*Nettavisen* Nyheter.

Han kan fikse hagen din

Foto: Plantasjen

Her er blomsterbilen som skal gi deg krisehjelp i ferien.

11.07.09 11:09

Blomsterbilen skal «redde» håpløse feriehager, og bak rattet sitter Plantasjens gartner.

– Vi opplever at veldig mange ferieturister kommer til hagesentrene våre og klager over at det er mye å gjøre med hagen, og da ønsker vi å gjøre ferie-Norge litte grann bedre, sier feriegartner Glenn Morten Martiniussen til Nettavisen.

– Det blir en slags krisehjelp til hageeiere, sier Martiniussen fornøyd.

To hagerom dagen
Hagekjeden vil de neste ukene tilby hjelp til fortvilte hageeiere før feriehagen ser sin siste time. Med sin spesiallagde blomsterbil, som er dekorert med ekte blomster, skal de farte rundt om i landet.

– Vi rekker nok ikke noen ekstrem oppussing, men vi gjør så godt vi kan og planter nye planter og kommer med tips og veiledning, forteller gartneren.

Og hjelpen koster ingenting – dersom du er den heldige som får besøk av feriegartneren i hus- eller hyttehagen din.

– Folk som trenger hjelp kan sende inn søknad om hvorfor akkurat de trenger hjelp i hagen sin, og begrunner det litt, gjerne med bilder. Så tar vi med oss redskap og planter og det som trengs og skeiner opp hagen deres, sier Martiniussen.

– Hvor mange hager vil dere rekke over i sommer?

– Det er litt vanskelig å si hvor mange vi rekker. Det blir vel sånn ca. to hager på hvert sted vi besøker, sier han.

Blomsterbilen besøkte Oslo i går, og er i Kristiansand i dag. Så går ferden videre til Stavanger, Bergen, Trondheim, Fredrikstad og Tønsberg.

Vi bruker mye tid
Og vi bruker mye tid til hagearbeid, ifølge en ny undersøkelse som er gjennomført av analysebyrået Yougov på oppdrag for Plantasjen.

Undersøkelsen viser at vi bruker like mye tid på hagearbeid som på avslapning hver sommer.

Nesten halvparten av hageeierne (47 prosent) bruker over en uke på hagearbeid hver sommer, mens nesten 7 av 10 bruker over fem dager.

Nordmenn er dessuten svært opptatt av at hagene deres ser fine ut på sommeren. Hele 72 prosent av dem som har hage sier at det er viktig eller svært viktig for dem at hagen deres ser fin ut på sommeren, mens kun 27 prosent ikke er spesielt opptatt av hvordan hagen deres ser ut.

Men selv om de fleste synes det er viktig at hagen ser bra ut, er det ikke alle som klarer å leve opp til dette.

– Det er ikke alle som er like flinke til å vedlikeholde hagen, klippe hekker og luke ikke minst. Men jeg tror mange nordmenn er glade i hagen sin, selv om det stjeler mye tid og man ikke rekker alt, sier Martiniussen.

– Bedre med rødvin
Et gartnerteam bestående av ti gartnere fra Plantasjen står også klare for å hjelpe fortvilte huseiere med hageråd og praktisk bistand i Oslo-området, i tillegg til gartneren som reiser landet rundt.

Det er også opprettet en «krisetelefon» for hageeiere i trøbbel.

– Når man først har ferie så synes jeg ikke man skal bruke en uke til å rydde opp i hagen, når man heller burde slappe av i stedet for å slite. Da er det mye bedre å legge seg tilbake, ta et glass rødvin og la oss gjøre jobben, sier gartneren.

Ferien går ut over hagen
Undersøkelsen viser også at fellesferie og hagearbeid er nært sammenbundet.

Over 8 av 10 hyttehager er overgrodd ved feriestart, og dermed må hyttehagefolket belage seg på en tøff start på fellesferien som starter i dag, med timevis med hagearbeid fremfor avslapning i hengekøya.

Men sommerferien går også ut over hagen hjemme. Undersøkelsen viser at hele 76 prosent sier at de har opplevd at hagen er ustelt når de kommer hjem igjen fra ferie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag