RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han var villaeiernes mareritt

Foto: Politiet (Nettavisen)
Denne stortyven gjorde livet surt for hundrevis av nordmenn. Nå får han svi.

57 grove innbruddstyverier, 17 grove forsøk på innbruddstyverier, samt tre tilfeller av heleri ble den 42 år gamle serberen dømt for i Borgarting lagmannsrett denne uken. I en kort periode mellom november 2009 og januar 2010 var serberen villaeiernes skrekk på Østlandet. Verdier for mange millioner kroner stjålet. Nå er han dømt til fengsel i 6,5 år, samt å betale vel 3,5 millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapene.

- Ved lagmannsrettens dom stadfestes at politiet har evnet å oppklare et meget stort antall innbrudd i private boliger, sier aktor i saken, politiadvokat Morten Stene i Asker og Bærum politidistrikt. Det var her mannen begynte sin korte men intense karriere i Norge.

- Dommen slår videre fast at i de dagene domfelte var i Norge fra oktober 2009 til januar 2010 begikk han i snitt ca. to boliginnbrudd pr. dag, sier Stene.

Høyt forbruk
Denne røverhistorien starter 14. oktober 2009. Da ankom serberen Norge i en leiebil lånt i Sverige. I følge ham selv ville han søke vanlig arbeid i Norge, men hadde ikke kommet igang med dette før han ble tatt. Etter en natt på hotell i Lier i Drammen, fikk mannen leid 20 kvadratmeter ved Hegdehaugsveien på Oslos vestkant for 8000 kroner i måneden. Hans høye forbruk av leiebiler, og hans dyre innkvartering, stemte dårlig med en fattig serber på jakt etter ærlig arbeid i Norge.

«XX har selv opplyst at han kom til Norge for å søke arbeid, men har medgitt at han ikke gjorde noe konkret for å skaffe seg jobb. XX opplyser at han kommer fra fattigslige kår i Serbia, men han etablerte seg altså med leilighet i Oslo sentrum med månedlige utgifter som ikke står i forhold til det XX har forklart om sin økonomi».

I svenskregistrerte leiebiler turnerte mannen østlandsområdet. Samtidig samlet han store verdier i smykker, kameraer og andre verdigjenstander i sin Oslo-leilighet. Han betalte alle utgifter kontant og skaffet seg flere uregistrerte mobiltelefoner. Da mannen ble pågrepet fant politiet også flere par støvler i leiligheten som passet godt med skoavtrykk funnet på de mange åstedene.

Gullet
Politiet ble først oppmerksom på 42-åringen i forbindelse med en annen sak. En politistudent i Drammen delte tomannsbolig med en serber som politiet spanet på. En dag fikk studenten beskjed om at serberen hadde bager i sin del av garasjen, og at han trolig var en del av et kriminelt nettverk. Studenten reiste hjem og fant fire tapeballer i garasjen. Ballene ble åpnet og politiet fant gullsmykker.

Bagene med tapeballer var klargjort for transport tilbake til Serbia. Noen dager senere - 29. oktober 2009 - gikk politiet til aksjon og pågrep flere serbere og beslagla mange trillekofferter med tyvegods som skulle transporteres ut av Norge. Det ble også funnet en liste som fortalte hva av tyvegodset som tilhørte 42-åringen, samt hans DNA på noe av tyvegodset.

42-åringen var ikke blant de pågrepne, men han hadde hatt kontakt med de arresterte før pågripelsen. Politi og domstol er overbevist om at 42-åringen var blant de som hadde stjålet verdigjenstandene som skulle fraktes ut av landet. De pågrepne serberne er dømt i en tidligere straffesak.

Innbrudd
I oktober 2009 startet innbruddene som mannen nå er dømt for.

 • 16. oktober var han på to adresser i Asker.
 • 17. oktober gjorde han til to nye innbrudd i Asker.
 • 18. oktober gjennomførte han tre innbrudd i Asker.
 • 20. oktober gjennomførte han tre innbrudd i Asker.
 • 21. oktober ble det gjennomført fem innbrudd og innbruddsforsøk i Larvik som han nå er dømt for.
 • 22. oktober gjennomførte han fire nye innbrudd i Asker.
 • 23. oktober var han på fire adresser i Bærum.
 • 24. oktober brøt han seg inn i en leilighet i Oslo
 • 24. oktober gjennomførte han også to innbrudd og et innbruddsforsøk i Asker som han er dømt for.
 • 26. oktober gikk han inn i to ny boliger i Asker.

Disse innbruddene ble altså knyttet til 42-åringen gjennom det beslaglagte tyvegodset.

Tilbake
Etter at vennene ble pågrepet ble det stille en liten periode. Deretter var han tilbake i arbeid.

 • 17. november 2009 begikk han innbrudd på tre adresser i Bærum. På to av disse stedene la han igjen sitt DNA som beviser at han hadde vært der. Også her forsvant verdier for flere hundre tusen.
 • Tirsdag 8. desember 2009 gikk han inn i to boliger i Lindebergveien i Bærum og tok med seg store verdier. Noe av tyvegodset ble funnet i mannens leilighet i Oslo, og en bil lik den han kjørte ble observert i området og bompengepasseringer viser at han hadde vært på den siden av Oslo denne kvelden.

Desembertur
I midten av desember reiste mannen på tur til Hedmark og Oppland.

 • 13. desember var han på Kongsvinger der han brøt seg inn i fire boliger.
 • 15. desember gikk han til aksjon tre steder på Gjøvik
 • 14. desember var han i Lillehammer og gikk til aksjon mot sju boliger.
 • 16. desember ble det begått ti nye innbrudd og innbruddsforsøk i Mjøsområdet. Også disse er mannen dømt for.

Borgarting viser spesielt til bompengepasseringer som plasserer mannen i områdene i disse desemberdagene, og merker av fottøy ved åstedene som peker i retning av domfelte.

Ny Oppland- og Hedmarktur

 • 16. januar var han tilbake i Oppland og gjennomførte fem innbrudd på Lillehammer og et på Hamar. Tyvegods fra flere av disse innbruddene ble senere funnet hjemme hos mannen i Oslo.
 • 17. januar gikk han til aksjon mot fem boliger i Kongsvinger. I en av boligene ble han sett av beboeren før han flyktet.
 • 18. januar begikk han tre innbrudd på Gjøvik.
 • 19. januar gikk han til aksjon i fem boliger i Kongsvinger
 • 20. januar hadde mannen fått politiets søkelys på seg. Denne dagen ble han spanet på da han reiste til Hamar der han brøt seg inn i seks privatboliger i løpet av to kveldstimer.

Dagen etter gikk politiet til aksjon mot mannens leilighet i Oscarsgate i Oslo og fant store mengder tyvegods fra de mange innbruddene.

Ikke nok bevis
Mannen var tiltalt for en rekke innbrudd som han ikke har blitt domfelt for. Årsaken er at domstolen mener det ikke har vært tilstrekkelig bevis for at han har vært på disse stedene.

14. november 2009 brøt noen seg inn på to adresser i Asker. Bompengepasseringer viser at mannen var i området, og et overvåkingsbilde viser en mann som kan ha vært tiltalte, men ingenting knytter ham direkte til ugjerningene.

12. desember 2009 var det innbrudd i åtte boliger på Gjøvik. Bompengepasseringer viser at mannen var i området, og alle hans kommunikasjonsmidler var avslått i tidsrommet da innbruddene skjedde, men det er ikke noe som direkte knytter mannen til ugjerningene.

I tillegg var han tiltalt for organisert kriminalitet etter straffelovens paragraf 60. Det ble han også frikjent for.

Les også Side 3-saken om mannen: Norges verste innbruddstyv

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere