*Nettavisen* Nyheter.

Håp om republikansk godvilje i USA

Washington/Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): Republikanernes leder i Representantenes hus skal ha oppfordret partikolleger til et bredt forlik i USAs budsjettstrid for å avverge en ny og større krise.

Mens store deler av det amerikanske statsapparatet er lammet på fjerde dagen, nærmer fristen for å heve USAs gjeldstak seg med stormskritt. Dersom Republikanerne i Kongressen ikke går med på å øke grensen for hvor mye penger USA kan låne innen 17. oktober, kan en ny økonomisk krise større enn den i 2008 være på Washingtons trapper.

Derfor skal den republikanske toppolitikeren John Boehner nå ha bedt sine partikolleger i Kongressen om å utarbeide en bred avtale med sikte på å redusere landets enorme gjeld.

Boehner, som er president i Representantens hus, understreket torsdag at han ikke vil tillate at USA ikke klarer å oppfyller sine gjeldsforpliktelser, opplyser anonyme republikanere til avisen Washington Post. En talsmann for Boehner vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene, og gjentar at «USA ikke kommer til å misligholde sin gjeld».

Toppdemokraten Charles Schumer i Senatet er likevel svært optimistisk: (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.