Gå til sidens hovedinnhold

Han vant Nobelprisen i litteratur

Jon Fosse var en favorittene, men Svenska Akademien leste opp et helt annet navn.

- Nobelprisen i litteratur går til Abdulrazak Gurnah. Gurnah er novellist og er født i Zanzibar, sa nobelkomiteen innledningsvis.

- Jeg har nettopp snakket med Abdulrazak på telefon. Han hadde akkurat kommet inn på kjøkkenet. Vi har snakket om praktiske ting, siden alt er komplisert også i år, sa Akademiens faste sekretær Mats Malm, da prisvinneren ble kunngjort.

Gurnah har bodd mange år i Storbritannia. Han kom til Storbritannia i 1968, og har vært professor på universitetet i Kent i mange år, ble det opplyst om videre. Siden da har han skrevet en rekke romaner og noveller. Den mest berømte av hans romaner er Paradise, som var kortlistet både for Booker og Whitbread-prisen, Desertion, og By the Sea, som var langlistet for Booker og kortlistet til Los Angeles Times Book Award, ifølge Wikipedia.

- Gurnah var 18 år da han kom til England som flyktning, ble det også sagt.

Kolonialismen og flyktningers skjebne

Forfatteren, som opprinnelig er fra Tanzania, får prisen for å ha vist fram kolonialismens og flyktningers skjebne i gapet mellom kulturer og kontinenter, heter det i begrunnelsen fra Svenska Akademien.

Flere av bøkene hans handler om hvordan identiteten til karakterene hans har blitt påvirket av kolonialismen og tiden etter det. For øyeblikket bor Gurnah i Brighton, East Sussex, skriver British Council.

- Like før han ble pensjonist nylig var han kjent for bøkene sine om den post-koloniale tiden, sa nobelkomiteen.

Les også: Delte nobelprisen i fysiologi eller medisin

Det ble nevnt videre at Gurnah har skrevet bøker på swahili og engelsk. ifølge British Council har Gurnah vunnet flere priser tidligere. I 2006 vant «Commonwealth Writers Prize» som beste skribent i Samveldet av nasjoner, hovedsakelig Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Han fikk også «Los Angeles Times Book Prize» i 2001, som storavisens beste skribent det året. I 1994 vant han Booker-prisen for beste bok innenfor sjangeren fiksjon. Booker-prisen er en pris som årlig blir utdelt til den beste romanen skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia.

På grunn av pandemien blir det heller ikke i år mulig å samle. nobelprismottakerne i Stockholm i desember. Prisutdeling og nobelforelesning blir i stedet arrangert i prismottakernes nærhet og blir sendt digitalt.

Gurnah og fjorårets prismottaker Louise Glück blir invitert til Stockholm når det er mulig.

På norsk jord i 1999

72-åringen har vært i Norge tidligere, nærmere bestemt under Kapittel-festivalen i Stavanger i 1999. Festivalen er en årlig litteraturfestival med internasjonal profil i oljebyen.

- Jeg husker ham som en veldig kunnskapsrik og ydmyk type. Han var i Stavanger noen dager, siden festivalen varte fra onsdag til søndag. Han var til stede for å ha opplesning og foredrag om kolonialismens tid, siden temaet til festival det året var post-kolonialisme, forteller daværende Kapittel-sjef Helge Lunde til Nettavisen.

Og han legger til:

- Han var kritisk over Vestens måte å oppføre seg overfor koloniserte land. Det ga han uttrykk for under besøket.

Ras på oddsen

Svenske medier skrev før prisutdelingen at oddsen raste for de to norske kandidatene, siden de ble regnet som to av favorittene.

- Vi har fått inn forholdsvis mange satsinger på begge nordmennene, Fosse og Knausgård, og da senker vi oddsen, forklarer Betssons PR-sjef Robin Olenius til den svenske avisa Expressen.

Jon Fosse har vært en av de heteste favorittene til årets nobelpris i litteratur. Göteborgs-Postens kritiker Maria Hymna Ramnehill har sagt til NTB at hun trodde tiden var inne for å gi prisen til en dramatiker:

Harold Pinter er den siste dramatikeren som har fått prisen. Det skjedde i 2005. Det burde åpne for den stadig omtalte Fosse, sier Maria Hymna Ramnehill til NTB.

- Han bør få prisen for sin bredde, for å være så framstående i både poesi, prosa og dramatikk. Men ikke minst bør han få prisen for sitt musikalske språk, for gjentakelsenes rytme som gjør at språket holder for å kunne gjøre de mørkeste sannheter utholdelige, mener hun.

Fått kritikk

Jon Fosse ble nevnt i samme åndedrag som indiske Vikram Seth, kenyanske Ngugi wa Thiong'o, og nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie.

Det er Svenska Akademien som deler ut prisen. De er blitt kritisert for å gi Nobels litteraturpris til vestlige prisvinnere. Her er lista over de siste vinnerne av Nobels litteraturpris:

 • 2020: Louis Glück. USA
 • 2019: Peter Handke, Østerrike, bosatt i Frankrike
 • 2018: Olga Tokarczuk, Polen
 • 2017: Kazuo Ishiguro, britisk statsborger, Japan
 • 2016: Bob Dylan, USA
 • 2015: Svetlana Aleksijevitsj, Hviterussland
 • 2014: Patrick Modiano, Frankrike
 • 2013: Alice Munro, Canada
 • 2012: Mo Yan, Kina
 • 2011: Tomas Tranströmer, Sverige
 • 2010: Mario Vargas Llosa, Peru
 • 2009: Herta Müller, Tyskland
 • 2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

Kom med lovnad

For to år siden lovte Svenska Akademien at de skulle bli mer global og kjønnslikestilt i sine tildelinger. Etter det har to kvinner blitt tildelt prisen. Men verken Olga Tokarczuk (Polen, 2018) eller fjorårsvinner Louise Glück (USA) kommer fra den deler av verden som skal tilgodeses med flere priser.

De store vestlige litteraturlandene har alle flere vinnere. Frankrike topper lista med hele 15 nobelprisvinnere i litteratur. Til sammenligning har verdens to mest folkerike stater, Kina og India, bare fostret henholdsvis to og en nobelprisvinner i litteratur hver.