29. desember gikk komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman bort, bare 46 år gammel. Få dager senere skriver lederen for den konservative, muslimske organisasjonen Islam Net, Fahad Qureshi, i en lukket Facebook-gruppe at Rehman bør være «en påminnelse» og at «det er ikke alle døde som skal respekteres.»

I innlegget, som Nettavisen har lest, skriver Qureshi:

«Hun trosset en manns selvbestemmelsesrett over hvem som kan ta på ens kropp og gjorde humor ut av det.

Hun holdt opp Koranen med et brennende stearinlys foran og oppfordret til flere bokbål her i landet - som Lars Thorsen (Sian-leder, red. anm.) så oppfylte.

Hun strippet og viste frem sine bakre privatdeler til verden for å bryte ned forventninger til anstendighet hos muslimske kvinner.»

Videre skriver Qureshi at Rehman «hånet Allah» og at «hun ble et eksempel på hva slags forventninger det norske samfunnet kan ha til muslimer.»

«Nå er hun død og har forlatt denne verdenen. Hun bør være en påminnelse for oss om å virkelig sette pris på Guds veiledning og ikke ende opp som en som trosser Han SWT», avslutter Qureshi.

Nå beklager han utsagnet, og har slettet innlegget. Mer om det lenger ned i saken.

Reagerer: – Ekstremt stygt

Innlegget fikk blant andre Ap-politiker Eivor Evenrud til å se rødt.

– Det siste året har de jobbet hardt for å fremstå nye og moderate, men alt er som før hos den ekstreme gjengen i Islam Net. Selvbestemmelsesrett over egen kropp er visst viktig, men ikke så lenge det er en kvinnes egen kropp, skriver hun på Facebook.

Overfor Nettavisen utdyper hun dette med selvbestemmelsesrett:

– Først er han opptatt av at hun har hånet Mullah Krekar. Så etterpå, når Shabana selv bestemmer over sin egen kropp, så omtales hun som en stripper? Det er jo en kjempedobbeltmoral. Dette viser veldig godt hva Shabana kjempet mot i alle år, sier Evenrud.

– De skriver at dette er «en påminnelse». Det er ekstremt stygt, sier hun til Nettavisen.

– De gir inntrykk av at de har moderert seg, det har de absolutt ikke gjort. De driver fremdeles med påføring av skam, skyld og synd, sier Evenrud, før hun viser til en kommentar skrevet av spaltist og samfunnsdebattant Mohamed Abdi på Facebook-innlegget hennes:

– Han skrev at dette er likskjending, rett og slett.

Her skriver Evenrud også at innlegget på den lukkede gruppen viser presset minoritetskvinner opplever:

– Påføring av skam, skyld og synd, virkemidler som best kan beskrives som psykisk vold, over hele linja. Dette beskriver godt det krysspresset Shabana og andre minoritetskvinner blir værende i. Selv etter sin død skal hun altså tas og være «en påminnelse». Nedrigere blir det ikke. Min skepsis til at Islam Net skal starte et stort aktivitetshus for ungdommer i Groruddalen er ikke svekket, for å si det mildt, avslutter hun.

Også Frps innvandrings- og integreringspolitiske talsperson Erlend Wiborg reagerer.

– Jeg har bare et budskap til islamistene i Norge som nå håner nylig avdøde Shabana Rehman. Aksepterer dere ikke ytringsfrihet og norske verdier, flytt ut av landet til et islamistisk drømmesamfunn, skriver han i et Facebook-innlegg.

Overfor Nettavisen utdyper han:

– Det å håne en frihetsforkjemper som Shabana Rehman er forkastelig, men avslører også hvor ekstreme islamistene i Islam Net faktisk er.

– Hvis det er sånn at Fahad Qureshi ikke aksepterer grunnleggende norske og demokratiske verdier oppfordrer jeg han til å flytte til sine islamistiske drømmesamfunn som Iran og Saudi Arabia.

Les også: Kraftige reaksjoner etter Islam Nets kjøp av Oslo-eiendom til 60 mill: – Dette må stoppes

– Ber om unnskyldning

Tirsdag ettermiddag, rundt halvannen time etter at denne saken ble publisert, skriver Fahad Qureshi følgende i en melding til Nettavisen:

– Jeg ber om unnskyldning for min kritikk mot nylig avdøde Shabana Rehman. Som troende muslim opplevde jeg det som sårende og urettferdig at en islamkritiker som oppmuntret til å brenne Koranen og som latterliggjorde min Profet ble hyllet som en folkehelt.

Qureshi legger til:

– I etterpåklokskapens lys innser jeg at det var feil tidspunkt å rette kritikk mot Rehman og hennes gjerninger, dette skjedde beklageligvis i affekt. Rehman var en person med sterke og kontroversielle virkemidler, men dette er ikke riktig tid for en debatt om dette.

– Av respekt overfor Rehmans pårørende har jeg slettet innlegget, og jeg beklager for at de kan ha blitt eksponert for mine ord i den vanskelige tiden de gjennomgår, avslutter han.

Overfor Nettavisen legger Evenrud til at «flere muslimer heldigvis har reagert» på Qureshis utsagn i ettertid, blant annet i kommentarfeltet i den lukkede gruppen. Dette har også Nettavisen lest.

– Ikke alle døde som skal respekteres

En av dem som har reagert i den lukkede gruppen, og kalt Qureshis innlegg for unødvendig og respektløst, har fått svar fra Qureshi. I kommentarfeltet skriver Islam Net-lederen:

«Det er ikke alle døde som skal respekteres. En som skjender Allahs Bok og vanærer Hans Sendebud - stolt og offentlig foran hele verden - er ikke lenger en som fortjener respekt. En som vier hele sitt liv til å bekjempe islam er ikke muslim og ei heller muslimenes venn.»

Avslutningsvis skriver Islam Net-lederen:

«Vi ville f.eks ikke sagt at det er respektløst hvis noen hadde omtalt Adolf Hitler som en fiende av menneskeheten.»

Han legger også til:

«NB! Jeg har ikke skrevet noe respektløst overfor vedkommende. Jeg har kun gjengitt handlinger som vedkommende selv var stolt over.»

– Det er jeg ikke enig i, slår Evenrud kontant tilbake.

Les også: Politikerne ville stoppe Islam Net – er i full gang med oppussing

– Han gir jo henne skylden for Sians bokbrenning, for eksempel, og tillegger henne andre motiver og holdninger enn det Shabana faktisk hadde. Han skriver blant annet at hun strippet for å bryte ned forventninger til anstendighet hos muslimske kvinner. Det Shabana Rehman selv sa den gangen var at hun ikke ville vise frem seg selv, men vise frem folks reaksjon på at hun gjorde det. Det er akkurat dette Fahad Qureshi driver med her, som hun forsøkte å vise frem. Hun hadde helt rett, avslutter Evenrud.