RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HÅNET OG DØMT TIL DØDEN

Foto: Vatn, Vegar K. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) får fem ganger dødsstraff.

Folk i retten klappet da dommeren tirsdag ettermiddag fant Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) skyldige i alle fem tiltalepunkter. De to ble dømt til fem ganger dødsstraff for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og forsøk på å danne kriminelt forbund.

- Utenriksministeren må gripe inn. Nå må vi kontakte advokaten vår og anke. Vi må komme oss ut så fort som mulig, sa Joshua French til like etter domsavsigelsen.

Les: French: - Vi må komme oss ut

Utenriksekspert Jan Egeland sier at det viktigste for nordmennene er å komme seg ut av Kisangani der stemningen er meget hatsk, og at det er begrenset hva norske myndigheter kan gjøre for å hjelpe nordmennene.

Les: - Stemningen er hatsk

Dommen mot Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) ble lest opp på fransk i Kisangani tirsdag formiddag.

I flere timer måtte de to høre på at dommen ble opplest på, for dem, uforståelig fransk.

I et lite sekund ga French et lite blikk til Moland og smilte. Dødsstraffen var ikke uventet, og den vil gjøre det enklere for de to å anke saken videre i rettssystemet.

– Kan bli skutt når som helst
At de to skal bli drept er mindre sannsynlig. De siste årene har ingen blitt henrettet i DR Kongo. En dødsdom betyr derfor i realiteten trolig å sitte livstid i fengsel.

Moland og French ble også dømt til å betale 60 millioner dollar i erstatning til familie og andre som har lidd tap i saken.

Faren til Tjostolv Moland kalte saken i Kongo «en rettssak fra helvete». Knut Moland mener hans sønn og Joshua French har blitt dømt på grunnløse bevis.

Etter at dommen ble avsagt gjentok han at norske myndigheter må på banen for å få nordmennene ut av DR Kongo.

– De kan jo bli tatt ut og skutt når som helst. Vi tror ikke det vil skje, men vi vet ikke. Derfor må norske myndigheter på banen med en gang, sa Knut Moland.

Et stort oppbud av lokal og internasjonal presse fulgte domsavsigelsen.

Drap og spionasje
Det var ved 11.20-tiden tirsdag at retten ble satt i Kisangani i DR Kongo.

Dommeren leste opp at de to var norske profesjonelle soldater i aktiv tjeneste. Tjostolv Moland ble beskrevet som norsk statsborger i militær tjeneste med løytnants grad.

De to ble funnet skyldig og dømt for spionasje for den norske regjeringen, og dommeren leste at de hadde vært involvert i en gruppering som hadde kriminelle motiver.

Dommeren nevnte spesielt Special Intervention Group (SIG) og at Moland og French var tilknyttet disse. Dommeren mener at Moland var leder av denne gruppen som hadde sitt hovedkvarter i Uganda.

Dommeren konstaterte også at spionasjen ble brukt i planlegging av fiendtlige handlinger mot DR Kongo.

Joshua French var hovedmannen
Joshua French ble presentert som hovedmannen når det gjelder spionasjen, og dommeren sa at han blant annet hadde vært i Afghanistan, Irak og Etiopia før han kom til DR Kongo. Som bevis for spionasjen nevnes også at de to hadde med seg kart, gps og fotoapparat, og at de befant seg i et område der DR Kongo er i krig med opprørsgerilja.

Norske myndigheter har tidligere avvist at Moland og French jobbet for det norske forsvaret. De to var tidligere tilknyttet Telemarksbataljonen, og brukte militære ID-kort da de ble tatt i Kongo.

Overlagt drap
Dommeren sa i retten at Moland ga signal til French for å få stoppet lastebilen, og at han deretter trakk fram «krigsvåpenet» fram på en profesjonell måte.

– Så ender dette så forferdelig at Moland retter skytevåpenet mot hodet til sjåføren og trekker av. Han skyter en kule hode på sjåføren som faller over rattet, sa han.

I dommen heter det at Joshua French skal ha holdt et vitne, og at han derfor er medskyldig i drap.

I tillegg ble flere skudd avfyrt mot vitner som var med i bilen da de flyktet fra stedet.

Dommeren konstaterte at gjerningene var utført med overlegg. Han holdt det også mot de to tiltalte at de ikke har villet forklare seg i retten.

Tjostolv Moland ble også kjent skyldig i ulovlig innførsel av våpen.

Internasjonal rett
Dommeren brukte også tid på å forsvare gyldigheten av den militære domstolen i Kisangani, og la vekt på at internasjonale avtaler også ligger til grunn når de to norske yrkessoldatene blir dømt.

Lang ventetid
Det var forventet at domsavsigelsen skulle starte klokken 09.00 tirsdag, men ble over to timer forsinket. I mellomtiden ble det blant annet spilt Celine Dion på høyttalerne i rettssalen.

Les: Frykter å bli forlatt av Norge

At de to skulle bli dømt var helt forventet, og forsvarer Andre Kibambe har allerede skrevet anken.

Den militære domstolen i Kisangani har ikke drapsvåpen eller noe motiv, men dommeren poengterte tirsdag at bevisene i saken er «overveldende». Flere vitner har forklart seg mot French og Moland. Et av de mest sentrale bevisene har vært et fotografi av en smilende Tjostolv Moland som vasket blod ut av bilen.

I tillegg har ID-papirer og tekstmeldinger gjort at nordmennene har blitt dømt for spionasje.

Dommeren sa tirsdag at forsvaret har villet avskjære disse bevisene, men sa at domstolen har godtatt dem.

– Ikke henrettet
Utenriksdepartementets spesialutsending, Arild Øyen, har tidligere fått forsikringer fra den kongolesiske utenriksministeren om at French og Moland ikke vil bli henrettet.

– Han er klar på at dødsstraff er uaktuelt, og at Kongo er i ferd med å bevege seg bort fra dødsstraff generelt, sa Arild Øyen til VG sist uke.

Om anken blir behandlet på nytt i en sivil rett, eller av en ny militær domstol er usikkert.

I tillegg til straffesaken, er det fremsatt erstatningskrav mot de to tiltalte, og den norske stat.

Familien til den avdøde sjåføren Abedi Kasongo, de andre passasjerene i bilen, bileieren og Kasongos fagforening krever til sammen 250 millioner kroner. I tillegg krever myndighetene 30 milliarder fra den norske stat. Årsaken er at påtalemyndigheten mener nordmennene var i Kongo på oppdrag fra Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere