RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han varsler været på Nordpolen

VARSLER VÆRET PÅ NORDPOLEN: Helge Tangen sendte onsdag ut det første værvarselet for havområdene nord for Svalbard.
VARSLER VÆRET PÅ NORDPOLEN: Helge Tangen sendte onsdag ut det første værvarselet for havområdene nord for Svalbard. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl (NORDLYS)
Lurer du på hvordan været på Nordpolen blir? Denne mannen kan hjelpe deg!

Onsdag begynte nemlig Værvarslinga for Nord-Norge med å sende ut værmelding for nordpolen to ganger om dagen, skriver Nordlys.

Men det er ikke polfarere som er hovedmålgruppa. Varslene lages for skipstrafikken.

- Dette er en milepæl for sikkerheten til sjøs i Arktis, sier regiondirektør Helge Tangen ved Værvarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Han har vært Norges koordinator i dette prosjektet.

Internasjonal satsning
- Frem til nå har ingen vært pålagt å lage detaljerte varsler for havområdene nord for Tromsø. Vi har likevel valgt å lage varsel som går helt opp til Svalbard. Men onsdag begynte vi å lage varsler som strekker seg helt opp til nordpolen, sier Tangen.

Norge har fått ansvar for den europeiske sektoren av Arktis.

- Andre land har ansvar for andre sektorer. Canada har ansvar for sin del, mens Russland har ansvar for sin del, sier Helge Tangen.

Han forteller at satellittbilder blir brukt for å varsle hvor iskanten går.

- Det er viktig informasjon for skipstrafikken. Vi vil også varsle vind, tåke, nedbør og fare for ising på fartøy, sier Tangen.

Hele dette prosjektet har mange involverte parter fra mange land.

- Det er fire år siden vi startet med de aller første planene om et slikt varsel. Å få et så stort prosjekt på plass på såpass kort tid er alle svært fornøyde med. sier Tangen.

Onsdag klokka 13.00 sendte han ut det aller første polhavsvarselet.

- Vi sender ut nytt varsel to ganger i døgnet, klokka 13.00 og 01.00, forklarer han.

Har erfaring
Men selv om det først nå er faste rutiner for slike varsler, har meteorologene i Tromsø erfaring fra å varsle vær i disse områdene.

- Når det har vært forskningsskip og annen trafikk i området, har vi med jevne mellomrom blitt bedt om å lage spesialvarsler for disse områdene. Men det er først nå at dette er systematisert med faste utsendelser og i samarbeid med andre internasjonale aktører, sier Tangen.

Les flere saker fra Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere