*Nettavisen* Nyheter.

Han må redde Obama

Foto: Chuck Burton (Ap)

Etter Obamas debattap, hviler presset på Joe Biden før visepresidentdebatten.

11.10.12 21:31

Barack Obama var for høflig mot Mitt Romney, og tapte den første valgdebatten så det sang. Meningsmålinger viser at Romney har snudd skuta og tatt føringen både nasjonalt og i flere av de viktige vippestatene.

Den vanligvis ikke spesielt avgjørende visepresidentdebatten har dermed brått blitt alt annet enn uviktig knappe fire uker før USAs neste president skal velges. Det er duket for et realt bikkjeslagsmål. Demokratenes tidvis sleivkjeftede veteran, Joe Biden, skal til pers mot Republikanernes stigende stjerne, Paul Ryan.

Ryan, som bare var seks år da Biden første gang ble valgt til senator i delstaten Delaware, er populær blant den mest konservative delen av det Republikanske partiet, og spås å være en aktuell presidentkandidat i 2016 dersom Romney ikke vinner årets valg.

Må forføre sentrumsvelgerne
Det er sentrumsvelgerne som må forføres natt til fredag. Det er disse velgerne som den siste uken har vandret fra Obama til Romney. Særlig velgerne i vippestatene Virginia, Florida og Ohio er den sittende presidenten avhengig av å få på sin side.

Og i motsetning til Obamas passive opptreden forrige uke, er Biden ventet å bite fra seg. Den frittalende Demokraten Dick Harpootlian fra delstaten South Carolina går enda lengre i sine spådommer.

- Joe vil svinge kjøttøksa så hardt at dyrebeskyttelsen må kalles inn, sier Harpootlian, ifølge Politico.

Til angrep på skattepolitikken
Det er ventet at Biden vil ha fullt fokus på å få frem kontrastene mellom de to partiene, og at han spesielt vil gå til angrep på Ryans skattepolitikk - at han vil utfordre Ryan til å legge frem hvordan Republikanerne konkret har tenkt å kutte skatter, og samtidig balansere budsjettet. I tillegg vil han trolig også kreve svar på hvordan Ryan og Romney har tenkt å reformere de sosiale støtteordningene Medicare og Social Security, uten å bryte den sosiale kontrakten med eldre og fattige.

Det er dessuten ventet at han vil gå til angrep på Romney, som Demokratene mener presenterte usannheter som perler på en snor sist uke.

Men det er med en viss nervøsitet Demokratene vil følge Biden. Han kan til tider fremstå som en løs kanon. Senest sist uke endte han opp med å på klønete vis kritisere sin egen sjef.

Selv gleder han seg.

- Jeg ser frem til debatten, sa Biden torsdag, ifølge Politico.

Visepresidentdebatten finner sted i Danville, Kentucky, og starter 03.00 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.