Gå til sidens hovedinnhold

- Han spurte aldri hva pengene skulle brukes til

Bedrageritiltalt 31-åring fikk tilgang til syk 83-årings bankkonto og tok ut 400.000 kroner. - Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er politianmeldt, sier mannen.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag startet rettssaken mot en 31 år gammel mann som er tiltalt for grovt bedrageri av en rekke personer.

Tiltalte meldte først frafall på grunn av sykdom, men fikk ikke utskrevet sykemelding og måtte derfor møte i retten – fire timer forsinket.

- Lurte syk 83-åring
Det er tatt ut to tiltaler i den omfattende rettssaken. Totalt mener påtalemyndigheten å kunne bevise at mannen har lurt til seg om lag fire millioner kroner fra ulike personer i perioden 2007 - 2012.

Politiadvokat Trude Maren Buanes valgte å starte med forholdene mannen er anmeldt for i tilleggstiltalebeslutningen. Den gjelder en rekke tilfeller der 31-åringen skal ha lurt en 83 år gammel mann for mer enn 400.000 kroner. Dette skal blant annet ha blitt gjort ved at tiltalte tok ut penger og handlet ulike varer på 83-åringens konto.

- Det skal ha blitt opprettet flere kredittkort og tatt opp lån i fornærmedes navn, opplyste Buanes.

- Stolte på meg
31-åringen, som har vært arbeidsløs i mange år, mener på sin side at den 83 år gamle mannen frivillig ga han tilgang til nettbanken og ville låne han pengene.

- Jeg ble kjent med 83-åringen gjennom sønnen i forbindelse med at jeg hjalp han å selge en bil. Han er en alright og hyggelig eldre mann som jeg har hatt mye kontakt med de siste årene. Han hadde kjent meg såpass lenge at han stolte på meg, og da jeg spurte om å få låne 400.000 kroner var dette noe han ønsket å gjøre, sa tiltalte.

Han kunne for øvrig ikke gi noe klart svar på hva pengene skulle brukes til eller hvordan de skulle tilbakebetales, men hevdet at han via en privat sparingsordning med ni andre familier skulle klare å tilbakebetale pengene før 2014.

- Det var avtalen, sa han.

83-åringen, som på grunn av sykdom skal vitne telefonisk senere denne uken, er av en annen oppfatning og har anmeldt forholdene.

Ba 83-åringen låne penger
Videre forklarte 31-åringen seg på følgende måte om det han hevder er et frivillig lån:

- Jeg fortalte ikke hva pengene skulle brukes til, men sa at jeg trengte penger. Jeg spurte om å få låne rundt 400.000 kroner. Han sa at han ikke hadde så mye penger tilgjengelig, men fortalte at han hadde noe i banken. Da spurte jeg om han kunne ta opp et ekstra lån, noe han ville gjøre.

Ifølge 31-åringen fikk han da tilgang til den gamle mannens BankID, samt bankkort.

Den tiltalte tok så kontakt med en rekke banker på internett og bestilte flere kredittkort i 83-åringens navn. Til sammen tok han ved ulike anledninger ut 340.000 kroner på forskjellige kort. Pengene gikk ofte via fornærmedes konto, før de ble overført videre til en konto 31-åringen hadde tilgang til.

Til sammen fikk han ut mer enn 400.000 kroner. Penger han hevder kun har vært et lån.

- Jeg skulle aldri betale renter av disse pengene, men hadde en muntlig avtale om at de skulle tilbakebetales i slutten av 2013. Jeg vet ikke hvorfor jeg er blitt politianmeldt, sa han.

- Så du skulle ikke betale noe renter i forbindelse med de 340.000 kronene som ble lånt via ulike kredittkort, undret tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg.

- Nei, men jeg skulle betale tilbake hele lånet, svarte mannen.

Benyttet nettbank alene
31-åringen fortalte videre at den 83 år gamle mannen aldri var til stede da han bestilte kort eller benyttet nettbanken hans. Likevel hevdet han at 83-åringen ville låne ham alle pengene og ga han full tilgang til kontoene og nettbanken sin.

- Jeg tok opp alle lånene, men han visste at det ble gjort.

På tilhørerbenken satt et nært familiemedlem av 83-åringen. Han sier til Nettavisen at slektningens helsetilstand har forverret seg mye de siste årene.

Politiadvokat Buanes spurte ut tiltalte om nettopp dette.

- Han klarer å gå, men det siste året har han ikke klart å reise rundt på egen hånd, svarte 31-åringen.

- Stakk av med «skilsmissepenger»
Ifølge hovedtiltalebeslutningen har 31-åringen blant annet forledet en annen eldre mann til å utlevere 700.000 kroner i kontanter, ved å oppgi at han skulle være mellommann i et skilsmisseoppgjør og overlevere pengene som et ledd i skilsmisseoppgjøret. Pengene skal tiltalte har brukt på seg selv.

Tiltalte skal videre ha lurt denne personen for flere hundretusener, blant annet ved å forlede han til å leie en rekke biler som aldri ble betalt for. Ved flere anledninger skal 31-åringen ha oppgitt fornærmedes personalia og tatt opp store lån i en rekke banker.

Et av de groveste tilfellene fant sted 30. januar 2008. Da skal tiltalte ha oppsøkt Møller Bilfinans AS. Han presenterte seg her som den fornærmedes mannens fullmektige og fikk utbetalt et lån på 350.000 kroner.

Den tiltalte 31-åringen nekter straffskyld på alle punkter. Det er satt av totalt tre uker til rettssaken.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken