*Nettavisen* Nyheter.

Han sykler Oslo - Tromsø på vinterføre

Foto: Eirik Røe (Eirik Røe)

Tom Allen fra Storbritannia tar seg fram i Norge ved hjelp av to hjul.

12.02.11 19:21

Tom Allen er en eventyrer utenom det vanlige. Han trosser snø, kulde og vind for å sykle 1600 kilometer på langs av Norge. Torsdag hadde han hviledag på Tynset, Arbeidets Rett.

- De sist fire årene har jeg syklet rundt i verden. Jeg har vært i 35 land i Europa, Asia og Afrika, men å sykle langt på vinterføre er noe jeg ikke har gjort før. Da passet det bra med en tur til Norge, smiler 27-åringen som vokste opp i nærheten av Leicester i England, skriver Forrige uke startet han turen fra Oslo. Etter en uke på sykkelsetet kom Tom Allen til Tynset onsdag kveld. Fredag reiser han videre, retning Røros og senere Sverige. Han har satt av en måned på turen og målet er å komme til Tromsø.

Våknet til - 20 grader
Tom har GPS og sykler langs veier med lite trafikk.

- Jeg sover i telt og har varm sovepose, men det er uvant å campe i snøen. En morgen våknet jeg til 20 minusgrader, forteller Tom.

Enkelte steder får han overnatte innendørs hos folk som tilbyr såkalt sofasurfing (lån bort sofaen din og få gratis overnatting tilbake). På Tynset har Tom lagt inn sin første hviledag og fått losji av Brit Kreutzmann.

Giftet seg
Det hele begynte i 2006. Tom og to kamerater la ut på sykkeltur i et regnvått Skottland.

- Det var den mest miserable, men samtidig artigste turen jeg hadde vært med på. Samme år begynte vi planleggingen en lengre tur gjennom Europa.

Fra sin egen landsby i Midlands gikk ferden gjennom Europa til Budapest og Armenia.

- Jeg skulle egentlig være i Armenia i tre dager, men det ble ni måneder. Jeg ble forelsket og overbeviste jenta om å bli på sykkeltur gjennom Iran. Nå er vi gift, smiler Tom.

Nye utfordringer stod imidlertid for tur. I januar 2009 syklet han alene gjennom Midt-Østen til Egypt og gjennom ørkenen lenger sør i Afrika. Våren 2010 syklet han med en kamerat fra Moskva til Mongolia hvor de tilbrakte flere uker i villmarken.

- Hva er drivkreftene dine?

- Jeg liker å utfordre meg selv. Jeg lærer mye om hele verden. Sykling er en billig måte å reise på og du holder deg i form. Dessuten treffer jeg mange folk og møter ulike kulturer. svarer Tom.

Han er ofte å høre på BBC radio hvor han kommer med sine reiseskildringer. På sine turer har han også tatt en rekke bilder og film som trolig vil resultere i dokumentarfilm.

I Norge møter Tom utfordringer han ikke har stått ovenfor tidligere.

- Kulde og snøforholdene gjør syklingen mer krevende. Jeg må hele tiden sørge for å holde meg varm og tørr. Det er langt mellom husene, men naturen her er fantastisk. Jeg har hørt mye om fisk og fjord, men bortsett fra det visste jeg nesten ingenting om landet fra før.

Følg turen
Tom Allen tenker nå å sykle fra Røros retning Östersund, for så å krysse riksgrensen igjen lenger nord.

- Det er nok raskere å sykle til Trondheim og langs kysten videre, men jeg er redd det blir glatt og ruskete vær. Derfor velger jeg en litt annen rute.

Tom sin videre ferd kan følges på hans egen hjemmeside, www.tomsbiketrip.com.

Les flere saker fra Arbeidets Rett her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.