Gå til sidens hovedinnhold

Hans Wilhelm Longva er død

Oslo (NTB): Hans Wilhelm Longva er død, 71 år gammel. Han var den fødte diplomat og helt sentral i fredsprosessen i Midtøsten, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Longva døde på Ullevål sykehus lørdag kveld etter en periode med sykdom, melder NRK.

- Det er med stor sorg jeg har mottatt nyheten om Hans Wilhelm Longvas bortgang. Han var en svært dyktig og viktig diplomat, på mange måter den fødte diplomat. En fantastisk hyggelig person som hadde en enorm evne til å finne løsninger gjennom sitt vesen og sin kunnskap, sier utenriksminister Eide.

Longva har blant annet vært ambassadør i Syria, Kuwait og Tyrkia. Han er spesielt kjent for sin rolle i diplomatiet i Midtøsten og spilte en avgjørende rolle som døråpner for den såkalte Oslo-kanalen i 1992. Særlig viktig var hans langvarige og gode forbindelse med den palestinske lederen Yassir Arafat.

- Han spilte en nøkkelrolle, noe kanskje ikke alle har vært klar over fordi andre har vært mer synlige på den fronten. Hans vesen og brede kontaktnett var veldig viktig, sier Eide til NTB.

Longva har også mottatt en rekke utmerkelser, deriblant ridder av første klasse av St. Olavs Orden og Forsvarets medalje for edel dåd. (©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?