Dette er den utrolige historien om 98 år gamle James Henry som gikk fra å være analfabet i 90 år til å bli forfatter.

Henry har bodd mesteparten av sitt liv i den lille havnebyen Mystic i Connecticut i USA. Der livnærte han seg i gamle dager som hummerfisker og fiskerbåtkaptein.

Han var en hardtarbeidene samfunnsborger, og ble etterhvert en familiemann. Hans liv var tilsynelatende som alle andres, men det var én hemmelighet Henry hele tiden holdt for seg selv: Han var nemlig analfabet.

- Jeg var så skamfull at jeg aldri fortalte noen. Jeg ble en veldig god bløffer på den tiden, sier Henry til CNN.

Droppet ut av skolen
Henry vokste opp med en streng portugisisk far, og ble satt til å arbeide allerede fra tidlig alder.

- Vi måtte gjøre alt mulig som å plukke søppel og selge korn. Det var tøft arbeid, vi var jo bare barn.

Henrys far brydde seg ikke om skolen, så han dro sjelden dit. På tross for at han sjelden var på skolen, ble han likevel sendt videre i gradene.

Etterhvert droppet Henry ut av skolen og fortsette å arbeide. Senere giftet han seg og fikk barn.

- Jeg lærte absolutt ingenting. Men det var synd jeg måtte droppe ut av skolen, fordi jeg likte det veldig godt, sier Henry.

- Vi spurte aldri
I nesten 90 år holdt Henry på hemmeligheten. Bare hans kone visste om analfabetismen, med hun fikk ikke vite om det før etter to år. Resten av familien og venner hadde sine mistanker, men spurte aldri.

- Fordi vi vokste opp med han og så hvordan han fungerte så spurte vi aldri, sier barnebarnet Marlisa McLaughlin, til CNN.

Startet å lære som 90-åring
Det var ikke før hans kone ble syk at han fortalte sannheten.

- Jeg sa til meg selv at «nå må jeg bare gjøre noe, jeg kan ikke fortsette slik hele livet».

Med hjelp fra familie og venner, begynte 90-åringen å lære seg selv hvordan å skrive og lese. Han så på bildebøker, ordbøker og alt annet med ord i og på seg.

- Han gikk gjennom hele ordboka, fra start til slutt, forteller barnebarnet Marlisa.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er allmenn kjent at barn lærer mye raskere enn eldre. Og for en 90-åring ville læringsprosessen bli ekstra vanskelig. Men Henry jobbet hardt og ferdighetene ble raskt bedre og bedre.

Etter en stund leide han inn en profesjonell veileder.

Skrev bok
I løpet av to år nådde lese- og skriveferdighetene hans til tilsvarende et barn i syvendeklasse. Det var på dette tidspunktet, i en alder av 92 år, at han ville skrive bok.

I løpet av fire år skrev han boka «In a Fisherman's Language», en bok som inneholder en rekke historier fra hans liv - historier som han aldri tidligere har kunnet formidle til andre enn muntlig språk.

I dag rister han på hodet når noen kaller ham en forfatter. Det er vanskelig for ham å fatte hva som har skjedd de siste årene.

- Jeg vet ikke hvordan jeg overlevde, men her er jeg, sier en gråtkvalt 98-åring.