*Nettavisen* Nyheter.

Håndholdt konsollimbo

Wi-Fi? Stylus? UMD? Download Play? Que? Spillmagasinet viser vei i de nye håndholdtutrykkene.

12.08.05 17:40

Både norsk og selvsagt utenlandsk presse bruker mange og vanskelige fremmedord når de prater om elektroniske dingser, som det heter på godt norsk.

Her har du en komplett oversikt over de høyaktuelle ordene vi ofte bruker sammen med håndholdte konsoller.

Wi-Fi
Wi-Fi er forkortelen for den trådløse nettverksteknologien de to maskinene benytter. Det betyr at du ikke lenger trenger ledninger for flerspilling.

At PSP i tillegg er godkjent av Wi-Fi-foreningen betyr at den kan koble seg til alle aksesspunkt med samme godkjenning. Hvis du skal surfe eller spille med andre over internett, kan du med aller største sannsynlighet benytte det eksisterende utstyret ditt.

DS mangler denne godkjenningen, i hvert fall på pakken, men skal være kompatibel med alt av Wi-Fi-godkjent utstyr.

Ad-hoc
Ad-hoc betyr at trådløse nettverksenheter (som PSP og DS) kan snakke direkte med hverandre. Du trenger ingen sentral (som et aksesspunkt eller en basestasjon) som dirigerer trafikken. Dette er metoden som benyttes når du spiller spill med andre i nærheten av deg.

Infrastructure
Infrastruktur er det motsatte av Ad-hoc. Du må koble deg til en sentral som så dirigerer trafikken ditt den skal. Skal du spille over eller surfe på nett taes denne metoden i bruk.

Trykksensitiv/trykkfølsom skjerm
Den nederste DS-skjermen er trykksensitiv. Det betyr at du kan kontrollere det som skjer i spillet ved og trykke på den (helst med en spesiell type penn). Skjermen byr på en rekke muligheter, for eksempel kan den emulere en PC-mus og åpner dermed for nye sjangre. Tre hete poteter er strategispill, eventyrspill og førstepersonsskytespill.

Stylus
«Stylus» er det engelske ordet på den type penn du bruker sammen med en trykksensitiv skjerm. De påfører ikke skjermen skade og er like nøyaktige som vanlige penner. På norsk har vi det fantastiske ordet «skrivestift».

Analog styreskive
Analoge styrespaker har de stasjonære konsollene hatt lenge. Styrespakene har gjort det å kontrollere både kamera og spillfigurer lettere og mer presist. Med PSP gjør en lignende kontrollmetode sin entre på det håndholdte markedet. Du flytter på en plate og ikke en spak, men etter noen få minutter føles den like naturlig.

UMD
UMD er navnet på lagringsmediet som benyttes sammen med PSP. Platene har en lagringskapasitet på 1.8Gb og brukes til både spill, musikk og film, akkurat som DVD. De kan ikke skrives til, skal du lagre noe må du benytte minnebrikker.

Memory Stick
«Memory Stick DUO» og «Memory Stick Pro DUO»-brikker er det du benytter når du skal lagre noe på PSP. De kommer i ulike størrelser og benyttes allerede i en rekke Sony-enheter. Har du en slik brikke fra før kan du også bruke den i PSPn.

Game Sharing / Download Play
Disse to begrepene betyr det samme. Enkelte PSP og DS-spill lar deg distribuere en demo av spillet ved hjelp av maskinenes trådløse nettverksenheter. Demoen inneholder spillets flerspillerbit og lar deg dermed spille med/mot folk som ikke har det fra før. En liten demonstrasjon av enspillerdelen pleier også å være inkludert. Desverre får man ikke lagret demoene. Så slår motakeren av og på maskinen og vil fortsette å spille, må han eller hun hente den på ny.

Pictochat
Chatteprogram som følger med Nintendo DS. Flere maskiner kobler seg sammen og brukerne utveksler tekst og små tegninger. En høyteknologisk variant av det å sende lapper til hverandre.

Etterslep
Etterslep er når deler av forrige bildet henger igjen. Bildet blir slørete/uklart når noe beveger seg, og det er ikke ønskelig når du spiller. Problemet ligger i LCD-teknologien som skjermene på PSP og DS benytter seg av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag