RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han sender 2000 nordmenn til tannbehandling i utlandet hver år

TANNREISER: Magnar Varsi sender nordmenn på tannreiser til Ungarn.
TANNREISER: Magnar Varsi sender nordmenn på tannreiser til Ungarn. (privat)
Sist oppdatert:
I 2005 fikk Magnar Varsi nytt smil i Ungarn. Det ble starten på livet som tannreise-baron.

- Jeg sender cirka 2000 nordmenn hvert år til Budapest i Ungarn. De sparer mellom 50 og 70 prosent på tannbehandling i utlandet, forteller Magnar Varsi i Tannreiser til Nettavisen.

LO-leder Gerd Kristiansen satte selv tannhelse-reiser på agendaen da hun fortalte at hun hadde gjennomført en omfattende tannoperasjon i Ungarn. Les Gunnar Stavrums blogg om dette.

- Jeg reiste til Budapest. Der betalte jeg nesten 100.000 kroner for hele munnen, fortalte Kristiansen. Da hadde hun fått et overslag som tilsa at bare overkjeven ville kostet 250.000 kroner i Norge.

LES også: LO-lederen får kritikk tannbehandling i utlandet

Sender tusenvis av nordmenn

Magnar Varsi er en av Norges største reiseoperatører for tannpasienter. Han sender cirka 2000 nordmenn til en tannklinikk i Budapest, der Kristiansen fikk nye tenner.

Budapest har i flere år markedsført seg selv som Europas hovedstad for tannlegeturisme.

I gjennomsnitt sparer man 50 prosent på å gjøre behandling i utlandet. Noen ganger opp mot 70 prosent. Desto større behandlingen er, desto mer sparer man, sier Varsi.

- Jeg dro selv til Budapest for å få tannbehandling i 2005, og jeg var ferdig i 2006. Siden den gang har jeg hatt flere oppfølginger. Før jeg reiste, fikk jeg et anslag i Norge, og dengang ville det koste 250.000 kroner.  Jeg betalte 91.000 kroner i Budapest.

- God oppfølging

Noe av kritikken mot tannbehandlinger i utlandet er at det blir vanskelig med den nødvendige oppfølging som alltid følger etter større tannbehandlinger. Varsi poengterer at det er to timer med fly til Budapest fra Oslo, og at det derfor ikke er så langt å reise for å få oppfølging.

Les også: Slik får du staten til å ta tannlegeregningen din

- Vi oppfordrer pasienter til å reise til Budapest en gang i året for kontroll. Hvis det skjer noe spesielt, så betaler vi for reise og opphold. Tannlegeklinikken vi sender til har en god forsikringsordning, mener Varsi og legger til.

- Hadde det vært mange klager, så hadde jeg ikke orket å drive med dette.

Mindre inngrep på ferieturer
- Hvor stort er markedet for nordmenn som vil gjøre tannbehandling i utlandet?

- Vi er de største på organiserte tannlegereiser. Vi sender pasienter som trenger større behandlinger. Mange nordmenn gjør forefallende arbeid når de er på ferieturer, men hvor stort dette uorganiserte markedet er, vet jeg ikke. Selv anbefaler vi pasienter å ta kontakt med norske tannleger hvis det er snakk om mindre behandlinger, sier Varsi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere