RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UVIRKELIG: - En del av arbeidet har vært å slukke mange håp og fortelle at vi har funnet deres. Det har vært en enormt krevende situasjon, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård.
UVIRKELIG: - En del av arbeidet har vært å slukke mange håp og fortelle at vi har funnet deres. Det har vært en enormt krevende situasjon, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård. Foto: Bjørn Erik Dahl (ANB/TELEMARKSAVISA)

Han ledet identifiseringen

Sist oppdatert:
- Det er skutt folk over hele øya; på stier, plasser man har samlet seg, inne og utenfor bygninger og telt, sier Odd Reidar Humlegård.

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård fra Porsgrunn har ledet det vanskelige arbeidet med åstedsundersøkelser og identifiseringen av ofrene fra Utøya og Oslo.

Telemarksavisa møter Kripos-sjefen ved Sundvollen hotell der ofre og pårørende ble tatt imot etter den tragiske hendelsen på Utøya. Det er en knapp uke siden nyheten om terrorangrepene rystet Norge. I døgnene etter har over 80 Kripos-ansatte jobbet for fullt med de tekniske undersøkelsene på Utøya og identifiseringen av ofrene fra Utøya og Oslo. Før helga var alle ofrene identifisert.

- Det har vært en betydelig innsats fra mange mennesker. Over 80 ansatte har avbrutt ferien fra rundt i hele verden. Det har aldri vært så mange mennesker i arbeid på rettsmedisinsk institutt og på Kripos. På åstedet har det vært en nasjonal dugnad. Vi hadde aldri klart å holde tempoet oppe uten hjelp fra frivillige, brannvesen og sivilforsvaret. Alle har ett mål for øye; at oppdraget skal løses, forteller Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård.

Var på vei hjem
Fredag 22. juli har Kripos-sjefen tatt tidlig helga og er på vei hjem til Porsgrunn da nyheten om bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet kommer som en sjokkbølge på radioen.

- Jeg ringte desken på Kripos for å høre hva som hadde skjedd. Da begynte det å bli fullt trøkk der. Jeg skjønte fort at her blir det ikke helga med det første. Siden har det gått i ett, forteller Humlegård som i likhet med sine kolleger jobbet i ett uten søvn de to første døgnene.

Fryktet flere
Politiet får relativt raskt oversikt over at bombeeksplosjonen ikke er en ulykke, men en bevisst handling. Snart blir det også kjent hvem gjerningsmannen er, og manifestet han har lagt ut på internett.

Samtidig som politiet jobber på spreng med bombeeksplosjonen i Oslo, leter datateknikere hos Kripos desperat på nettet etter flere gjerningsmenn.

- Det var et betydelig stressmoment midt oppi det hele. Vi fikk ganske kjapt informasjon om manifestet, men vi var redd for flere hendelser og flere gjerningsmenn. Det brukte vi mye tid på, sier Humlegård.

Én gjerningsmann
Etter de foreløpige tekniske undersøkelsene på Utøya er Kripos sikre på at dødsangrepet på AUF-ungdommene og bombeeksplosjonen hadde én gjerningsmann.

- Ja, det er ikke noe som tyder på noe annet. Det er uvirkelig at det er én gjerningsmann. Han sa det jo selv, men det er vanskelig å tro på. Det er kanskje en trøst at det ikke er flere som står bak dette, men samtidig skremmende at han har klart dette på egen hånd, sier Kripos-sjefen.

Alle blir berørt
- Hva kan du si om hvordan gjerningsmannen har opptrådt på Utøya?

- Jeg har ikke lyst til å si så mye om det, men det er skutt folk over hele øya; på stier, plasser man har samlet seg, inne og utenfor bygninger og telt, ved vannet der de har badet eller rømt, sier han. Også garvede Kripos-ansatte er preget av massedrapene.

- Våre folk er vant til å forholde seg til blod og mange døde mennesker, som Åsta-ulykken, tsunamien og flyulykken på Svalbard der 144 ble drept. Dette er likevel noe annet, det er ikke en ulykke, men en villet handling der uskyldige og forsvarsløse mennesker i sin beste alder er tatt ut. Selv de mest erfarne blir preget av det, men de går på autopilot for å utføre arbeidet, forteller Odd Reidar Humlegård.

Slukket håp
Identifiseringsarbeidet har vært en krevende prosess, der Kripos har vært i tett dialog med de pårørende.

- Dette er mennesker uten noen ID, og det har vært en omfattende jobb å samle inn informasjon fra de pårørende. Det har vært mange sterke scener med ufattelig sorg og ufattelig lidelse. En del av arbeidet har vært å slukke mange håp og fortelle at vi har funnet deres. Det har vært en enormt krevende situasjon, men vi har jobbet så raskt som mulig for at ventingen ikke skal være en belastning for de pårørende, sier Humlegård.

- Uvirkelig
Han synes fortsatt det er vanskelig å fatte hva som har skjedd.

- For å få et bilde av det som har skjedd, har jeg også vært nede ved Regjeringskvartalet. Det er virkelig sterk kost å se høyblokka smadret og vinduene i nabobygget, Høyesterett, blåst ut. Av de tre viktige institusjonene er to smadret. Det er mye symbolkraft i det. Men det som har utspilt seg her oppe, er uvirkelig. Det er en dysterhet over dette åstedet, sier Kripos-sjefen om Utøya. Over hele landet sitter det mennesker som har mistet sine. En hel nasjon er berørt.

- Å ha tapt sine på en sånn måte, er vanskelig å forsone seg med for de pårørende. Det kan ikke forstås. Det er mange som er berørt; Norge er ikke større enn at man er berørt på et eller annet vis. Rosemarkeringen mandag var en veldig kraftig mobilisering for mange av oss. Men å ta det innover seg, vil ta tid, sier han.

Rettssak neste år
De viktigste kriminaltekniske sporene på Utøya er nå sikret, men fortsatt gjenstår et omfattende arbeid med analyser av spor fra klær, ammunisjon, materiell. Arbeidet med åstedsgranskningen ledes av tidligere stasjonssjef ved Grenland politistasjon, Dag Størksen, som har ansvaret for 130 kriminalteknikere.

- Denne saken blir ikke berammet før neste år. Mange vil si at vi har gjerningsmannen, men dette skal også dokumenteres for ettertiden. Det skal holde en standard. I tillegg må vi gå gjennom eiendelene til de døde, for å se hva som er egnet til å levere tilbake, og at det vi leverer tilbake ikke er støtende. Det er et omfattende arbeid, sier Humlegård.

- Et privilegium
Kripos har også satt inn full kapasitet for å følge dataspor som Behring Breivik har lagt igjen på nettet for å finne andre celler.

Midt oppi de smertefulle inntrykkene synes Kripos-sjefen det er et privilegium å lede arbeidet.

- Å lede den gjengen der inne har vært et privilegium. De har avbrutt ferien, stiller opp og alt går i et enormt tempo. Likevel er omkvedet at det er privilegium å bidra, sier Odd Reidar Humlegård som har vært Kripos-sjef siden 2009.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere