Gå til sidens hovedinnhold

Hans Christian (6) tok imot lillebror

Storebror var eneste hjelper, da mamma Liv Mette Haga fødte lille Lars Ove i rekordfart på badet.

Det er en helt vanlig onsdagskveld, 23. januar. Høygravide Liv Mette Haga kommer hjem kvart over seks etter å ha vært med sønnen Hans Christian på turning. Pappa Tor Magne er på jobb i Oslo.

At familien på tre skal bli til fire bare en time senere, er aldri i tankene.

- Jeg hadde jo små rier gjennom hele dagen, men fikk beskjed om at det kunne ta lang tid. Min første fødsel varte jo i 18 timer, sier Liv Mette til Ringerikes Blad.

Men andremann hadde det mer travelt enn noen kunne forestilt seg.

Spesiell opplevelse
- Jeg vil kose’n!

Hans Christian bøyer seg ned mot lillebror for å sammenligne de bitte små fingrene med sine egne. Lars Ove er snart to dager gammel. Nå ligger han i mammas fang med lyseblå sparkebukse og koser seg med melkeflaska.

Like rolig var det ikke for familien på Samsmoen i Jevnaker onsdag kveld. Brått blir riene sterkere. Når klokken nærmer seg sju, skjønner Liv Mette det.

Denne fødselen kommer til å skje hjemme.

Han kjørte E6
Pappa Tor Magne får telefon fra kona i sjutiden. Det skal vise seg å være bare 16 minutter før han blir far for andre gang. Han kaster seg i bilen. Underveis på E6 prøver han å roe ned sønnen på telefon.

- Det tøffeste å tenke på, var at Hans Christian var alene hjemme med Liv Mette. Jeg hørte at hun begynte å skrike. Så hørte jeg at han begynte å skrike. Panikken bredte seg hos meg, forteller Tor Magne.

I mellomtiden greier Liv Mette å beholde roen. Hun har løpende kontakt med AMK mens hun er midt i fødselen. Prøver så godt hun kan å skåne eldstesønnen. Ambulansen er på vei. Men den første som rekker fram, er Tor Magnes bror. Seksåringen lukker opp for onkel. Idet de er på vei opp trappa, hører de lyden av babygråt.

Flink fødselshjelp
Lars Ove er født, hjemme på badet. Klokken er 19.16.

- Da jordmora fikk høre babygråten og bekreftet at dette var godlyd, greide jeg å slappe av, forteller den tøffe mammaen.

Hun skryter av storebror.

- Han er så omtenksom. Det første han gjorde, var å komme inn med et pølsebrød til lillebror. Han måtte jo ha mat!

Før mamma og lillebror reiser på sykehuset, får han holde den lille babyen for første gang.

Når Tor Magne får beskjed om at han er blitt pappa, kommer alle følelsene på en gang. Han bryter sammen i bilen, først og fremst av glede, men også fortvilelse over ikke å rekke fram.

- Du var så flink og gjorde jobben som pappa skulle gjort. Det er pappa veldig stolt av, sier han til eldstesønnen.

Nå er det viktig for foreldrene at Hans Christian får bearbeidet opplevelsen på en god måte. At han ser på fødsel som noe naturlig, og ikke skummelt eller farlig.

Seksåringen selv sa det slik da han fortalte om hendelsen etterpå:

- Mamma skrek, og babyen ble født på badet med et plopp!

- En enkel og god beskrivelse, ler Liv Mette.

- Vi må jo kunne le litt av dette nå. Alt gikk jo så bra, avslutter den lykkelige tobarnsmammaen, som er svært takknemlig for all god hjelp.

Les flere saker hos Ringerikes Blad

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her