*Nettavisen* Nyheter.

Han reddet knivstukket kvinne

Foto: Lisbeth Andresen (Romerikets Blad)

Leif Sverre Rosén reddet sannsynligvis livet til kvinnen (31) som i går ble knivstukket flere ganger i ryggen og i siden på Lillestrøm Torv.

08.01.11 16:27

Episoden skjedde inne på Lillestrøm Torv, rett ved inngangen til forretningen Spaceworld, like etter klokka 11.30 i går formiddag.

- En rekke mennesker så forskrekket en vei, og noen fortalte at ei dame var knivstukket. Jeg tenkte at jeg kanskje kunne bidra, sier Leif Sverre Rosén til Romerikes Blad.

Han er tidligere general og leder av Forsvarets sanitet.

Les også: Knivstukket på kjøpesenter

Stukket flere ganger
Den første som oppdaget situasjonen var daglig leder Per Tangen ved Spaceworld.

- Jeg sto ved disken og holdt et halvt øye med inngangen. Et par gikk forbi og plutselig gikk den ene personen i bakken. Så hørte jeg et skrik. Ikke et slikt skrik som ungdommer som lager bråk lager, men et alvorlig skingrende skrik, forteller han.

Han løp ut for å se hva som hadde skjedd og så en person som forlot senteret. Han oppdaget samtidig at damen var skadet og skyndte seg å trykke inn både ransalarmen og varslingsknappen til Securitas.

- Siden hentet jeg papir og håndklær til å presse mot sårene i kvinnens rygg. Jeg så minst fire stikk, forteller Tangen.

Han berømmer samtidig både Securitas og politiet for å komme raskt til stedet. I tillegg var det flere privatpersoner som strømmet til for å hjelpe.

- Helt utrolig. Jeg har pratet med en av vekterne våre, og hun forteller at de første som kom til stedet var en legesekretær, en sykepleier og en kirurg med erfaring i krigskirurgi, forteller senterleder Laila Sønstevold.

Erfaring i krigskirurgi
Kvinnen er nå innlagt ved Ullevål universitetssykehus med det som beskrives som alvorlige, men ikke livstruende skader. Noe av grunnen kan være den hjelpen hun fikk umiddelbart etter knivstikkingen.

- Jeg har drillet disse tingene i mange år og følte en plikt til å bistå. Dessuten føler jeg meg trygg i slike situasjoner. Derfor hjalp jeg til å legge press på sårene og samarbeidet med legen på stedet, forteller Rosén.

Den tidligere generalen har 12 års bakgrunn som overlege i kirurgi i Forsvaret, og som overlege ved Akers sykehus. Rosén har også ti år som general for Forsvarets sanitet bak seg.

- Spesielt ett av stikkene var jeg litt redd for. Det var i et område som kan være svært farlig. Et stikk som kan forårsake skader i bukhulen og gi alvorlige skader. Jeg samarbeidet derfor med legen. Vi komprimerte så godt vi kunne og ga væske til hun kunne fraktes vekk, forteller han.

Siden saken er under etterforskning ønsker han ikke si hvor mange knivstikk kvinnen ble utsatt for.

- Det er ikke opp til meg, men til politiet å uttale seg om slikt, sier han.

Skrev håndbok
Den knivstukne kvinnen fikk raskt hjelp av flere medisinsk kyndige personer, men vitner Romerikes Blad har pratet med mener Rosén skal ha stor ære for at det gikk så bra som det gjorde.

- Det er dette feltet jeg er opptatt av og som interesser meg. Har også utdannet meg innen feltet skudd og knivskader. Jeg føler meg derfor trygg i slike situasjoner, sier Rosén.

Han har blant annet besøkt storbyer og sykehus i USA over 40 ganger for å lære om denne typen skader. Han har i tillegg i kortere perioder vært utplassert på Balkan, samt besøkt alle krigssoner som general for Forsvaret.

Han har i tillegg laget prosedyrene, eller håndboken, for behandling av denne typen skader for Forsvaret. selv er han ikke spesielt opptatt av hvem som gjorde hva på stedet i går formiddag.

- Det er denne typen skader jeg er utdannet og trent til å ta meg av. Den største belønningen man kan få er da å redde et menneske, sier Rosén.

Les flere saker hos rb.no

Annonsebilag