RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FOR GAMMEL: Hans Bru (74) er til vanlig i full jobb i baren sin Femte i andre. Da han fikk kreft, fikk kan beksjed om at han er for gammel for å få sykepenger. Foto: MAGNE TURØY
FOR GAMMEL: Hans Bru (74) er til vanlig i full jobb i baren sin Femte i andre. Da han fikk kreft, fikk kan beksjed om at han er for gammel for å få sykepenger. Foto: MAGNE TURØY

Hans (74) er i full jobb, men nektes sykepenger

Sist oppdatert:
Du er for gammel, var beskjed Hans Bru fikk da han fikk kreft og søkte sykepenger.

– Jeg ble temmelig overrasket og litt oppgitt da svaret fra Nav kom, forteller Hans Bru til Vest24.

Til tross for at han for lengst har passert vanlig pensjonsalder, jobber innehaveren av baren Femte i andre vanligvis fra ni om morgen til 14-15 om ettermiddagen med kontorarbeid, og så en økt i baren på kveldene seks dager i uken.

Fikk kreft
I februar fikk Bru påvist kreft. Under behandlingen søkte han om sykepenger.

Fakta: Sykepenger

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Ifølge folketrygdlovens paragraf 8-51 har medlemmer mellom 62 og 70 år rett til sykepenger uavhengig av om det er tatt ut alderspensjon.

Til medlemmer melllom 67 og 70 år ytes det sykepenger dersom inntektsgrunnlaget overstiger to ganger grunnbeløpet (2x 88.370 kr)

Sykepenger fra trygden ytes i opptil 60 sykepengedager til medlemmer fra 67 til 70 år.

Etter folketrygdloven paragraf 8-3 ytes det ikke sykepenger til medlem som er fylt 70 år.

KILDE: NAV

– Som for alle andre som tjener penger er inntekten viktig for økonomien vår. Det siste man trenger når man er syk er mer problemer, påpeker han.

I avslagsbrevet fikk Bru vite at retten til sykepenger opphører når man har fylt 70 år.

Personer mellom 67 og 70 år har rett til sykepenger i opptil 60 dager dersom de har en årsinntekt på over to ganger grunnbeløpet.

– Synes det er rart
Bru har lite forståelse for at han ikke får sykepenger bare fordi han har passert 70 år.

– Jeg synes det er rart. Så lenge man er i jobb og betaler skatt bør man også være berettiget til sykepenger. De tar jo skatten av inntekten, men vil ikke gi noe tilbake, påpeker han.

– Merkelig signal
Samtidig med avslaget på sykepenger, fikk Bru et brev fra Nav med informasjon om hans plikter som sykemeldt.

Blant annet fikk han beskjed om at han senest innen åtte uker måtte prøve seg i arbeidsrettet aktivitet om ikke det kan dokumenteres at helsen eller arbeidssituasjonen gjør det umulig.

Bru synes det er merkelig at politikere snakker om at det er viktig at flere står lenger i arbeid, samtidig som det ikke følger vanlige rettigheter med om man jobber utover vanlig pensjonsalder.

– Det signaliserer jo at man ikke skal jobbe etter at man er 70 år selv om man er frisk nok og ønsker det. Du skal i hvert fall ikke jobbe og bli syk. Da er det bare å sette seg ned i en krok og visne vekk, sier bareieren oppgitt.

Gir seg ikke
Da han forsøkte å snakke med Nav om avslaget, fikk han bare beskjed om at «slik er reglene».

– Det er som å slåss mot en vindmølle, konstaterer han.

Hans Bru har likevel ikke tenkt å la seg stoppe av verken sykdom eller avslaget fra Nav.

– Nei, jeg er allerede innom jobben en del, og har tenkt å fortsette i full jobb igjen så snart jeg er helt frisk, sier 74-åringen.

– Oftere syke
– Det er et hovedprinsipp i folketrygden at man ikke får to folketrygdytelser samtidig for å dekke samme formål, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem i Arbeids- og sosialdepartementet i en e-post.

Han påpeker at den øvre aldersgrensen for dagpenger, uførepensjon og arbeidsavklaringspenger er 67 år.

– Også for sykepenger endres regelverket ved 67 år, men Stortinget vedtok at det skulle være en begrenset rett til sykepenger mellom 67 og 70 år i inntil 60 dager, men ikke etter fylte 70 år. Daværende arbeidsdepartement begrunnet dette med at faren for å bli syk er større i høyere alder. Stortinget var enig.

Sættem sier at regjeringens mål er at eldre skal stå lenger i arbeidslivet.

– Vi vil derfor legge til rette for at de som ønsker det kan jobbe lenger. Forslaget vårt om å heve 70-årsreglen i arbeidsmiljøloven til 72 år ble vedtatt av Stortinget i mars. Vi vil også se nærmere på velferdsytelser fra folketrygden, herunder sykepenger, til de over 62 år.

Les flere saker fra Vest24 her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere