Gå til sidens hovedinnhold

- Han voldtok meg. Etterpå kysset han meg og spurte om jeg likte det

Kvinne (25) forklarte hvordan hennes tidligere baskettrener gjentatte ganger skal ha forgrepet seg på henne.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Etter aktors innledningsforedrag, tok den første av totalt 13 fornærmede kvinner plass i vitneboksen.

Det var en tydelig preget kvinne som forklarte seg om flere overgrep. 25-åringen brast flere ganger i gråt da hun ble bedt om å forklare seg om episodene som skal ha skjedd i tidsrommet september 2004 - februar 2005.

Ifølge kvinnen forgrep den tiltalte treneren seg på henne blant annet på et toalett i en pause på basketrening. I tillegg fortalte hun om en fullbyrdet voldtekt som skal ha skjedd i leiligheten hans etter en bytur.

- Men jeg husker ikke alt i detaljer. Jeg har fortrengt mye for å overleve, opplyste kvinnen innledningsvis.

Les også:- Baskettreneren skal ha voldtatt datterens barnevakt

- Streng og kontrollerende
25-åringen beskrev sin tidligere baskettrener som streng og kontrollerende, men samtidig høyt respektert av samtlige på kvinnelaget og ellers i klubben.

- Jeg var 15-16 år gammel og basket var en kjempestor del av livet mitt. Da vi fikk tiltalte som trener opplevde vi det som kjempestort. Vi hadde begynt å bli ganske gode, og det var stort fordi han hadde spilt proffbasket i utlandet tidligere, sa hun.

Kvinnen fortalte at mannen samlet inn mobilnumre og MSN-adresser fra samtlige av de kvinnelige spillerne da han begynte som trener for dem.

- Jeg husker at vi snakket sammen på MSN en del utenom basketballtreningene, og at han spurte meg mye ut om familieforhold, samt når jeg fylte 16 år. Etter hvert prøvde han å styre meg ved å for eksempel be meg om å gå med bestemte type treningsklær. Han ba meg bruke en tettsittende tights, men da ga jeg den bort til en annen på laget, forklarte hun i retten.

Kvinnen fortalte også at hun kunne bli straffet dersom hun kritiserte han. Det skal blant annet ha skjedd en gang hun sa til han på MSN at han kunne være et «asshole» på trening.

- Da fikk han meg til å løpe til jeg kastet opp på trening. Etterpå sa han: «Now you can see how much of an asshole I can be», forklarte hun.

- Voldtatt på nachspiel
Om overgrepet og voldtekten forklarte kvinnen at førstnevnte skjedde på et toalett under en pause, mens de var på baskettrening.

- Han dro meg inn på et handikaptoalett og berørte og befølte meg. Han holdt meg fast selv om jeg sa nei, sa kvinnen.

Tiltalte skal etter hvert ha sluppet henne ut fra toalettet. Kvinnen forklarte da at hun møtte en annen medspiller i gangen.

- Jeg skalv. Derfor spurte hun om jeg hadde bra. Jeg tror jeg svarte ja og fortsatte treningen, sa hun og brast sammen i gråt.

Etter å ha samlet seg fortalte kvinnen om voldtekten som skal ha funnet sted i tiltaltes leilighet. Kvinnen, tiltalte og flere venner fra basketmiljøet skal ha vært på byen.

- Jeg husker at jeg var full den kvelden. Flere andre var i leiligheten, men han fikk kastet dem ut etter hvert. Deretter voldtok han meg. Jeg prøvde å gjøre motstand og sa nei flere ganger, men han la meg på rygg og gjennomførte. Da han var ferdig kysset han meg og spurte om jeg likte det, sa kvinnen med lav stemme.

Anmeldte etter åtte år
Selv om forholdene skjedde i 2004–2005, valgte ikke kvinnen å anmelde baskettreneren før i 2012.

Mannens forsvarer, Johnny Veum, lurte på hvorfor kvinnen ikke varslet om overgrepene tidligere.

- På daværende tidspunkt var jeg svak og han sterk. Han var 10 år eldre enn meg og en populær person i klubben. Jeg var ganske sikker på at jeg ikke ville bli trodd. Da jeg hørte at flere hadde anmeldt han følte jeg at det var på tide å gjøre det riktige. Jeg har selv blitt mor og fått sterk støtte fra min mann til å anmelde forholdet. Han sier jeg må bli ferdig med saken og komme meg videre, sa hun.

I sitt innledningsforedrag sa Veum at hans klient avviser alle beskyldninger om voldtekt.

- Min klient har hatt kontakt med flesteparten av de som har anmeldt ham. Han har vært en ufin person, vært mest opptatt av seg selv og hatt seksuell kontakt med mange for deretter å ha dumpet dem. Men jeg vil understreke at en slik opptreden ikke nødvendigvis er voldtekt i lovens forstand. I tillegg til at saken er blitt gammel og anklagene er basert på gamle forhold, så vet vi at mange av hendelsene har skjedd på nattestid i situasjoner der mange har vært påvirket av alkohol, sa Veum.

Tips til saken? Kontakt Henrik.Arneberg@nettavisen.no

Titalte: Har vært en arrogant drittsekk
Etter at den første kvinnen hadde avgitt sin forklaring inntok den tidligere baskettreneren vitneboksen.

På spørsmål fra aktor Carl Graff Hartmann om han hadde hatt mange seksualpartnere, svarte den tiltalte treneren bekreftende. Han kunne imidlertid ikke anslå hvor mange partnere han har hatt siden han kom til Norge.

- Jeg liker små, veltrente og atletiske kvinner, svarte han da aktor spurte om han hadde spesielle preferanser i forhold til kvinner.

- Hvorfor tror du så mange kvinner har anmeldt deg for voldtekt dersom dette ikke har skjedd? ville aktor vite.

- Det har jeg spurt meg selv om i et år. Det kan skyldes at jeg har vært en arrogant drittsekk. Jeg tror det har slått meg litt i bakhodet. Svakhetene i min personlighet skyldes nok at jeg står her nå, sa han og la til:

- Men det er ikke en forbrytelse å være en drittsekk.

- Nei, og du er heller ikke tiltalt for det, svarte aktor kort.

35-åringen sa i sin forklaring at han og kvinnen hadde sex, men han mener det hele skjedde frivillig.

- Vi hadde sex den kvelden vi var på nachspiel. Jeg og en kompis var ute på byen og møtte tre av spillerne utenfor et utested. Vi festet sammen til stengetid, og endte opp på nachspiel etterpå. Vi hadde samleie, men det endte fort fordi telefonen hennes ringte ustanselig, sa han.

Les også: Trener avviser 15 voldtektstiltaler

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk