«Du er frekk!! Du TRENGER ikke bruke dette toalettet, du bare gidder ikke gå inn i en liten bås», var en av reaksjonene blogger Ingrid Kathrin Ingebrigtsen fikk på en blogg hun opprinnelig skrev i fjor, men som denne uken skjøt full fart i sosiale medier.

Innlegget med overskriften «Dere i barnevognmafiaen, det er ikke bare dere som har rett på dette» handler om Ingrids opplevelser med å bruke handikaptoalett da hun skulle bytte insulinpumpe.

En småbarnsmor reagerte på at hun brukte toalettet tilsynelatende uten å trenge det og hun skulle bruke stellebordet i samme rom.

Men finnes det egentlig noe regelverk for bruken av handikaptoalett?

Medierådgiver Terje Wilhelmsson Herttua i Norges Handikapforbund kjenner ikke til noe regelverk.

- Folk må bruke skjønn. Man må regne med at de som bruker et handikaptoalett gjør det av en god grunn. Vente på tur og ikke hetse folk, sier Herttua til Nettavisen.

- Ikke for alle

Han er klar på at toalettene ikke er kun for dem som sitter i rullestol, men han mener de heller ikke er for alle.

- Toalettene er for alle som har en type funksjonshemming, uansett om den er synlig eller ikke. Jeg skjønner godt at damen som skulle bytte insulinpumpe heller ville bruke et handikaptoalett, det må være lov, sier Terje Wilhelmsson Herttua.

- Hva med folk som ikke har et handikap. Kan de bruke toalettene?

- Må man så må man, så hvis det er eneste ledige mulighet. De er først og fremst for handikappede, som ikke kan bruke andre toaletter. Men jeg mener en bør la være hvis det er mulig.

- Det bør ikke være noe forbud. Det blir diskriminering andre veien. Men en bør tenke seg om, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vanskelig å komme til papiret

- Er det lurt å ha stellebord inne på handikaptoalettene?

- I dette tilfellet hørtes det ikke sånn ut og moren som ventet ble sint. Men det er det rommet med mest plass i, så logistikkmessig er det vel det smarteste. Folk må være tålmodige og puste med magen.

På mange handikaptoaletter er toalettpapiret plassert på veggen langt unna toalettet.

- Hvorfor er det egentlig sånn?

- Det er et stort problem. Årsaken er at de som bygger ikke helt kan reglene for hvordan det skal være. Det er rett og slett dårlig håndverk. De som sitter i rullestol løser det vel ved å ta med seg toalettpapir før de setter seg på toalettet. Hvis da ikke rullen er gjemt mellom toalettet og vasken, og de ikke kommer frem til det i det hele tatt.

Herttua var en gang på en pub hvor toalettet var godt tilrettelagt for de i rullestol. Det var bare ett problem.

- Det var ikke mulig å komme inn på puben med rullestol. Skal du gjøre noe, er det ikke vist å gjøre det halvveis.