*Nettavisen* Nyheter.

Han overlevde flyulykken

Foto: PTI (Ap)

Bare sju personer overlevde lørdagens flyulykke i India. Ummer Farooq var en av de heldige.

22.05.10 21:10

159 personer omkom da et indisk passasjerfly under landing kjørte av rullebanen på en flyplass utenfor byen Mangalore lørdag morgen lokal tid.

Flyet - en Boeing 737-800 som kom fra Dubai - klarte ikke å stoppe i tide. Flyet skled av rullebanen, over et stup og ned i skogen hvor det umiddelbart tok fyr.

Om bord var det 160 passasjerer og seks besetningsmedlemmer.

Åte personer ble reddet levende ut av flyvraket, men en av dem, en sju år gammel jente, døde senere av skadene hun var blitt påført.

Les også: Minst 150 omkom i flyulykke i India

- Fylt med røyk
En av de heldige som overlevde, er Ummer Farooq. Fra sykehussenga forteller han om dramaet til nyhetskanalen NDTV.

- Flyet svingte skarpt og traff noen trær ved siden av rullebanen, og så ble kabinen fylt med røyk. Jeg ble fanget i noen kabler, men klarte å komme meg ut, sier Farooq.

Han er forbrent i ansiktet og på armer og ben, men naturligvis glad for å ha overlevd.

Flere av de overlevende har etter ulykken fortalt at de hørte et kraftig smell før flyet begynte å brenne.

- Flyet brakk i to
Pradeep Kotian (28), som også overlevde ulykken, forteller at han ikke merket noen problemer på flyturen fra Dubai.

Piloten annonserte landingen på vanlig måte, og alle satt i setene sine med sikkerhetsbeltene på.

- Så fort flyet traff rullebanen begynte det å vibrere, og før vi rakk å forstå hva som skjedde, hørte vi en høy lyd og flyet brakk i to. Deretter begynte flyet å brenne, sier Kotian, ifølge BreakingNews.ie

28-åringen forteller at folk rundt ham skrek.

- Heldigvis så jeg åpningen der flyet hadde delt seg i to, og jeg hoppet ut av åpningen. Jeg så tre andre som også hoppet ut fra den samme åpningen, sier Kotian, som skadet hånden og pådro seg brannskader på føttene.

Skrekkslagne
Skrekkslagne pårørende inne på flyplassen fikk se hvordan flammene sto opp av det sønderrevne flyet.

Brann- og redningsmannskaper kom raskt til stedet, hvor de møtte et forferdelig syn: Vrakdeler, kabler, sønderrevne trær og ikke minst horder av utbrente lik, flere av dem fortsatt i setene med beltene på.

To redningsmenn ble ifølge Sky News observert mens de løp for livet med en liten jente i armene. Jenta var dekket av skum og behandles nå for alvorlige brannskader på sykehuset.

Var god sikt
Mange av passasjerene var fattige indiske gjestearbeidere på vei hjem fra Dubai for å feriere sammen med familiene sine i India.

Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til flyulykken. Sikten skal ifølge myndighetene ha vært god.

Ulykken er den første store flyulykken i India siden 2000. Den gang omkom 61 personer da et passasjerfly skrytet i et boligområde nær byen Patna.

Erfaren flyger
Mangalore flyplass har en såkalt «table top» landingsstripe. Det betyr at den ender i en dal, med de åpenbare konsekvenser det får for fly som ikke klarer å stanse i tide.

Det ble ikke slått noen alarm fra flyet i forbindelse med landingen. Piloten skal ha vært en erfaren flyger som har landet på den spesielle flyplassen flere ganger tidligere.

Foreløpige teorier går ut på at et landingshjul skal ha kollapset under landingen, og at dårlige værforhold bidro til de verst tenkelige konsekvenser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.