Onsdag morgen ble TV 2 og den mangeårige utenrikskorrespondenten Fredrik Græsvik felt i PFU, Pressens Faglige Utvalg.

Kanalen ble felt for brudd på punktene 2.2, 2.3 og 3.9 i Vær varsom-plakaten, som henholdsvis handler å beskytte den journalistiske troverdigheten og integriteten, om å klargjøre premissene, og om å opptre hensynsfullt i møte med kilder.

Kanalen ble klaget inn for utvalget av Eirik Furuseth. Bakgrunnen for Furuseths klage var meldinger Furuseth hadde fått på Facebook fra den mangeårige utenrikskorrespondent i TV 2, Fredrik Græsvik, som han mener var truende og trakasserende.

– Det skulle bare mangle

Onsdag formiddag sier Furuseth til Nettavisen at han er fornøyd med utfallet av klagebehandlingen.

– Det er jeg glad for. Det skulle bare mangle, selvfølgelig.

Furuseth sier at han fulgte PFUs behandling av saken på nett og at han opplevde utvalgets medlemmer som unisone og uten tvil.

– Hva tenker du om at TV 2 ble felt på tre punkter?

– Det var bra, ville blitt ekstremt overrasket om det ikke ble tilfelle. Jeg har levd med dette her i en del måneder nå, og dette markerer en avslutning. Nå er jeg ferdig med det.

Han legger til at han håper at terskelen for å misbruke mediemakt er høyere nå.

Mener beklagelsen ikke er dekkende

På spørsmål om hva han tenker at TV 2 og Græsvik bør ta inn over seg etter fellelsen i PFU, legger Furuseth vekt på tiden det tok før han hørte noe fra TV 2, etter at han meldte fra om hendelsen.

– Jeg mener at det gikk fryktelig lang tid fra jeg sa fra til TV 2 før det kom noe med substans fra dem. Jeg mener fortsatt at det Græsvik har sagt i sin beklagelse til meg, ikke er dekkende. Jeg har bare fått én e-post der han sier at han ikke burde gjort det på den måten.

Både TV 2 og Græsvik selv har beklaget hendelsen offentlig. Til Nettavisen har utenrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen tidligere uttalt seg om saken:

– Vi beklager at henvendelsen ble sendt fra journalisten overhodet. Det var ikke dekning for slike påstander, og er dermed brudd på våre egne rutiner.

I en tekstmelding, blant annet sendt til VG og Medier24, skrev Græsvik selv følgende:

– Jeg beklager overfor Furuseth, hans arbeidsgiver og også min egen arbeidsgiver TV 2. Jeg skulle selvfølgelig ikke ha sendt denne henvendelsen, og forstår at dette kan svekke tilliten til meg som journalist.