Gå til sidens hovedinnhold

- Han viser fullstendig mangel på respekt

Audun Lysbakken får sterk kritikk etter å ha angrepet Olav Thon på Thons hotell.

På helgens SV-landsmøte gikk SV-leder Audun Lysbakken i strupen på hotell-kongen Olav Thon, og det fra talerstolen på Thons hotell på Lillestrøm.

Lysbakken sa at han var lei klagingen til rikinger som Stein Erik Hagen og Olav Thon, og slo fast at det ikke kommer et skattekutt til «den styrtrike sutreklassen».

Her er Lysbakkens tale (ekstern lenke)

- Mener han det burde være statlig eid?
Uttalelsene har skapt storm på sosiale medier, og en av dem som reagerer er FpU-leder Himanshu Gulati.

Han synes det rett og slett er komisk at Lysbakken går til angrep på Thon.

- Det er ironisk at han skjeller ut Thon for å være rik, samtidig som han står på talerstolen på Thons hotell på Lillestrøm og fyller pengekassa til Thon, sier Gulati til Nettavisen.

Han mener angrepet er usaklig, og utfordrer SV-lederen:

- Mener han at dette hotellet de bodde på heller burde være statlig eid om det er så feil at Thon er rik? Mener han at det er feil at hotellet sitter igjen med et lite overskudd når de har bodd der? spør Gulati, og legger til:

- Det må jo være en naturlig konsekvens av det argumentet han kommer med.

- Fullstendig mangel på respekt
Lysbakken siterte i sin tale Thon som i høst sa at «Verre kan det ikke bli» (I verdens rikeste land), og Hagens advarsel fra 2007 om at de rødgrønne var i ferd med å utvikle seg i retning det gamle Øst-Europa - samt Thons oppfølger med å kalle Norge for en sovjetstat.

- Og de fikk rett. Det slo meg i dag da jeg gikk forbi brødkøen og så en militærparade marsjere forbi, sa en syrlig ironisk SV-leder til langvarig latter og applaus.

Gulati mener Lysbakken mangler respekt for de som skaper verdier.

- Det jeg reagerer på er at han viser fullstendig mangel på respekt for de som har skapt verdier i landet, som har skapt tusenvis av arbeidsplasser og er en kjemperessurs for landet. Vi trenger flere som Olav Thon, som både lykkes og skaper muligheter for andre, sier han.

- Vi trenger flere milliardærer
Han tror en slik «utskjelling» bare kan skje i Norge.

- Norge må være det eneste landet i verden hvor statsminister, statsråder og andre ledende politikere skjeller ut noen av våre største bedriftseiere. Det er egentlig helt forkastelig. Jeg skulle likt å se den finske statsministeren skjelle ut sjefen for Nokia, eller den svenske statsministeren skjelle ut sjefen på Ikea, sier Gulati.

Gulati mener vi trenger flere rikinger, og at de heller må få et klapp på skulderen.

- SV ser ut til å mene at de rike er et problem. De rike er ikke et problem, det er fattigdommen som er et problem og som må bekjempes. De ønsker å bekjempe rikdom, men vi ønsker å bekjempe fattigdom, sier han, og fortsetter:

- Min drøm er å bli rik, og jeg håper ungdommen der ute også har en drøm om å bli rike. For vi trenger ungdom som lykkes og som både gjør det stort i Norge og i utlandet. Jeg skulle ønske at vi hadde hundre ganger flere milliardærer i Norge enn vi har i dag, sier Gulati.

Thon: - Jeg betaler mer i skatt enn de aller fleste
Olav Thon selv tar seg sier han ikke tar seg særlig nær av kritikken.

- Jeg betaler mer i skatt enn de aller fleste, til tross for at jeg snart er 90 år, sa Thon til TV 2 fredag.

Thon mener Lysbakken ikke har noen særlig injurierende kraft.

- Jeg møter mange som hyler og skriker, men som ikke har så mye å fare med, sa han.

Mer fra Nettavisen:

Kommentarer til denne saken