RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han styrer armen med tankene

Foto: ROLAND SCHLAGER (EPA)
Sist oppdatert:
Christians både drikker øl og kjører bil med sin tankestyrte venstrearm.

(SIDE2): For fire år siden fikk Christian Kandlbauer (22) 20.000 volt gjennom kroppen i en arbeidsulykke. Følgen var at den venstre armen måtte amputeres.

Tok lappen
Nå er østerrikske Kandlbauer den første i verden som har fått påmontert en ny type tankestyrt protese. Og nylig tok han førerkort med den kunstige armen.

- Kjøringen er veldig viktig for meg. Men nå kan jeg også drikke en øl uten å bruke sugerør. Det er imponerende, sa Kandlbauer nylig i et intervju med Daily Mail.

Styres av nervene
Den kunstige armen styres via nervene som tidligere kontrollerte den friske armen. Når Kandlbauers hjerne gir nervene beskjed om hva han ønsker at armen skal gjøre, fanges signalene opp av elektriske kontakter mellom protesen og nervene.

Før protesen kunne brukes måtte 22-åringen gjennom en komplisert operasjon for å lokalisere nervene.

Analyseres
Protesen er laget av selskapet Otto Beck i samarbeid med østerrikske forskere.

- Etter nerveoperasjonen blir signalene som en gang hadde ansvaret for å kontrollere armen brukt til å styre den nye protesen, forteller produsenten.

- Elektroder i enden på protesen svarer på disse signalene. Når brukeren sender bevegelsessignaler blir signalene elektronisk analysert i protesen som gjenkjenner bevegelsene brukeren ønsker å gjøre.

Christian Kandlbauer jobber fortsatt ved lageret der han jobbet før ulykken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere