*Nettavisen* Nyheter.

Han til venstre eller hun til høyre?

Nye politiske talenter dukker opp i årets valgkamp. Vi har snakket med to av dem.

13.08.09 09:56

Vi har intervjuet 18 år gamle Karine Skaret fra Elverum og 19 år gamle Andreas Lutro fra Bergen/Stavanger. Sistnevnte er 1. kandidat for partiet Rødt i Rogaland, mens Karine Skaret er 4.kandidat for Frp i Hedmark.

Husk: Ta partitesten!

Årets valgkampsaker
Vi spurte de to unge kandidatene om hvilke saker som er de viktigste i årets valgkamp:

- Velferd, miljø og internasjonal solidaritet. Uheldigvis ser det ut som om det kan drukne i innvandring og bompenger, var svaret til Andreas Lutro.

- Skole, kriminalitet og helse er svært viktige områder, mener Karine Skaret.

Forskjellig bakgrunn
De to unge kandidatene har forskjellig bakgrunn som politikere. Karine Skaret begynte allerede på ungdomsskolen:

- I 9. Klasse sendte jeg en mail til Siv Jensen og spurte om jeg kunne følge henne i arbeidsuken min. Ikke lenge etter fikk jeg svar at det kunne jeg. Jeg var på Stortinget i en uke og lærte mye. Etter dette ble jeg bare mer og mer engasjert. Jeg meldte meg inn i FpU og FrP og ble etter hvert fylkesformann i Hedmark FpU. I år har jeg også blitt valgt til 4. kandidat på stortingslisten for Hedmark FrP. I sommer jobbet jeg som trainee hos FrP på Stortinget.

Den rene politiske erfaringen til Lutro er kortere:

- Jeg ble med i RU og Rødt når RV og AKP slo seg sammen våren 2007. Fra da av har jeg vært veldig aktiv og lært utrolig mye om politikk, og det har ført meg til der jeg er i dag.

På Stortinget?
Ingen av de to kandidatene føler seg sikre på plass på Stortinget etter årets valg. Vi spurte om de hatte et håp om å bli valgt inn. Lutro mener at han på sikt kan få plass:

- Fra mitt synspunkt - ikke stort, men ja. Om ikke i år, er jeg sikker på at det kan gjøres om fire eller åtte år. Jeg tror det er mange som deler vårt syn i mange viktige saker.

Karine Skaret håper på noen dager på tinget:

- Det er vel ikke så sannsynlig at jeg blir valgt inn ved dette valget, men jeg satser på å bli 2. vara. Dermed er det fullt mulig at jeg får noen dager inne på tinget.

Kampsaker
De to politiske talentene vil kjempe for ganske forskjellige saker:

- Det er vanskelig å velge, men skolepolitikk er veldig viktig for meg. Mer ro og orden i skolen, valgfritt sidemål og lærerevaluering er saker som vil gjøre skolehverdagen mye bedre.

- Gjenoppbygging av velferdsstaten. Sykehusene må tilbake i folkevalgtes hender, pensjonsranet må stoppes og kommunene må få mer penger til utdanning og omsorg.

Vi lar det være opp til leseren å gjette på hvem som svarte hva.

Partitesten

Lurer du på hvilket parti du bør velge ved årets valg? Under kan du ta Nettavisens grundige partitest med spørsmål fra partienes programmer.

Du kan også sjekke de andre valgtestene som finnes på nett under:

Stavanger Aftenblad: Har du bestemt deg?
VG: Hvilket parti kjemper for deg?
TV 2: Partitesten
Aftenposten: Valgomat

De første spørsmålene i testen er kun for statistiske grunner.

HTML EMBED
var so39672 = new SWFObject("/nettavisen/gif/testdegselv/partitesten2009.swf", "testmal", "535", "600", "8", "#FFFFFF"); so39672.addVariable("scale", "noscale"); so39672.write('testorama39672');

Annonsebilag