Gå til sidens hovedinnhold

Han var alene om å spå rentesjokket

Og nå spår han lavere boligrente.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Terra Markets, var den eneste av makroekspertene som spådde at Norges Bank ville sette ned renten onsdag.

- Gratulerer. Du var den eneste som hadde rett?

- Ja, takker for det, men dette var riktig av Norges Bank, sier Andreassen til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Tror bankene kutter
En svekket krone er viktig for eksportindustrien, noe en lavere rente sørger for.

- Rentenedgangen fører til en svekket krone uten at den norske økonomien koker over, fortsetter Andreassen.

- Vil bankene etter dette sette ned renten?

- Ja, jeg tror dette slår fullt ut på boligrenten, sier Andreassen.

Han fremhever at Norges Bank i rapporten sier at Norge lider av en fysisk boligmangel, noe han har predikert i lengre tid.

- Dette er en stor forskjell fra Gjedrems tid, da alt var en boble, sier Andreassen.

- Jeg har ikke bundet renten

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa til NA24 at han ikke hadde bundet renten.

På spørsmål fra NA24 om han har bundet renten sin og om han anbefaler folk å gjøre dette, sa rentesjefen følgende.

- Nei på begge spørsmålene. Jeg har ikke bundet renten. Jeg har antagelig for beskjedent lån til at jeg ønsker meg en sånn binding. Dernest har jeg ingen generell anbefalinger til folket om hva de bør gjøre i så måte. De som vil gardere seg bør definitivt vurdere fastrente, er så langt vår nye sentralbanksjef vil strekke seg.

Setter opp renten

Ikke alle er like enige med Andreassen.

Til NA24 opplyser DnB at banken avventer hvordan rentenedsettelsen vil påvirke prisen på pengene de kjøper inn i det internasjonale markedet.

- Det er ikke noe automatikk i dette. Vi ser nå på om prisen på pengene vi kjøper inn blir billigere. Hvis så er tilfellet, vil også DnB sette ned renten, sa informasjonsdirektør Thomas Midteide til NA24.

Fokus Bank derimot har valgt å sette opp renten.

- Dette har vi gjort fordi det i lengre tid har vært dyrt for bankene å låne penger ute. Men det er en pedagogisk utfordring å forklare dette til kundene våre, sier informasjonssjef Stian Arnesen i Fokus Bank til NRK.

Mange reaksjoner
Der Jan Andreassen traff, bommet resten av feltet.

Onsdag har det haglet med reaksjoner.

- Jeg er veldig overrasket. Vi ser klare tegn til bedring i den globale økonomien og det gjelder Europa også, samt at veksten her hjemme holder seg veldig godt oppe, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NA24.

Andreassen viser videre til at gjelden i norske husholdninger når nye rekordnivåer.

- Dette var unødvendig, sier Andreassen.

- Jeg rister på hodet

- Jeg rister på hodet over at Norges Bank igjen endrer sine formuleringer. Jeg har ingen problemer med at verden forandrer seg og at sentralbanken må tilpasse seg dette, men jeg har problemer med at sentralbanksjefen vingler med sine uttalelser, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til Aftenposten.

Mork er oppgitt over det han mener er vingling i kommunikasjonen.

- Det virker som om sentralbanksjefen prøver å få folk til å glemme det han sa for en måned siden. Hele inflasjonsmålstyringen er basert på at sentralbanken har tillit – de som fastsetter prisene må kunne vite at det generelle prisnivået er stabilt. Om denne tilliten sviker kan inflasjonen begynne å løpe løpsk, sier Mork.

Hilde Bjørnland på Insititutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI frykter at forsøket på å svekke kronen kan skape overoppheting i gjelden til folk.

- Jeg ville ikke anbefalt reduksjon fordi norsk økonomi går godt. Norges Bank må balansere hensynet med hvordan det går utenfor Norge, og hvordan det går innenlands. Å sette ned renta nå gir feil signal, sier Bjørnland til NRK.

Reaksjonene fra markedet har heller ikke uteblitt.

- Tilbakemeldingene vi får fra alle kundene våre nå er «herregud, for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank», sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities, ifølge dn.no.

Les også Gunnar Stavrum: Norges Bank ser mørkt på verden

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget