Gå til sidens hovedinnhold

- Han vil ha hele Ukraina

Frykter at Putin vil ekspandere ytterligere.

Den russiske anneksjonen av Krim-halvøya er bare første steg i Putins mål om et nytt og større Russland, ifølge ukrainske ledere.

Overgangsregjeringen i Ukraina frykter nå at den russiske presidenten har testet grensene og konkludert med at han kan slippe unna med flere brudd på folkeretten, fordi sanksjonene fra EU og USA var begrensede.

- Putins mål er ikke Krim, men hele Ukraina. Troppene hans star på grensen og er klare til å angripe når som helst, sa lederen for det ukrainske forsvars- og sikkerhetsrådet, Andriy Parubiy på et folkemøte i Kiev nylig, ifølge AFP.

Den ukrainske utenriksministeren Andriy Deshchytsya snakket om Putins motiver da han søndag var gjest hos ABC politiske talkshow, «This Week».

- Vi vet ingenting om hva Putin har i tankene eller hva han bestemmer seg for. Derfor kan denne situasjonen bli mer eksplosiv enn den var for en uke siden, sa han.

Les også:Beordrer ukrainske styrker ut av Krim

Sammenlignes med Hitler

Bekymringen for Putins ekspansjonslyst deles også av senator og tidligere presidentkandidat John McCain, som sammenligner russernes president med Adolf Hitler.

- Jeg tror han kalkulerer hvor mye han kan slippe unna med, akkurat som Adolf Hitler gjorde på 30-tallet, sier han ifølge BBC.

Russernes sabel-rasling på grensen skaper også hodebry for NATOs militære øverstkommanderende, Philip Breedlove, som nylig snakket med den tyske tenketanken Marshall Fund. Han er svært bekymret for det han kaller en «veldig, veldig stor» russisk styrke på den russiske siden av grensen til Ukraina.

- Styrken er veldig, veldig stor og veldig, veldig klar, sa Breedlove, og antydet at Moldova kan være neste land på Putins liste.

- Det er absolutt nok russiske styrker ved Ukrainas østlige grense til at de kan rykke ut til Transdnjestr hvis avgjørelsen skulle bli tatt, og det er svært bekymringsfullt, sa NATOS øverstkommanderende i Europa.

Les også:Dette kan bli Russlands neste kupp

Moldova neste?

Romanias president Traian Basescu sier at NATO bør omplassere sine ressurser etter Russlands militære operasjoner de siste månedene. Romania har vært blant de mest standhaftige tilhengerne av sanksjoner mot Russland etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina. Også de er særlig bekymret for skjebnen til naborepublikken Moldova som Romania frykter skal lide samme skjebne som Krim.

-Jeg vil særlig bruke anledningen til å informere dem om situasjonen i området og behovet for å omplassere NATOs militære ressurser som følge av Russlands militære aktiviteter de siste månedene, sa Basescu mandag før han reiste til toppmøtet om atomsikkerhet i Haag.

Merkel bekymret

Russland gikk fredag med på en avtale med de 56 andre medlemmene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) om å sende observatører til Ukraina. Men Russland sier at observatørene ikke har noe mandat for Krim, som Russland har annektert.

- Fra vårt synspunkt er dette positivt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seinert mandag i Berlin om samtalen mellom Merkel og Putin. Samtalen skjedde søndag kveld.

- Diskusjonen ga ingen framgang i andre saker, konstaterte han.

Merkel er samtidig urolig for den russiske ansamlingen av styrker ved grensen til Ukraina, understreket Seifert.

- Russlands ansamling av massive styrker i dette området kan ikke tolkes som et bidrag til avspenning, sa Merkel ifølge talsmannen til Putin.

Hun skal også ha understreket at Russland ikke må bidra med destabilisering av Moldova, og hun gjentok at anneksjonen av Krim «utvilsomt» er brudd på folkeretten. Myndighetene i Moskva har nå ansvaret for at det ikke blir noen blodsutgytelse på Krim, var også en del av budskapet til Putin.

G7

Russland vil måtte betale en pris for landets handlinger på Krim, fastslår USAs president Barack Obama i Haag, noen timer før han møter lederne i de andre G7-landene.

- Europa og Amerika står forent i støtten til Ukrainas regjering og Ukrainas befolkning, sa Obama etter samtaler med Nederlands statsminister Mark Rutte tidlig mandag formiddag.

53 statsledere er til stede på toppmøtet om atomsikkerhet i Haag, og møtet er en viktig anledning for å drøfte utviklingen på Krim, ifølge Nederlands statsminister.

HTML EMBED
Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken