Byrådet i Oslo vil tvinge private arbeidsplasser og kjøpesentre til å ta betalt for parkering, og det får Oslo Handelsstands Forening (OHF) til å se rødt.

- Dette synes vi er et veldig lite gjennomtenkt forslag. Det er autoritært og minner litt om forslag fra nasjoner som ikke vi ønsker å sammenligne oss med, sier foreningens administrerende direktør, Bjørn Næss, til Nettavisen.

Næss forteller om flere kraftige reaksjoner fra handelsnæringen.

- Når jeg snakker med senterledere så har de litt vanskelig for å ta forslaget på alvor. Det oppleves nesten som komisk, og litt uvirkelig, sier han.

Les også: Full krig om p-avgift i NRK-studioet: - Helt spinnvilt

- Det vil ikke virke

Byrådets mål med parkeringsavgiften, er få ned biltrafikken og dermed også klimagassutslippene. Men Næss tviler på at de vil lykkes.

- Vi tror dette verken vil virke sånn som det er eller er tiltenkt, for her er det litt det at man ikke vet helt hva som foregår, mener han.

Næss viser til at handelen kan deles i to, de sentrumsnære butikkene der man fint kan gå, sykle eller ta trikken - og den bilbaserte handelen til kjøpesentre og store varehus.

- Nå har vi vært gjennom en periode på flere år hvor Oslo sentrum har tilpasset seg til en handel uten bil, men den andre handelen er det jo fortsatt like stort behov for. Man har altså behov for å handle tyngre ting, og det er ikke slik at alle kan få levert alt hjem, påpeker han.

Oslo Handelsstands Forening mener det må være opp til de enkelte butikkene og kjøpesentrene å avgjøre om de skal ta betalt for parkering. Noe flere også gjør i dag.

- Det går på eiendomsrett og egentlig sunn fornuft, fordi det er et veldig inngripende tiltak, sier Næss, som synes det er greit om kjøpesentre selv innfører en p-avgift.

Les også: Raser mot byrådet som vil kreve betaling for privat parkering: - Skremmende

- Konkurransevridende

Han frykter også at kunder heller vil velge andre kommuner om avgiften blir innført.

- Hvis Oslo kommune gjør noe sånt, så er det også sterkt konkurransevridende. For man kan ikke forvente at alle kommuner gjør det samme, sier han.

Han viser til at mange tar storhandelen på dagligvarebutikkene i kjøpesentrene, og tror den handelen vil forsvinne om man ikke kan kjøre bil.

- De som handler stort har behov for å bruke bilen. De fleste barnefamilier og de som handler et stort volum, kan ikke ta dagligvarehandelen på sykkel eller gående, sier Næss, og vektlegger at det er mange bransjer som er bilavhengige.

- I sentrum kan man klare seg uten bil, men i varehandelen for øvrig er man avhengig av bil, understreker han.

Les også: MDG vil skrote alle motorveier i Oslo: - Umulig å ta seriøst

- Det er helt uspiselig

Dersom byrådet i Oslo får viljen sin, vil det bety at arbeidsgivere i private bedrifter, men også ved kommunale virksomheter som skoler, barnehager og sykehjem, vil kunne bli pålagt av kommunen å innføre et parkeringsgebyr for sine ansatte.

Forslaget kommer på toppen av en allerede bilfiendtlig politikk i hovedstaden.

- Man er veldig opptatt av å bruke pisk her, og veldig lite opptatt av å bruke motivasjon med gulrot. Det er i hvert fall ikke en utvikling vi støtter, sier Næss.

Han setter nå sin lit til at forslaget ennå ikke er vedtatt.

- Jeg vil jo anta og håpe på at det vil finne en litt annen fasong enn det som det snakkes om nå, for det er helt uspiselig, sukker han.

Les også: Mange MDG-velgere angrer etter valget: - Det er MDGs svakhet

Plantasjen: - Upraktisk

Plantasjen er en av bedriftene som byrådet ønsker å påtvinge en parkeringsavgift på deres parkeringsplasser, men det er også hagekjeden uenig i.

- Plantasjens produkter er ofte både store og tunge, og det er oftest nokså upraktisk å frakte krukker, jord og planter på trikken eller bussen fra våre sentrumsnære butikker i Oslo, sier driftsjef Jørgen Haukås i Plantasjen til Nettavisen.

Som Nettavisen skrev mandag, vil parkeringsgebyret bli en av stridssakene i den nye regjeringen, fordi Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ulike syn på saken.

- Det er ekstremt. Dette er en inngripen i den private friheten. Man blir fartsblind i kampen mot bilen, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i april, om et tilsvarende forslag i Stortinget, fra Arbeiderpartiet SV og MDG i forbindelse med klimameldingen.

- Vi støtter Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum i denne saken, sier Haukås.

Les også: Plantasjen har tapt 50 millioner under nedstengingen

Han viser samtidig til at mange av Plantasjens ansatte benytter seg av miljøvennlige transportmidler til jobb, samt at de tilbyr kundene hjemlevering av varer.

- Vi ønsker å bidra til et liv i vekst og nær kontakt med naturen, så vi er naturligvis opptatt av å redusere vårt miljøavtrykk gjennom hele verdikjeden, sier driftsjefen.