*Nettavisen* Nyheter.

Han påvirker oljeprisen

Denne mannen vil spille en viktig rolle for hvor oljeprisen skal i fremtiden.

18.05.08 23:55

Oljeprisen svinger i takt med utviklingen i verden og det finnes mange faktorer som påvirker prisen. En stor indikator er utviklingen i det vestafrikanske landet Nigeria.Prisen for et fat nordsjøolje er fredag morgen 67,88 dollar. Sjekk flere oljepriser her.


Produksjonen lammet Landets oljeproduksjon har vært delvis lammet som følge av angrep på oljeledninger, oljeinstallasjoner, og generell sabotasje som følge av sterk misnøye i «folket».21. april ble det avholdt valg i landet og den nyvalgte presidenten vil være av stor betydning på hvordan Nigeria utvikler seg og til syvende og sist påvirker oljeprisen.


Det knytter seg stor spenning til hva den nyvalgte presidenten vil gjøre med med den politiske ustabiliteten i landet.Ny president - ny tid?

Den 21. april ble muslimske Umaru Musa Yar`Adua offisielt valgt som president i Nigeria. Han taes i ed som ny president 29. mai.


56-åringen har bakgrunn som guvernør i staten Katsina som ligger nord i landet.


Ifølge Wikipedia kommer han fra en aristokratisk familie hvor hans far har blant annet vært minister i storbyen Lagos.


Yar`Adua har en naturvitenskapelig universitetsgrad, «Master of Science», fra Ahmadu Bello University, i kjemiske analyser.


Den påtroppende statslederen ble innstilt som presidentkandidat i desember i fjor. Han fikk 3.024 stemmer på landsmøte i Folkets demokratiparti, mot kun 372 stemmer fra hans motstander Rochas Okorocha.


Umaru Musa Yar`Adua er den første valgte presidenten med universitetsutdannelse men det finnes lite spesifikk informasjon om han. Ett er sikkert; Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) har aldri etterforsket ham for korrupsjon.
Stor støtte fra Obasanjo

Den avtroppende presidenten Olusegun Obasanjo har vært en aktiv pådriver for å få frem Umaru Musa Yar`Adua.


Analytikere som britiske BBC har snakket med sier den enorme støtten fra Obasanjo indikerer et håp og et ønske om at han skal kunne fortsette å trekke i trådene etter sin avgang.


Da det ble kjent at Yar`Adua hadde vunnet valget mottak han - ifølge BBC – en stående ovasjon og hyllet Obasanjo som landsfaderen for demokrati og god ledelse i landet. Han uttalte at han ville fortsette med Obasanjos økonomiske reformer og kamp mot korrupsjon.


Analytikere som BBC har snakket med sier Obasanjo vil få problemer med å styre den nye presidenten i Nigeria.


- Han skiller seg fra sin bror på mange måter og kritiserte han i mange saker. Så jeg forventer ikke at han skal lett å kontrollere av Obasanjo, sier BBCs reporter Mansur Liman i hovedstaden Abuja til sine egen publikasjon.Yar`Adua eldre bror var stedsfortreder for Obasanjo på 70-tallet da militærdiktaturet styrte landet. De ble begge arrestert for mistanker av statskupp mot landets leder Gen Sani Abacha.


Ifølge BBC skal Yar`Adua som ung student hatt sympatier med Marxismen og tatt sterkt avstand fra sin sterkt kapitalistiske bror.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.