*Nettavisen* Nyheter.

Hans gravide kone og tre barn er sendt ut av landet

Foto: Bjørn Jakobsen (Østlands-Posten)

Siden har livet vært et mareritt for Ali som selv måtte bli igjen i Norge.

13.04.12 16:40

I Taranto, på sørøstkysten av Italia har en humanitær organisasjon ordnet husvære til Ali Abou-Hamidas kone Sounya al Sayd (34) og de tre barna på 11, åtte og fire år. Sounya er gravid i åttende måned, og føler seg ikke bra.

I september i fjor fikk hun og barna avslag på asylsøknaden. En tidlig morgen i begynnelsen av oktober i fjor ble de sendt tilbake til Italia, der de underveis til Norge hadde mellomlandet. En internasjonal avtale sier at søknad om opphold skal behandles av det landet en asylsøker ankommer først.

- Hun er fremmed i Italia, alene og redd, og snakker kun arabisk. Hun har termin i begynnelsen av mai. De siste ukene har hun vært syk, og vært på sykehus en rekke ganger. Det er en fortvilet situasjon. Jeg sitter her, og kan ikke hjelpe, sier Ali desperat til op.no.

Så desperat at han i desember i fjor reiste til Storbritannia på falskt pass for å søke oppholdstillatelse der. Londonturen endte i arresten, og retur tilbake til Norge, hvor han ble en kasteball mellom politi og UDI. Etter en uke på asylmottak ved Gardermoen havnet han igjen i Larvik.

- Hva kan jeg gjøre. Jeg ser ikke akkurat lyst på fremtiden, sier han fortvilet. Ali kom til Norge i 2007, men har fått flere avslag på asylsøknad.

- Myndighetene godtar ikke papirene mine. Jeg er palestiner fra Syria, mens de påstår at jeg er fra Palestina, sier Ali.

Tveteneåsen deler Ali en sokkelleilighet betalt av UDI sammen med fire andre asylsøkere. Det gir ikke livet mye mening. Men den daglige telefonkontakten med kone og barn i Italia holder håpet oppe.

Broren Raed Abou-Hamida forsøker å hjelpe så godt han kan, men er nå permittert fra sin faste jobb. Raed ønsker å sende sin kone ned til høygravide Sounya for å bistå i forbindelse med fødselen.

- Vi skal samle inn penger fra venner og bekjente til flybillett, sier Raed som ved flere anledninger har vært telefontolk for den gravide svigerinnen i Italia.

- Jeg får utbetalt 3.000 kroner i måneden. Busskort koster 800 og kontantkort 500. Er jeg syk, er egenandelen hos legen 265 kroner, og i tillegg kommer medisin og penger til klær, sier Ali som kun unner seg ett måltid mat om dagen.

Et lite lyspunkt har det imidlertid vært. For tre uker siden fikk Ali beskjed om at han snart vil få tilbake papirene sine. Det betyr at han snart igjen kan søke om arbeidstillatelse.

- Det å jobbe gir mening, og jeg får andre ting å tenke på. Det føles litt meningsløst og urettferdig at kriminelle får oppholdstillatelse, mens folk som er villige til å bidra til samfunnet, kun får en kald skulder, avslutter Ali.

Les flere saker fra Østlands-Posten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.