SKILLEBEKK: For andre gang deler Klara Bøe og Petter Henriksen raust erfaringer fra eget og venners livsløp i bokform. Muntert og lettbeint, og antakelig til både glede og nytte for en del av de unge gamle. De som ikke pensjonerer seg i godstolen, men som strever etter å tilfredsstille egne – og ikke minst andres – forventninger til en meningsfylt alderdom.

Overlevelsesteknikker

Første bok kom i 1988 med tittel Overlevelsesteknikk for dobbeltarbeidende, 25 år etter byr paret på Overlevelsesteknikk for unge gamle.

– Nå er Klara og jeg der forrige generasjon gjerne brukte mye tid i godstolen, puslet med litt vedlikehold, strikket til barnebarna, la kabal og koste seg i bridge- og syklubber. Foruten å ha all verdens tid til hjembakst og barnebarn.

Petter Henriksen smiler.

– Det har skjedd mye på en generasjon, spesielt med helsen og økonomien vår. Vi kjenner på det selv og ser det i egen omgangskrets – både tempo og ambisjonsnivå er til tider skyhøyt!

Henriksen er fremdeles i full jobb i Kunnskapsforlaget, mens Bøe har kjent på pensjonisttilværelsen ett år, etter en lang yrkeskarriere i flere departementer. Ekteparet har solid skriveerfaring, og stor glede av å dele og dvele ved livets gleder og utfordringer.

– Det er livet selv som har inspirert til begge bøkene, ja, sier Bøe.
– Og du verden så gøy vi har hatt det underveis med begge to.

TORSHOVTEATRET: TORSHOVGRUPPA MED HERLIG UNGEN-MUSIKAL

Forventningspress

Ifølge Bøe og Henriksen krever det virkelig sin mann og kvinne å holde tritt med egnes og andres forventninger til en vellykket alderdom
Henriksen humrer litt.

– Vi skal holde oss i topp form, se bra ut, invitere til legendariske aftener, ha stålkontroll på nyere teknologi, være tilstedeværende besteforeldre, se verden, være oppdatert på kultur og samfunn ...

Den unggamle forfatteren trekker pusten.

– Det gjelder å være godt forberedt til denne fasen av livet også, og vi håper vår lille håndbok kan både hjelpe og muntre flere i samme situasjon.

Glem ikke øl og peanøtter

– Livet er så rikt, og vi greier ikke helt å beskytte oss mot det, sier Klara Bøe, smiler og rister litt på hodet.

– Vi er ikke amatører i livet lenger, og vi vet at vi har kort tid igjen på høyden. Det er antakelig derfor vi lever så sterkt mens vi kan.

Ekteparet er klare på at pensjonisttilværelsen for mange handler om helt andre prioriteringer enn å velge bort slitsomme vinturer til Toscana, langhelger i New York eller stadig tøffere oppkjøringer til Birken.

– Helse og økonomi er like varierende blant pensjonister som blant befolkningen for øvrig. Men det blir stadig færre minstepensjonister blant oss ettersom de aller fleste har egen inntekt, og vi blir stadig eldre. Da gjelder det å gjøre den gode delen av alderdommen, hvor vi er mentalt og fysisk friske, så lang som mulig. For å få til det gjelder det å ikke slite seg helt ut. Klart vi skal reise – men bare hvis vi har lyst – ha nær kontakt med barnebarn og vennekrets, holde oss i form og stelle godt med våre gamle foreldre.

Petter Henriksen smiler og fortsetter:

– Det er her vi prøver å hjelpe med råd. Blir du utfordret til å prøve trampolinen, ligg i ro på midten og spill hval. Bygg Briotog i såpass små slynger at du kan sitte – kanskje til og med på en liten krakk – og kjøre. Gjør de store vennemiddagene litt enklere – husk ungdomstiden, da var sosialt samvær en kasse øl til hver og en pose peanøtter på deling. En mellomting av dette og dagens kulinariske og utmattende krumspring, kanskje? Vi håper våre erfaringer kan være til hjelp, og tar gjerne imot tips andre måtte ha!