RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Han ladet pistolen og klikket mot hodet»

Foto: Politiet (Nettavisen)
Sist oppdatert:
I disse lokalene lå 24-åringen bastet og bundet og fryktet for sitt liv. Torsdag ble fire menn dømt i gisselsaken.

25. februar 2009 ble en 24 år gammel mann kidnappet på sitt spisested på Veitvet og holdt gissel i fire dager til politiet klarte å befri ham.

Torsdag ble fire menn dømt for kidnappingen. Se nærmere for de enkelte domfelte nederst i saken.

I fire dager lå mannen bundet på hender og føtter og med lue over hodet. Den første kvelden fikk han også en ladd pistol rettet mot hodet, samtidig som den ene kidnapperen «klikket» pistolen.

Ble sur
I Oslo tingrett forklarte en av de tiltalte at han drakk og brukte mye narkotika mens han satt vakt ved gisselet. I kjelleren under eneboligen på Ammerud hadde han pistol og ammunisjon. Da gisselet utpå kvelden begynte å klage fordi stripsene gjorde vondt for hendene, strammet istedenfor gisseltakeren stripsene ytterligere.

Samtidig ladet han pistolen og klikket mot hodet til det 24 år gamle offeret. Flere ganger tok gisseltakeren ladegrep mens pistolen ble holdt mot hodet hans. I retten fortalte gisseltakeren at for å lage denne klikkelyden så måtte man ha en kule i kammeret på pistolen. Med andre ord kunne våpenet gått av og drept gisselet.

Sliter etter hendelsen
I fire dager lå 24-åringen bundet på senga. De eneste gangene han var ute av kjelleren, var de gangene han ringte familien for å be dem betale 5 millioner kroner i løsepenger.

«Retten legger vesentlig vekt på den psykiske påkjenningen og lengden på fangenskapet. Retten er ikke i tvil om at straffeloven § 223 annet ledd kommer til anvendelse fordi frihetsberøvelsen voldte ualminnelige lidelser. Etter rettens mening ble han også ble påført betydelig skade på legeme eller helbred» står det i dommen fra Oslo tingrett.

Kidnappingen har ført til at 24-åringen fikk store psykiske problemer. Han tør ikke å gå ut, måtte selge spisestedet sitt, og har flyttet flere ganger etter kidnappingen fordi han føler seg utrygg. Oslo tingrett har også dømt kidnapperne til å betale ham 230.000 kroner i erstatning og oppreisning.

De fire domfelte
1. Den 28 år gamle mannen er dømt for å være hovedmannen bak kidnappingen. Selv om Oslo tingrett mener det ikke finnes håndfaste bevis mot mannen, er rekken av indisier så lang at retten likevel finner det bevist utover enhver rimelig tvil. Fire års fengsel. Han anket hele dommen.

2. 23-åringen ble pågrepet da politiet gikk til aksjon for å befri gisselet. Han er dømt for å være den som utførte selve bortføringen. Han hadde ansvar for å passe på fangen og å utføre selve utpressingen. Mannen har lagt de fleste kortene på bordet for egen del, men har ikke vært villig til å fortelle at domfelte nummer 1 var hans oppdragsgiver. Likevel får han 25 prosent strafferabatt av Oslo tingrett. Tre års fengsel.

3. 22-åringen var høyre hånd til tiltalte nummer to. Han deltok på selve bortføringen, og kjørte domfelte nummer to rundt i de dagene gisseldramaet varte. Også han la alle kortene på bordet. I tillegg forklarte han seg om andre i saken, inkludert domfelte nummer 1. For det gir Oslo tingrett ham 1/3 del strafferabatt. 2 år og 4 måneder fengsel.

4. Den 23 år gamle mannen hadde en mindre rolle enn de tre første. Han ble leid inn av domfelte nummer 2 til å passe på den kidnappede mannen, men det var han som «klikket» pistolen mot hodet til offeret. Også han får 25 prosent strafferabatt for tilståelse. 1 år og 9 måneder fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere