«Jeg tror mange muslimer vil vurdere å stemme KrF fordi de på samme måte som kristne ser behovet for et religiøst parti i Norge», sier Per Yousef Assidiq (21) til Klassekampen tirsdag.

Muslimen, som bekrefter overfor Nettavisen at han har meldt seg inn i KrF, kommer fra Nøtterøy, med en oppvekst i et kristent hjem.

Assidiq tror at en muslimsk tilstrømming til KrF vil gjøre KrF mer verdikonservativt, med en skjerpet religiøs profil.

- Ikke et religiøst parti
KrFs nestleder Inger Lise Hansen uttalte til Nettavisen tidligere tirsdag at det er hyggelig at flere viser interesse for partiet, men:

- Jeg tror han har misforstått: Vi ønsker ikke å bygge et religiøst parti, men et verdiparti som bygger på et kristent verdigrunnlag, sier hun til Nettavisen.

Les også: Muslim har meldt seg inn i KrF

- Hva sier du til det, Assidiq?

- Det er veldig gledelig. Det er det beste fordi alle religioner har de samme verdiene, stort sett, sier Assidiq til Nettavisen.

-Forene alle religioner
- Hvilke verdier sikter du til?

- Jeg tenker på menneskelige verdier, som solidaritet og anti-materialisme, sier han - og gjentar stadig at KrF er et «religiøst parti».

Så moderer han seg noe:

- KrF kan bli et religiøst parti som forener kristne, jøder og muslimer. Vi har ikke samme tro, men mye til felles, sier 21-åringen.

- Hansen påpeker at: «Hvis han vil jobbe i et religiøst parti, er ikke dette partiet for ham». Hva vil du si til det?

- Hansen tror jeg skal misjonere, sier han.

- Skal ikke misjonere
Mange husker Assidiq fra den store demonstrasjonen mot karikaturtegninger på Universitetsplassen i Oslo 12. februar. Appellen til Mohyeldeen Mohammad, som advarte mot et norsk 11. september, fikk både trosfeller og andre til å reagere kraftig.

- Men håper du på å omvende noen?

- Nei! Og det håper jeg er gjensidig, så Inger Lise Hansen og jeg får ikke noe problemer der, sier han.

Med vennlig stemme snakker Assidiq om å bryte barrierer og stereotyper:

- Hvordan har reaksjonene vært så langt?

- Mine kristne venner synes det er kult. De mener KrF trenger en revolusjon. Mine venner i SV, derimot, synes det er utrolig teit. Jeg håper KrF har en fremtid, som et parti som forener mange folk og kulturer.

Assidiq sier han ikke har fått noe respons fra noen i KrF.

- Ikke angret på at jeg ble muslim
- Hva ser du på som dine bidrag i partiet?

- Jeg ønsker å være aktiv. I hele sommer har jeg jobbet for fattige i Oslo. Jeg har jo også mange muslimske kontakter, forteller Assidiq.

Det er halvannet år siden han konverterte.

- Jeg har ikke angret. Selv om alt gikk galt på demonstrasjonen mange fikk med seg på Universitetsplassen. Det beklager jeg veldig!

- Tenkt på det lenge
Han meldte seg inn i partiet for 3-4 dager siden:

- Jeg har tenkt på det lenge, men det avgjørende var at de vil kvitte seg med bekjennelsesparagrafen, sier han.

- Men den er der fortsatt?

- Ja, men nå er de på gli. Det tar jo tid, akkurat som det tar tid å komme inn i et nytt parti, legger han til.

KrFs strategiutvalg, ledet av Dagrun Eriksen, går inn for å fjerne kravet om trosbekjennelse blant tillitsvalgte. Sentralstyret og partileder Dagfinn Høybråten har fulgt opp med å åpne for endringer, men med noen andre justeringer.