Gå til sidens hovedinnhold

- Han var en ramp, men nå er han borte for alltid

Folk i Newtown er sønderknust etter den grusomme massakren.

NEWTOWN (NTB): Læreren Ray Horvath bryter helt sammen når han forteller at en av hans elever i barnehagen er blant de drepte på Sandy Hook-skolen i Newtown.

- Han var en ramp, men nå er han borte for alltid, sier Horvath til mediene utenfor St. Rose-kirken før minnegudstjenesten etter den sjokkerende skyteepisoden.

Folk i Newtown er sønderknust etter den grufulle skolemassakren, men alle støtter hverandre i det vesle lokalsamfunnet. Mange er knust, forteller presten Robert Weiss.

Åpen for alle
Kirken, den største i den lille byen, er katolsk, men denne kalde kvelden er den åpen for alle, og folk strømmer til. Ut i mørket gjennom kirkedøra lyser det fra stearinlys og varme mens en rekke prester trøster de rundt 1.000 frammøtte.

Utenfor holder folk rundt hverandre, gråter og tenner lys. Ikke minst holder foreldre rundt godt barna sine. Mange av de minste er storøyde og preget av stundens alvor.

- Nå konsentrerer vi oss om å ta vare på hverandre. Dette er et lite sted hvor alle holder sammen, og vi passer på at ingen er alene. Dørene våre er åpne for alle, sier Weiss til NTB. Sju eller åtte av ofrene i massakren er fra hans eget sogn, sier han.

Søsteren drept
Han forteller om en mor som fikk opp en alarm på telefonen om en speidersamling etter skytingen.

- Hun kommer aldri mer til å ta sønnen med til speideren, sier presten.

En liten gutt, forteller han videre, fikk beskjed om at søsteren var død.

- Han brøt sammen da han forsto at han aldri kom til å ha henne som lekekamerat igjen, sier Weiss.

Det hersker en tung stemning i de nesten folketomme gatene denne iskalde fredagskvelden i den lille tettbebyggelsen. Noen få steder har innbyggere i sjokk samlet seg i kafeer, og pressen blir bedt om å la folk være i fred.

Sønnen reddet
En kvinne som fortsatt er i sjokk og oppløst i tårer, og som ikke vil oppgi navnet sitt, forteller utenfor kirken at hennes åtte år gamle sønn klarte seg, takket være rask reaksjon fra lærerne.

- Det var grusomt. Da jeg hørte om det, ville jeg bare finne ut om sønnen min var i live, sier hun og priser seg lykkelig over at han hadde kommet seg i sikkerhet.

- Læreren reddet livet hans i dag. Hadde ikke lærerne reagert, ville trolig sønnen min vært død. Nå tenker jeg bare på dem som mistet noen, sier hun.

Låst inn
14 år gamle Bobby Hoskins, som går på naboskolen, forteller at de hørte mange ambulanser passere, hvoretter skolen ble låst og stengt slik at ingen fikk gå ut.

- Vi skjønte at noe alvorlig var på gang, men visste først ikke at det var skyting på naboskolen der de mindre barna går, sier han til NTB.

Han sier at lillebroren til en kompis av ham, som går i første klasse, unnslapp gjerningsmannen med livet i behold, men han så læreren sin bli skutt rett foran seg.

Deretter åpnet han ild mot barna, men selv klarte han å løpe ut.

- Det er vanskelig å være for retten til å bære våpen når man ser noe så grusomt, sier Bobby til NTB.

I alt 28 mennesker mistet livet i massakren, deriblant den antatte gjerningsmannen. Det var 20 barn blant de døde. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken