RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han vil bli verdens nye enehersker

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sist han var i vinden lo hele verden på hans bekostning. Nå vil han bli statsoverhode.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I 2001 dro Stuart Hill ut på det som skulle ende opp som en skikkelig kjedelig tur rundt Storbritannia med båten «Maximum Exposure», men 20 fot høye bølger ved Shetland satte en effektiv stopper for oppdagelsesferden. Uflaksen stoppet imidlertid ikke der. Mens han var på sjøen mistet han jobben da internettselskapet gikk konkurs, så bestemte kona gjennom 33 år å ta ut skilsmisse samt selge huset deres for å flytte nærmere en venninne i Frankrike.

NA24 - din næringslivsavis

Men om et par dager vil mannen som ble tildelt økenavnet «Captain Calamity» erklære seg som verdens ferskeste statsoverhode. Landet han skal regjere heter Forvik, og han vil annonsere uavhengighet fra Storbritannia samt trekke nasjonens EU-medlemskap, ifølge The Guardian.

Bor i telt
Stuart Hill har nemlig slått seg til ro i et tomannstelt på den 10.000 kvadratmeter store øya Forvik på vestkysten av Shetland. En haug med planker, duker av plast og gress festet fast med et fiskegarn, for å slippe unna bølgene, utgjør, et 25 kvadratmeter stort og det første permanente, huset på øya.

Hill har, gjennom studier av Shetlands historie, kommet frem til at Storbritannias eierskap over Shetland er en konstitusjonell bløff. Han mener nemlig at avtalen mellom den danske kongen Christian og den skotske monarken James III i 1469, der danskekongen pantsatte øyene for å få penger til datterens medgift, er ugyldig. Det skyldes at lånet aldri ble tilbakebetalt samt at ingen andre lovlige avtaler har blitt signert siden.

Nærskap med Norge
- Ved å erklære Forvik en kronbesittelse gjenoppretter jeg rett og slett det korrekte juridiske forholdet mellom denne delen av Shetland og kronen. Ved å gjøre så vil jeg bevise at Shetland som en helhet kan få de samme fordelene og mer – bare ved å hevde rettigheter som allerede eksisterer, sier Hill, ifølge Shetland News.

Ifølge The Guardian føler mange shetlendere at øyene, som ble kolonisert av vikingene på 900-tallet, har et tettere bånd med Norge enn med England og noen av innbyggerne skal visstnok ønske seg uavhengighet fra den britiske kronen. Når Hill nå vil erklære Forvik som en uavhengig stat gjør han det delvis for å egge myndighetene til handling.

I månedene som kommer vil Hill trykke sin egen valuta, gullmynter kalt Forvik gulde, trykke egne sedler og heve sitt eget flagg.

- Alt er veldig morsomt. Alle pensjonister skulle gjøre noe som dette, sier Hill, ifølge The Guardian.

Skatteparadis
Dersom Forvik får samme status som øyene Jersey og Guernsey i Den engelske kanal, betyr det at øya blir et skatteparadis. Øya vil da bli en kronbesittelse.

En kronbesittelse er underlagt den britiske monarken, men i motsetning til oversjøiske territorier, som er underlagt den britiske statens overhøyhet, er en kronbesittelse således ikke en del av Storbritannia.

Det vil heller ikke bli noen form for inntekts, salgs, eiendoms eller selskapskatt, ifølge AFP.

Dersom Forvik ender opp som kronbeskyttet, og hele Shetland følger etter, kan det få dramatiske konsekvenser for øygruppens inntektsgrunnlag, mener Hill. Da vil nemlig oljeinntekter fra Storbritannias utvinning i Nordsjøen tilfalle Shetland direkte.

- Dersom oljeinntektene gikk rett inn i en Shetlandsk bank ville øyene vært i en helt annen posisjon, sier han, ifølge The Shetland News.

Sjefen for rådet på Shetlandsøyene Morgan Goodlad sier til den shetlandske avisen at tipper Hills sak antakelig styrkes dersom han oppholder seg permanent på stedet.

Ikke eneste
Hill er ikke den enste som har gått svanger med planer om å være konge i sitt eget land.

Sealand, som er verdens minste «land», består av en 550 kvadratmeter stor stålplattform som står trygt plantet på to betongsøyler i Nordsjøen, 11 kilometer utenfor kysten av Essex i Øst-England.

Plattformen ble bygd i 1941 og ble brukt som sjøfort under annen verdenskrig. For 40 år siden flyttet den eksentriske britiske majoren Paddy Roy Bates inn sammen med familien.

Landet har erklært seg selv som et frihandelsområde med nullskatt, og det finnes heller ingen gamblingrestriksjoner her. Stort sett finnes det nesten ingen lover som regulerer økonomiske forhold.

Bates proklamerte plattformen som en uavhengig stat i internasjonalt farvann, døpte den Sealand og kronet seg selv som fyrste.

Det finnes ingen stater som gir Sealand diplomatisk anerkjennelse og både rettsavgjørelser i USA og Tyskland har konkludet med at Sealand ikke har noen lovlig status, men at det er en del av det maritime territoriet til Storbritannia.

Men The Times har tidligere skrevet at den britiske regjeringen og det britiske rettsystemet har kommet frem til at Sealand ligger utenfor deres territorier.

I fjor ble det kjent at familien ville selge hele «landet», og prislappen det ble anslått at et slikt skatteparadis vil koste var på flere milliarder kroner.

Les mer her: Skatteparadis koster milliarder

Da ble det blant annet spekulert i at The Private Bay ville kjøpe herligheten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Kilder: The Shetland News, AFP, Wikipedia og The Guardian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere