RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han tapte 50 mill på Notar

Sist oppdatert:
- Jeg har vært ute en vinternatt før, sier Notar-eier Terje Stykket.

Tidligere i år kjøpte Stykket 55 prosent av eiendomsmeglerselskapet Notar for 50 millioner kroner. Siden har han forsøkt å rydde opp i et meglerselskap som har vist seg å være mildt sagt ustrukturert.

LES:Stenger 56 meklerkontorer // 163 meglere mistet jobben

- Hater å tape
- Jeg har vært ute en vinternatt før, men hater å tape. Dette er en tung dag, jeg har tapt mye på kort tid, sier Stykket til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Hans tanker går også til alle de som har blitt arbeidsledige:

- Det er trist å tenke på alle som har mistet jobbene sine og går en usikker fremtid i møte, men vi hadde ikke noe valg.

- Du må vite når du skal slutte å kaste gode penger etter dårlige. Risikoen ble for stor, sier Stykket ettertenksomt.

Full panikk
Stykket mener eierne kunne tatt dagens beslutning for en måned siden:

- Men vi prøvde i det lengste å få flere investorer på banen. Det viste seg å være umulig. Det er full panikk i investormarkedet, som et sort hull i markedet. Cash har aldri vært viktigere enn nå, derfor må alle verne om sin «core business».

- Når skjønte du at det bar denne veien?

- Vi visste vi gikk inn i en krevende restruktureringsprosess da vi satset på Notar, men at markedet skulle slå oss slik i bakhodet, var umulig å forutse. Bortsett fra mars og april, har måned etter måned vært nedslående, forklarer han.

- Ikke forsvarlig
Stykket sier at mens Notar omsatte for 80 millioner i oktober og november i fjor, lå de 46 millioner dårligere an de samme månedene i år.

- Vi har gjort våre risikoanalyser. Det ville kreve 50 til 70 millioner å drifte selskapet frem til februar. Det mener vi ikke er forsvarlig når markedet er så usikkert som nå.

- Er du personlig helt ut av Notar nå?

- Etter alle praktiske solemerker er jeg det. Det er uklart hvordan meklerne som fortsetter, vil organisere seg, sier Stykket, som sier det er for tidlig å gi et svar på hans egen rolle fremover.

- De kan klare seg
- Hva tenker du om Notars omdømme fremover?

- Selskapet har vært ute i hardt vær før. Jeg tror at det avgjørende blir den enkelte meklerens posisjon i lokalmiljøet.

Så tilføyer han at:

- Jeg har stor tro på de meklerne som er igjen. De er godt befestet i lokalmiljøet og har alle forutsetninger for å klare seg, med forbehold om de usikre tidene vi er i. Muligens vil de fortsette under en annen merkevare.

- Hvor mye har du tapt på Notar-satsningen?

- Jeg har tapt mellom 40 og 50 millioner kroner, det endelige tallet er ikke helt klart ennå, sier Stykket - og avviser at han er bitter.

- Mange år i forretningslivet har lært meg at det blir opp- og nedturer, avslutter han.

Bakgrunn
Terje Stykket begynte sin karriere som hjelper for pappa Torgeir Stykket. Faren startet T. Stykket Engros som fraktet kaker, lomper og lefser. Butikken startet rolig mens 55 år gamle Terje Stykket var liten.

- Mens kompisene mine dro på fotballbanen, var jeg med og jobbet sammen med far. Jobbet på lastebil, og tok buss til Drammen for å ta imot islaster, sier Terje Stykket på hjemmesiden til Validus.

Vokst kraftig
I 1994 kjøpte han Validus som drev handel innen helsekost.

- Jeg så at Validus var fryktelig ustrukturert, men allikevel solgte mye. Dermed sjekket jeg bransjen og så at det var store volumer innen helsekost, men med mange små aktører.

Etter dette oppkjøpet begynte Stykke å kjøpe seg inn i markedet:

  • Helseskostgrossisten ble kjøpt i 1996
  • Sentervirke AS kjøpt i 2001 (i dag Life Butikkdrift AS som driver 31 butikker)
  • Cosmetic Group ble opprettet i 2003, og kjøpte Esthetique og Vita. Selskapet eier de norske Vita-, Estetique- og Parfymelle-butikkene.
  • 35 prosent av kosmetikkgrossisten Paulsen & Due AS ble kjøpt i 2004
  • 35 prosent av Alternativ Mat AS kjøpt i 2005.
  • Travel Retail Norway AS etablert sammen med tyske Heinemann i 2006, som driver halvparten av alle taxfree-butikker på norske flyplasser.

I dag eier han 62,7 prosent av Validus-konsernet som i 2007 hadde en omsetning på 3 milliarder kroner. I følge Kapitals 400 rikeste er han god for 1,5 milliarder. Til tross for dette ble han lignet for beskjedne 1,37 millioner kroner i 2007.

Visepresident Terje Stykket med visepresidenten Linda Motrøen Paulsen og president Thorvald Stoltenberg under landsmøtet i Røde Kors i 2005.

Engasjert i Røde Kors
Selv om Stykket har blitt stor inne kosmetikk og helse, banker ikke hans hjerte spesielt for dette markedet.

- All handel dreier seg om logistikk og fornøyde kunder. Så kan vi selge hva som helst. Men jeg må innrømme at det har gått bedre enn forventet, sa han i et intervju med E24 i 2006.

- Jeg tar raske beslutninger basert på følelsene mine. Men 90 prosent av jobben er forberedelser, sa stykket som i 2000 betalte 2,5 millioner kroner for en strategisk handlingsplan som skulle peke ut hvilke bransjer han burde satse på.

Stykket har tidligere sagt at hans virkelige engasjement er for Røde Kors.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere