RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han unnlot å avsløre sexmisbruk

Foto: PAUL MCERLANE (EPA)
Sist oppdatert:
Oslo katolske bispedømme mener mange biskoper har vært feige.

Flere europeiske land har de siste månedene fått rullet opp en omfattende skandale tilknyttet Den katolske kirken.

Hundrevis av anklager om seksuelle overgrep mot barn i Den katolske kirken er kommet fram i lyset i Tyskland, Østerrike, Irland og Nederland. De seksuelle overgrepene skal ha skjedd over mange tiår.

De fleste ofrene er nå voksne, og dermed er mange av sakene foreldet.

Flere biskoper anklages for å ha dysset ned overgrepene, og selv paven har blitt indirekte koblet til skandalen.

Feige biskoper
Kardinal Sean Brady, leder for Den katolske kirken i Irland, unnlot å anmelde et forhold om barneovergrep i 1975, og har holdt det skjult fram til i dag.

Brady, som den gang var prest, deltok i et møte i 1975 hvor barn ble bedt om å signere taushetserklæringer for ikke å avsløre overgrepene som ble begått av den pedofile presten Brendan Smyth.

Pressekontakt ved Informasjonstjenesten i Oslo katolske bispedømme, Pål Bratbak, er positiv til at Den katolske kirken endelig konfronterer grusomhetene som er blitt begått helt siden 1950-tallet.

- Jeg leser jo disse tingene med sorg og glede samtidig. Det er veldig trist å høre om hva som har skjedd, men samtidig er jeg glad for at disse gamle sakene kommer fram til overflaten og at de blir tatt tak i. Det er stort sett gamle saker det dreier seg om, og det vil alltid ligge der og skape ubehag fram til de kommer fram i lyset, sier Bratbak til Nettavisen.

Kardinal Brady har denne uken offentlig beklaget at han ikke anmeldte forholdet første gang det dukket opp for 35 år siden.

- Det som er gledelig nå, er hvordan man virkelig tar tak i disse sakene. Vi har jo en lei historie med feige biskoper som har stukket hodet i sanden og trodd at problemet vil forsvinne av seg selv, sier Bratbak og legger til at han er svært tilfreds med at Vatikanet engasjerer seg såpass sterkt i saken.

- Får Den katolske kirken et ufortjent fokus sammenlignet med andre miljøer der det begås overgrep mot barn?

- Både og. Det skjer jo hovedsakelig i ikke-kirkemiljøer, og det lukker man litt øynene for. Det er jo et samfunnsproblem, og vi er en del av det, men sånne saker skal ikke skje i kirken. Det skal ikke skje noen steder, sier Bratbak.

Bratbak er ikke kjent med at det noensinne er fremmet lignende anklager i Den katolske kirken i Norge.

Paven koblet inn i skandalen
Pave Benedikt XVI har også blitt indirekte koblet til skandalene i Europa. Årsaken er at paven godkjente at en pedofil prest, som var dømt for overgrep mot barn, skulle gjennomgå et terapiprogram i München. Det skjedde da paven var erkebiskop i Tyskland i 1980.

- Han var allerede dømt, og mens han gikk i terapi så fikk han lov til å bo i Münchens bispedømme, og etter at kardinal Joseph Ratzinger (paven) flyttet til Roma, så får denne presten en ny stilling. Så det at paven har prøvd å skjule noe, rimer ikke fordi denne mannen allerede var dømt i en sivil rettssak, så det var ikke et forsøk på å holde det skjult, sier Bratbak.

Syv måneder etter at Ratzinger forlater München for å lede Troskongregasjonen i Roma, flyttes presten uten Ratzingers viten til et sogn hvor han i 1986 blir dømt for et nytt overgrep.

Bratbak understreker at et forhold mellom en erkebiskop og en prest ikke kan sammenlignes med et vanlig arbeidsforhold.

- Det er mer et far og sønn-forhold, og hvem ville ikke gi sønnen sin et tak over hodet mens han gikk i terapi, selv om han har gjort noe grusomt, sier han.

Folk melder seg ut av Kirken
Titusener av katolikker har meldt seg ut av Den katolske kirken som følge av hundrevis av anklager om overgrep mot barn. Østerrike opplever en bølge av kirkeutmeldelser etter alle avsløringene.

I provinsen Niederösterreich har mer enn 300 kirkegjengere meldt seg ut av Den katolske kirken siden begynnelsen av mars, og i februar forlot 399 mennesker kirken, melder nyhetsbyrået APA.

I Innsbruck har 658 mennesker meldt seg ut siden begynnelsen av januar. Og sånn fortsetter det over hele Østerrike. Tyskland opplever de samme tendensene.

Ifølge Bratbak har det ikke vært noen utmeldinger fra Den katolske kirken i Norge som følge av skandalene som rulles opp i Tyskland, Nederland, Irland og Østerrike.

- Men alle utmeldelser skjer gjennom menighetene, og ikke sentralt, sier Bratbak.

I Norge er det registrert 73.000 medlemmer. Ifølge Bratbak er det trolig ytterligere 100.000 som ikke er registrert.

Så langt er det blitt fremmet 300 anklager om seksuelle overgrep mot barn bare i Tyskland. I tillegg er det fremmet anklager om seksuelle og psykologiske overgrep i Østerrike, Nederland og Irland.

Overgrepene skal ha blitt begått over flere tiår av prester og nonner i ulike kirkeskoler og kostskoler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere