*Nettavisen* Nyheter.

Hanna (23) måtte haike fra Oslo til Tromsø. Samtidig fløy SAS strekningen med åtte passasjerer

LANG KJØRETUR: Hanna Worum fikk beskjed om at alle fly nordover var fulle, og valgte derfor å kjøre med fremmede fra Oslo til Tromsø. Hun ble forbannet da hun så at SAS hadde sendt nesten tomme fly på samme strekning.

LANG KJØRETUR: Hanna Worum fikk beskjed om at alle fly nordover var fulle, og valgte derfor å kjøre med fremmede fra Oslo til Tromsø. Hun ble forbannet da hun så at SAS hadde sendt nesten tomme fly på samme strekning. Foto: Torgrim Rath Olsen/Privat (Nordlys/Privat)

- Jeg ble helt fortvilt, og spurte om det var mulig å fly til Trondheim, Bodø eller Harstad. Men jeg fikk beskjed om at alt var stappfullt.

30.03.15 22:11

Torsdagens kraftige snøfall over Østlandet skapte store forsinkelser i påskeutfarten for mange reisende. Passasjerer måtte vente i timesvis på flyplasser landet rundt fordi trafikken sto på Gardermoen. Flyselskapene svarte med å sette opp buss som alternativ på en rekke strekninger.

Les saken i nordlys.no

Reisende fikk til og med tilbud om å ta buss helt fra Tromsø og Bodø til Oslo, når flyene ikke gikk.

Les også:Her går bussen som skal gå fra Tromsø - helt til Oslo

- Alle fly fulle

Hanna Worum (23) fra Tromsø var én av dem som havnet midt i flykaoset. Hun skulle fly til Tromsø fra Gardermoen torsdag kveld, men så ble flyet innstilt. Hun ventet i kø til langt på natt, før hun fikk beskjed om at de åpnet igjen kl. 05.15. Etter et par timers søvn dro hun tilbake til Gardermoen der hun satt i ny kø i fem timer uten noen informasjon. I mellomtida satt hun også i telefonkø i 2,5 timer før hun fikk svar.

- Da var det beste de kunne tilby meg et fly på formiddagen tirsdag 31. mars fordi alt var fullt. Jeg ble helt fortvilt, og spurte om det var mulig å fly til Trondheim, Bodø eller Harstad. Men jeg fikk beskjed om at alt var stappfullt, forteller hun.

Hun fryktet hele påskeferien med familien sto i fare, og søkte på Facebook etter noen som skulle kjøre fra Oslo til Tromsø. Via venner fikk hun nyss om noen som hadde kjøpt bil og skulle kjøre den nordover. Sammen med to andre haikere i samme situasjon, fikk hun sitte på hele den lange veien.

- Jeg kjørte da 23 timer sammen med noen totalt ukjente mennesker i en stappfull bil for å komme meg hjem, forteller Worum.

På toppen av det hele var hun uten bagasje fordi den var blitt borte etter innsjekking på Gardermoen.

- Mildt sagt forbanna

Stor var derfor skuffelsen da Hanna Worum leste om den nesten tomme SAS-maskinen som gikk fra Gardermoen til Tromsø lørdag. Til tross for at hun fikk beskjed om at alle fly var fulle i flere dager framover, gikk det altså fly som knapt hadde passasjerer.

Les også:SAS fløy Oslo-Tromsø med åtte (!) passasjerer om bord

- Jeg hadde jo aldri satt meg i den bilen hvis jeg hadde visst at det var flere fly som hadde plass. Jeg har ikke ord over hvor skuffet jeg er over SAS. Jeg er mildt sagt forbanna, sier Worum.

- Dette var en ordinær flyvning, sa Rebecka Mathers i SAS' presseavdeling, da Nordlys omtalte saken med de åtte passasjerene. Hun mente at mange kanskje hadde booket seg om til et annet ekstrafly, som forklaring på at flyet hadde få passasjerern.

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) reagerer sterkt på slike historier. Hun mener flykaoset i særlig grad rammet passasjerer som skulle til og fra Nord-Norge, og viser også til at reisende måtte ta buss helt fra Tromsø til Oslo på grunn av innstilte fly.

- Ikke holdbart

- Det er ikke holdbart å be folk sette seg i buss fra Tromsø til Oslo. Man må i langt sterkere grad kunne prioritere fly som skal til eller fra nord, særlig der det ikke er andre gode transportalternativer, mener Knutsen.

Hun var selv en av dem som ble rammet av kaoset da hun skulle ta fly fra Gardermoen til Tromsø fredag.

- Ja, jeg var en av dem som havnet midt i kaoset. Flyet ble først forsinka i én time, og til slutt i fire timer før vi kom oss av gårde. Det er klart slikt kan skje når været slår til, og det gikk jo bra for meg. Men jeg reagerer på det tilbudet som blir gitt til folk i nord. Det virker ikke som de prioriterer dem som bor lengst unna, sier Knutsen.

Krever prioritet

Nå ber hun samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) svare på hva han vil gjøre for sikre prioritet for passasjerer på strekninger som ikke har andre gode transportmuligheter i situasjoner der flytrafikken fra Gardermoen får problemer.

- Det gikk jo fly både til Stavanger, Bergen, Trondheim og andre steder som har gode alternativer. Men jeg mener fly til og fra Nord-Norge må kunne prioriteres i slike situasjoner, mener Knutsen.

Det samme mener Hanna Worum.

- Ja, uten tvil. Det å kjøre bil eller tog til Bergen eller Trondheim, er ikke på langt nær det samme som å kjøre til Tromsø eller Alta. Det må da være mulig å få et system som sikrer bedre løsninger, mener Worum.

Samtale med Avinor

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen (Frp), er enig i at flykaoset som oppsto i helga er beklagelig. Han understreker at snøfallet var uvanlig kraftig, og at man må forvente utfordringer i slike situasjoner.

- Er du enig i at passasjerer til og fra Nord-Norge ble rammet hardest?

- Det er nok ofte slik at de som har lengst reisevei, også får de største utfordringene.

Karlsen sier at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen allerede har fått innspill om at noe må gjøres for å sikre bedre løsninger dersom lignende situasjoner skulle oppstå igjen.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) var tidlig ute, og varslet fredag oppgjør både om beredskap og prioriteringer på flyplassene.

Les også:Nå vil han ta opp flykaoset med regjeringen

- Vi er allerede i gang, og rett over påske vil vi be om beskjed fra Avinor om hva de mener kan gjøres, sier Karlsen, som selv la ut på kjøretur fra Oslo til Bodø mandag.

- Vi har kjøpt ny bil som skal nordover. Hadde det ikke vært for det, ville jeg tatt fly.

Se flere saker i nordlys.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.