RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han var på sporet av al-Qaidas infiltratører

Foto: AP (Ap)
Sist oppdatert:
Journalisten undersøkte de påståtte forbindelsene mellom Al-Qaida og det pakistanske militæret. Det kan ha kostet ham livet.

Den pakistanske journalisten Syed Saleem Shahzad var korrespondent for Asia Times Online og det italienske nyhetsbyrået Adnkronos International. I helgen ble han meldt savnet i Islamabad der han var på vei til en TV-opptreden. Tirsdag ble han funnet død. Onsdag ble han gravlagt i Karachi.

Fant tegn på tortur
Politiet sier det er tegn som tyder på at han ble utsatt for tortur.

- Dødsårsaken er tortur. Det er flere tegn på tortur på kroppen og i ansiktet, sa Ashok Kumar, en av legene som gjennomførte obduksjonen ved Pakistans rettsmedisinske institutt i Islamabad, ifølge Dawn.com.

USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømmer drapet, melder BBC News.

Mistenker etterretningstjenesten
Human Rights Watch i Pakistan sier landets etterretningstjeneste, ISI, kan stå bak.

- Vi kan ikke si med sikkerhet hvem som drepte Syed Saleem Shahzad, men vi vet at det kom trusler mot Syed Saleem Shahzad fra ISI, og Human Right Watch har all mulig grunn til å tro at det var hold i disse truslene, sier landrepresentant Ali Dayan Hasan i organisasjonen til Reuters ifølge Al Jazeera.

Den 40 år gamle journalisten var på sporet av påståtte forbindelser mellom terrororganisasjonen Al-Qaida og Pakistans marine. Allerede i fjor høst varslet han Human Rights Watch om at etterretningstjenesten begynte å bli nærgående.

- Han fortalte meg at han ble forfulgt og at han fikk truende telefonoppringninger og at han ble overvåket av etterretningstjenesten, sier Ali Dayan Hasan.

70 journalister drept
Dødsfallet er en ny påminnelse om pressens arbeidskår i Pakistan, som i fjor fikk den tvilsomme førsteplassen i en rangering av verdens farligste land for journalister. Siden 2000 er 70 journalister blitt drept i tjeneste her, ifølge indiske Dawn.com. Og det retter igjen søkelyset mot Pakistans etterretningstjeneste, som allerede har en del å svare for etter det amerikanske kommandoraidet mot Osama bin Ladens skjulested 2. mai.

En representant for etterretningstjenesten avviser påstandene om at ISI har noe å gjøre med Syed Saleem Shahzads død og kaller dem absurde, melder AP.

Syed Saleem Shahzad hadde nylig publisert en sak som nok fanget etterretningstjenestens oppmerksomhet. Han skrev en historie om angrepet på Pakistans marinebase i Karachi, der ti mennesker ble drept og antydet at det kunne være forbindelser mellom marineoffiserer og Al-Qaida.

Nedsetter granskingskommisjon
Nyheten om Syed Saleem Shahzads død kommer samtidig med at Pakistans regjering nedsetter en uavhengig kommisjon for å granske hvordan al-Qaidas leder Osama bin Laden i flere år kunne holde seg skjult i Abbottabad nord for hovedstaden Islamabad.

Avsløringen om at verdens mest ettersøkte mann bodde et steinkast fra et militærakademi har reist spørsmålet om Pakistans militære og landets sikkerhetstjeneste var uvitende eller om de har bidratt til å holde al-Qaida-lederen skjult.

Kommisjonen skal også granske omstendighetene rundt det amerikanske kommandoraidet der Osama bin Laden ble drept.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere