To iranske poeter er dømt til 99 piskeslag hver for å ha håndhilst på personer av det motsatte kjønn. I tillegg har poetene fått lange fengselsstraffer for å ha skrevet om sosiale temaer i Iran.

Fatemeh Ekhtesari og Mehdi Musavi er dømt til henholdsvis 11,5 og ni år i fengsel, melder CNN.

Forfatterforeningen PEN hevder kunstnerne ble dømt på bakgrunn av tilståelser som ble gjort under press.

Håndhilste på en mann i Sverige
Ekhtesari ble idømt piskeslagene fordi hun hadde innrømmet å ha håndhilst på en mannlig deltager på en litteraturfestival i Sverige, skriver PEN.

Det å berøre en mann som ikke er i slekt, anses som et illegalt, seksuelt forhold, sier poetenes advokat, Amir Raeesian, til International Campaign for Human Rights in Iran.

Ekhtesari deltok i Göteborgs poesifestival i 2013. Da hun kom tilbake til Iran, ble hun varetektsfengslet. Nå er hun idømt både fengselsstraff og piskeslag.

- Dette er uakseptabelt og horribelt. Spørsmålet nå er hvordan vi kan støtte dem. Vi holder på å finne ut hvordan vi skal hjelpe dem videre, og vi samarbeider med folk som har hatt kontakt med dem, sier styreformann i Sveriges Forfatterforbund, Gunnar Ardelius, til Nettavisen.

Arrangerte festivalen
Den svenske poeten Linn Hansén har oversatt Ekhtesaris verker til svensk. Hun var også arrangør av poesifestivalen i Göteborg i 2013.

- Dette er så klart en sjokkerende dom. Den er enormt brutal og lang. Det har vært en lang rettsprosess som har tatt over ett år, og vi har alle levd i uvisshet om hva som vil skje videre. Vi fortsetter å forsøke å få omverden til å reagere på dette, og viser at Iran ikke kan slå ned på sin egen befolkning på denne måten, sier Hansén til Nettavisen.

- Hvordan vil du beskrive ytringsfriheten i Iran, Hansén?

- Det er ingen ytringsfrihet i Iran. Man har en myndighet som godkjenner eller avviser alle bøker. Det er den formelle sensuren. Men denne typen diktaturer jobber også med å skape skrekk i befolkningen ved å utstede denne typen dommer, som viser at de som holder på med slikt, vil bli straffet, sier hun.

Skriver om kvinnekroppen
Hansén forteller at Ekhtesari er opptatt av kroppslige temaer.

- Hennes dikt handler framfor alt om temaer knyttet til kvinnekroppen som menstruasjon, graviditet og abort. Dette er temaer som regimet anser som truende.

Hansén sier at ordlyden i dommen på 99 piskeslag er vanskelig å oversette og tolke, men at det kan tolkes som at hun er straffet for å ha hatt kontakt med vantro personer.

Både Ekhtesari og Musavier blant annet dømt for «å ha krenket det hellige», «publisering av uautorisert innhold» og «propaganda mot staten».

Les også: - Skulle bare mangle at Norge betaler for galgen
Les også: - Ungdomsforbryter hengt i dag tidlig

- En parodi
PEN kaller rettssikkerheten i Iran for en parodi, og reagerer kraftig på fraværet av ytringsfriheten.

- Det å skrive poesi og delta på en litteraturfestival i utlandet, er ikke kriminelt. Det at et regime pisker en poet for å straffe et håndtrykk, er en stor krenkelse. For et land med en stolt litteraturtradisjon, så er dette et nytt lavnivå, sier direktør for ytringsfrihetsprogrammene ved PEN, Karin Deutsch Karlekar, i en uttalelse.

Begge skribentene har fått publisert bøker som er godkjent av departementet for islamsk veiledning i Iran.

Irans president Hassan Rouhani fremstår som en moderat og vestligorientert leder, men i realiteten har regimet strammet ytterligere inn på menneskerettighetene de siste årene. Blant annet har antall henrettelser eksplodert i været etter at Rouhani overtok som president etter Mahmoud Ahmadinejad i 2013.

- Norge må kutte støtten
FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC), har et eget landprogram for narkotikabekjempelse i Iran, som Norge støtter økonomisk. Iran har i løpet av året henrettet hundrevis av mennesker som er dømt for narkotikarelaterte forbrytelser.

Stortingspolitiker Sveinung Rotevatn (V) i Arbeids- og sosialkomiteen uttalte nylig at det er på tide at Norge truer Iran med å trekke støtten til Iran.

- Jeg mener vi må være mye tøffere og villig til å skrote hele støtten. Jeg stilte spørsmål til regjeringen om dette i fjor, og fikk til svar at de tar avstand fra det som skjer, men vil prøve å løse problemet på andre måter, uttalte Rotevatn til Nettavisen.