RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PREGET: - Da jeg ankom hersket det en helt spesiell og trykket stemning. Det var veldig stille, sier Thon.
PREGET: - Da jeg ankom hersket det en helt spesiell og trykket stemning. Det var veldig stille, sier Thon. Foto: Mona Lindseth (RINGERIKES BLAD)

Han hentet de døde fra Utøya

Sist oppdatert:
- Det er en ufattelig tragedie, de er jo bare ungdommer, sier Øivind Thon.

- Alle ble behandlet med den respekten de fortjener, sier Øivind Thon i Midtfylket Begravelsesbyrå, som roser det lokale apparatet.

Etter forrige helgs tragedie har Øivind Thon i Midtfylket Begravelsesbyrå ønsket å holde en lav profil, skriver Bygdeposten.

Han kjørte omkomne vekk fra Utøya og synes nå det er viktig å fortelle også den siden av tragedien. Han vil rose det lokale apparatet for å ha stilt mannsterke opp og gjort en god, velorganisert jobb.

Spesiell stemning
Da meldingene om skyting og drepte på Utøya kom på fredag, forberedte de lokale begravelsesbyråene seg på at de kunne bli kalt ut.

- Vi skjønte hva som var i ferd med å skje da vi fikk høre om situasjonen i nyhetene og fikk seinere telefon om vi kunne bistå med en bil og en mann, forteller Øivind Thon.

Han kom fram litt utpå dagen på lørdag og da begynte begravelsesbyråene å frakte de første omkomne bort fra Hole.

- Da jeg ankom hersket det en helt spesiell og trykket stemning. Det var veldig stille. Mens jeg stod parkert langs hovedveien ved Utøya kom Kongen og Kronprinsen kjørende forbi og vi skjønte at dette var noe helt spesielt, sier Thon.

Hilsen fra statsministeren
Når arbeidet setter i gang, kjører Thon den første omkomne til Oslo.

- Da jeg reiste ut på min første tur måtte jeg vike for en bil som skulle forbi. Det var statsministeren og idet bilen kjører forbi meg ser jeg en hånd går opp i vinduet som en hilsen til den omkomne. Det var veldig spesielt og sterkt å oppleve det øyeblikket, sier Thon.

Mandag ble de siste atten omkomne fraktet i kortesje med politikortesje foran og bak til Oslo.

- Det var en særdeles høytidelig og fin markering, sier Thon.

Diskresjon og verdighet
Totalt kjørte sju biler opp og ned til rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet i tre dager.

I tillegg til Midtfylket Begravelsesbyrå, bidro også Buskerud, Sukken og Kvamme & Urnes Begravelsesbyrå fra distriktet.

- Politiet hadde en viss form for katastrofeplan. Der båten kom i land satte mannskaper fra sivilforsvaret opp telt for diskresjon over plassen og vi kjørte helt ned til teltet. Dermed fikk ingen utenforstående innblikk i noe som helst, forklarer Thon og påpeker at alle de drepte ble behandlet med stor respekt til tross for omfanget av tragedien.

- Alle ble behandlet med den respekten de fortjener. Det er viktig å presisere at hver enkelt ble fraktet i egen bil på en verdig og god måte, sier han.

Øivind Thon synes det var flott å se hvor sterkt det lokale apparatet viste seg forrige helg.

Viktig å skille jobb og fritid
- Jeg synes alt foregikk på en veldig profesjonell måte, både fra politiet og alle andre som hadde med organiseringen å gjøre. Det er en tillitserklæring at et forholdsvis lite begravelsesbyrå som oss blir forespurt om å bistå i en slik sammenheng, sier Thon.

I dagene etter begynner han å gjøre seg opp tanker om det han har sett og opplevd.

- Jeg tror at ingen av oss rakk å tenke så mye over omfanget av tragedien før vi kom hjem og begynte å se ansiktene til de som er savnete og omkomne i mediene. Det er en ufattelig tragedie, de er jo bare ungdommer, sier han.

Men Thon legger til at han aldri kunne hatt den jobben han har dersom det holdt ham våken om nettene.

- Heldigvis har vi som driver i denne bransjen en evne til å koble ut og skille mellom jobb og fritid. Men det er klart at dette er langt unna det vi gjør til daglig, legger Thon til.

Regjeringen støtter
Etter tragediene på Utøya og i Oslo har regjeringen besluttet at staten skal gi den enkelte familie et tilskudd til å dekke utgiftene i forbindelse med begravelse og minnesamvær.

- Jeg synes det er meget bra at regjeringen går inn og fjerner den byrden fra skuldrene til de pårørende. De har nok å gjøre om det ikke skal bli noen økonomiske bekymringer opp i alt dette i tillegg. Det er ikke noen rutiner på dette, så regjeringen skal ha all ære for at de tenker på det, mener Thon, som nå skal samles med de andre byråene som deltok.

- Vi skal ha en uformell sammenkomst hvor vi skal sette oss ned og prate gjennom ting. Det kan være viktig på lang sikt, sier Thon.

Les flere saker fra Bygdeposten her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere