Ruskenpatruljen i Oslo må ut minst en gang om dagen på vanlige arbeidsdager for å hente søppel og menneskelig avføring.

- Noen ganger må vi ut både to og tre ganger. I dag var det ikke så mye, men vi har hatt opp til to tonn i en av romfolkets leire like ved Kværnerbyen. Vi hentet både søppel og avføring, og senest i dag måtte vi dra ut til Grønland, sier driftsleder Finn Martinsen i Ruskenpatruljen til Nettavisen.

Ikke for sarte sjeler
De har et godt samarbeid med politiet, og det er også dem som varsler patruljen når noe må ryddes. Fredag anholdte politiet personer fra romfolket på Grønland.

- Da måtte vi se oss om for ikke å tråkke i avføring. Det er politiet som observerer dette, og melder ifra til oss. Det er ikke det hyggeligste man treffer på i arbeidsdagen. Vi er voksne og kan se oss for, men vi tenker på unger som leker oppe i dette. Dette er grøntområder som skal brukes til lek, ikke som toalett, sier Martinsen.

Ifølge Martinsen er ikke innsamlingen for sarte sjeler.

- Det er virkelig guffent og ikke noe moro. Det lukter også deretter. Man kan stå krokbøyd i et hjørne hvis man ikke har opplevd det tidligere. Politiet kobles også inn hvis man finner tyvegods, sier han.

Over hele byen
Romfolket er spredt over hele byen og bosetter seg over et stort geografisk område.

- Vi har funnet dem oppe på Grorud, Sogn, Ellingsrud og Ekebergskogen. Vi fant til og med noen helt ute ved Mortensrud i fjor. De er som regel i nærheten av t-bane eller trikk, påpeker Martinsen.

Spørsmålet Ruskenpatruljen og Martinsen stiller seg er hva dette egentlig koster samfunnet. Ruskengeneralen i Oslo, Jan Hauger, sier at Oslo kommune bruker over 200 millioner kroner på å rydde i byen årlig.

- Leirene koster oss helt klart mange hundre tusen i året av dette budsjettet. Vi sliter veldig med dette i hele byen. De legger seg til i parker og friområder, sier han og fortetter:

- Romfolket benytter seg også av barnehager og barnehageansatte ringer inn og sier at romfolket har vært på barnehagens områder og gjør fra seg rundt hushjørnene, sier han.

- Rydding kontinuerlig
I 2010 ryddet Ruskenpatruljen 70 av romfolkets leire og plukket opp over 30 tonn avfall fra disse leirene. Hauger ser en klar økning i problemet fra fjoråret.

- Rundt Akerselva skjer det rydding kontinuerlig. Vi får ikke gjort noe med det og det blir jo egentlig bare å registrere dem. Dette er som å slåss med vindmøller fordi de dukker bare opp andre steder, understreker han.