RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han lever av jakt

Sist oppdatert:
Han har drømmejobben, sett fra alle jaktinteressertes side. Martin Blom lever av jakt og friluftsliv! Se bildespesial!

FETSUND (Nettavisen): Han kunne sikkert tjent seg søkkrik gjennom sin siviløkonomutdannelse. Men Martin har i stedet gjort det de fleste hobbyjegere drømmer om, men ikke tør satse fullt og helt på. Nemlig jakt og friluftsaktiviteter på heltid.

Men allerede under studietida benyttet han sine store kunnskaper om jakt. For hovedoppgaven han skrev i 1997 har tittelen: «Alternativ utnyttelse av skog- og jordbruksområder, med fokus på betalende jegere».

Som levebrød
Mens vi andre sparer én ferieuke til jakta, tilbringer Martin store deler av høsten ute i skogen – på jakt. Og får i praksis betalt for det.

- Jeg har alltid vært jakt, fiske og friluftsinteressert. Og jeg er veldig godt fornøyd med at jeg nå har fått det som et levebrød, sier Martin til Nettavisen.

Han har laget tre jaktfilmer - sammen med fotograf Kristoffer Clausen. Alle tre har solgt veldig bra.

Flere på gang
I fjor vår kom «I skogsfuglens rike». Mens to produksjoner har funnet markedet i år: «Drømmen om storoksen» og «Bukkefeber».

- De neste filmene er allerede under produksjon. Til våren regner vi å ha klar en film om skogsfugl og rype. Der etter kommer vi til å lage en om reinsdyr, samt én om rådyrjakt i Norge, forteller Martin Blom.

I tillegg til å lage jaktfilmer arrangerer Martin jaktturer i Norge og i utlandet. Da ordner han alt fra guiding til bespisning. Dessuten ordner han firmaturer med leirdueskyting, bespisning og jakt.

Han er også prosjektansvarlig for messen «JEGER & FISKER» på Hellerudsletta. En av tre store jakt- og fiskemesser i Norge.

Sosialt
Siden Martin Blom er så pass mye ute i naturen er han en yndet testperson for jaktklær. Han jobber derfor også som tester av jaktklær for Norrøna.

Som for de fleste «skikkelige» jegere, så er det ikke selve drepinga som er hovedopplevelsen for Martin.

- Jeg oppfatter det å jakte som en del av en større naturopplevelse. Det er like viktig med det sosiale samværet, som selve jakta. Jeg har alltid kaffekjelen med i sekken, og det er herlig å slappe av litt innimellom slagene.

Martin har to Gordonsettere, Dino på 10 ½ år, og den nyanskaffede hvalpetispa Leah. Disse er en viktig del av jaktopplevelsen for ham.

- For meg er det veldig viktig å ha jakte med hund. Dette med samarbeidet hund/jeger er en viktig del av jakten for meg. Enten det dreier seg om fuglejakt, elgjakt eller rådyrjakt, understreker Martin.

Fordel
Dermed blir det også en god del tid i skog og mark som del av treningsopplegget for hundene. Det er derfor ingen ulempe at Martins samboer, Runhild Gjelsvik også er bitt av jaktbasillen. Runhild har også en framtredende plass i de tre jaktfilmene.

- Nei, det er utvilsomt en fordel. Hun er min faste følgesvenn på jakt. Hun hadde jakta noe før vi traff hverandre, så det er ikke jeg som har dratt henne med på tur, forteller Martin Blom.

Nå står ti dagers elgjakt for tur for Martin. Og så går det slag i slag fram til jul. Han kunne mandag for øvrig notere seg for sin 15. tiur denne sesongen. Den som tilbringer mye tid på jakt, får som regel også litt utbytte...

Her kan du lese om da Nettavisen var med Martin på jakt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere