WASHINGTON (Nettavisen): Når Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sent mandag kveld skal møte USAs president Joe Biden i Det hvite hus, er det ikke bare et tegn på hvor viktig Nato er for Biden og vice versa, men også et tegn på hvor godt og nært forhold Stoltenberg har til USA og Biden.

Stoltenberg er også en av de aller første internasjonale lederne som besøker Biden i Det hvite hus etter at presidenten ble innsatt.

Les også: Hamrer løs etter Trump-tirade: - Du har det ikke helt bra, du må komme deg over dette

Trump var «en stor fan» av Stoltenberg

Det er ingen hemmelighet at Stoltenberg og president Donald Trump begge offentlig uttalte at de hadde et godt forhold, og de skrøt også begge av hverandre offentlig.

I løpet av sin presidenttid sa Trump både at han var «en stor fan» av Stoltenberg, og at den norske Nato-toppsjefen hadde vært «en fantastisk leder».

Les også: Trump til Stoltenberg: – Jeg var ikke i tvil om hvem jeg ville ha

Men Trump sa også at Stoltenberg var en av hans største fans.

Les også: «Verdens viktigste nøkkeltall» er svært gode nyheter for president Joe Biden

- Han knekte Trump-koden

- Stoltenberg var mannen som knekte Trump-koden, (The Man Who Figured Out Trump), skrev avisen The Atlantic allerede 2019.

- Møt Jens Stoltenberg - den usannsynlige lederen som trolig vil kunne gjøre mer enn noen annen for å holde Nato og Vesten samlet, skrev avisen.

De gjorde et poeng av at det var nettopp Donald Trump som var årsaken til at Jens Stoltenberg fikk forlenget sin kontrakt som Nato-toppsjef i ytterligere to år.

Bakteppet var at Trump var en sterk kritiker av Nato.

Les også: Sjokkmelding: - Donald Trump tror han blir gjeninnsatt som president i august i år

Trump var spesielt kritisk til at alle medlemslandene ikke overholdt Natos mål om at alle medlemsland skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar, og senere har Stoltenberg gitt Trump mye av æren for å ha fått europeiske allierte til å begynne å legge mer penger på bordet i Nato.

- Svært krevende jobb under Trump

- Stoltenberg har hatt en svært krevende jobb ved Nato-roret under Trump. Å manøvrere mellom interessene til så mange medlemsstater i en tid uten en enkelt samlende ekstern motstander (som i den kalde krigen), er uansett veldig krevende, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen til Nettavisen.

Les også: - Bisarr uttalelse fra provokatøren Trump

I forbindelse med prosessen der Stoltenberg fikk utvidet sin periode til 2022, opplyste to kilder hos de britiske myndighetene som uttalte seg anonymt, at de europeiske medlemmene av Nato var desperate for å unngå ustabilitet før 2020-valget og bekymret seg over at en potensiell helt ny Nato-sjef ville komme under et enormt press fra Trump.

Å la Stoltenberg få sitte to år til, ville gi Nato pusterom, frem til USA eventuelt fikk en ny president.

Stoltenberg fikk kallenavnet «Trump-hviskeren»

Stoltenberg har ledet Nato siden 2014. I utgangspunktet ble han valgt inn for fire år. Så ble perioden forlenget med to år til 2020.

Våren 2019 kom nyheten om enda en forlengelse til 2022, noe som gjør Stoltenberg til den nest lengstsittende generalsekretæren i Natos historie.

Avisen Politico kommenterte også at forholdet mellom Stoltenberg og Trump var så bra at de bare ga ham tilnavnet «Trump-hviskeren» etterpå.

Men Stoltenberg kom også med offentlig skryt av Trump, etter at de to møtte hverandre.

- Han forstår hvordan Trump fungerer

Da Jens Stoltenberg i 2019 besøkte Trump i Det hvis hus, kom han også med skryt av Trump.

Les mer: Trump til Stoltenberg: – Jeg var ikke i tvil om hvem jeg ville ha

En av dem som den gang kommenterte Stoltenbergs skryt av Donald Trump, var Lucy Fisher, redaktør for forsvarssaker i avisen The Times. Hun skrev da følgende på Twitter.

- Man kan trygt si følgende om Jens Stoltenberg; han forstår hvordan Trump fungerer, han smører ham med ros og poster et bilde av seg selv med den store sjefen. Det er ikke rart de allierte følte at han håndterte den amerikanske presidenten bra og forlenget hans periode som generalsekretær i ytterligere to år, skrev hun på Twitter.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Da hadde Nato raknet

USA-eksperten Hilmar Mjelde mener det kunne gått så langt som at USA hadde brutt med Nato om Trump hadde blitt gjenvalgt.

- Det unike med Trump var at man kunne risikere han trakk USA ut av Nato. Jeg tror det kunne ha skjedd om Trump ble gjenvalgt. Da hadde Nato raknet, for Europa kan ikke forsvare seg selv uten USA, sier Mjelde til Nettavisen.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

- Foruten Trump-faktoren, var og er det fortsatt et komplisert omland for Stoltenberg. EU og det europeiske samholdet er svekket, og i USA har det vokst frem en ny generasjon utenrikspolitikere som ikke nødvendigvis ser verdien av den transatlantiske alliansen, sier USA-eksperten.

- Dette forsterkes av en populistisk tidsånd i Vesten med utbredt motvilje mot institusjoner, spesielt overnasjonale. På den andre siden var Trump et nødvendig korreks når det gjaldt den interne økonomiske byrdefordelingen i Nato-samarbeidet, sier Mjelde.

Biden om Stoltenberg: - Uvurderlig

At president Joe Biden, som Jens Stoltenberg skal møte til samtaler i natt, i likhet med Trump er en fan av Nato-toppsjefen, er det heller ingen tvil om.

I forbindelse med at de to snakket sammen på telefon like etter at Biden ble innsatt som president i januar i år, la Biden ut en video av samtalen der han både roser Stoltenberg for jobben han har gjort i å opprettholde Nato de siste årene, og lovet samtidig å gjenoppbygge alliansen.

– Jeg vil takke deg for din ledelse og ditt personlige diplomati gjennom de siste årene. Du har vært uvurderlig, sa Biden.

Se video av samtalen deres her:

Stoltenberg møter Biden i kveld

Klokken 16.30 på mandag i Washington, klokken 22.30 norsk tid, skal generalsekretær Stoltenberg møte president Joe Biden i Det hvite hus.

Formålet med møtet er å gjøre forberedelser til Nato-toppmøtet 14. juni og strategiendringene i Nato det neste tiåret.

Tidligere på dagen skal Stoltenberg også treffe forsvarsminister Lloyd Austin, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og medlemmer av Kongressen.

Les også: Trump-etterforskningen: - Ikke ta meg, ta Melania!