RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han vil at du skal ha fri i dag

Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
6. februar bør bli offentlig fridag på samme linje som 17. mai, mener denne mannen.

6. februar feirer samene i Norge sin offentlige høytidsdag, Samefolkets dag. Miljøpartiet de grønne vil gjøre dagen til en offentlig fridag.

Hva mener du? Bør 6. februar bli en offentlig fridag?

De grønnes fylkestingsrepresentant og toppkandidat til stortingsvalget i Hordaland, Tom Sverre Tomren, forklarer forslaget slik:

- Naturlig å likestille
- I en tale til sametinget i 2009 sa kong Harald at «Staten Norge er etablert på territoriet til to folk». Dette er riktig, og vi mener at det er naturlig å markere dette gjennom å likestille 17. mai og samenes nasjonaldag, gjennom å gi fri på begge dagene.

Miljøpartiet de grønne har tidligere foreslått Verdens miljøverndag som offentlig fridag, og Tomren kobler også forslaget om fridag 6. februar til miljøsaken:

- God miljøpolitikk
- Når vi skal utvikle Norge til et miljømessig bærekraftig samfunn må vi heller gi folk mer fri enn mer lønn. Vi må bremse forbrukskarusellen og gi rom for at folk kan tilbringe tid sammen. En ny fridag på samenes høytidsdag vil derfor være god miljøpolitikk. Den samiske kulturen har vært basert på nærhet til naturen, og jeg er sikker på at en dag med fokus på samisk kultur vil bidra til å øke bevisstheten om samspillet mellom natur og kultur, sier han.

- Bidra til økt anerkjennelse
Tomren har selv god kjennskap til samisk kultur og mener en slik oppgradering av Samefolkets dag kan bidra til økt anerkjennelse av samisk kultur.

- Hadde valget stått mellom 17. mai og 6. februar, burde vi egentlig ha valgt 6. februar som offentlig høytidsdag. Det er samene som er urbefolkningen her i landet, mens vi andre er bureisere og innflyttere, sier han til Nettavisen.

Miljøpartiet De Grønne sender nå et brev til Fornyingsdepartementet og til Sametinget der de ber dem vurdere forslaget.

Tomren peker på at den samiske befolkningen er spredt over fire land og sier Miljøpartiet de grønne også vil henvende seg til søsterpartiet og be dem fremme samme forslag i sine land.

Samefolkets dag

Samefolkets dag 6. februar markeres i Norge, Sverige, Finland og Russland og et et symbol for et samlet samisk folk på tvers av landegrensene.

Dagen feires til minne om det første samiske fellesmøtet 6. februar 1917.

Dette møtet la grunnlaget for det landsdekkende og tverrnasjonale samesamarbeidet som senere utviklet seg.

I 2003 kunngjorde daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) at samefolkets dag skal være offisiell flaggdag i Norge.

(Kilde: Regjeringen.no)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere