Håper å begrense lekkasjen i helgen

Foto: Gerald Herbert (Ap)

Kampen for å få kontroll med oljelekkasjen i Mexicogolfen kan nå et vendepunkt denne helgen.

10.07.10 12:45

Mannen som leder myndighetenes katastrofeinnsats mot oljesølet, den pensjonerte kystvaktgeneralen Thad Allan, uttalte fredag at bestrebelsene på å stanse lekkasjen viser lovende tegn, melder CNN.

Allan sier de i løpet av helgen vil utnytte det gode været for å ta et nytt skritt videre. Et ekstra oppsamlingsfartøyet, Helix Producer, skal koble seg til brønnen som lekker. Fartøyet kan ta unna inntil 25.000 fat med olje daglig og kan være i drift søndag. Det er avgjørende å ha dette fartøyet på plass, fordi man nå skal forsøke og sette på en mer permanent forsegling på brønnen som man håper skal gjøre det mulig å få kontroll med lekkasjen. Mens dette arbeidet pågår vil oljen igjen strømme fritt ut.

Forskere anslår at mellom 35.000 og 60.000 fat med olje fortsatt strømmer ut i Mexicogolfen hver dag. På CNNs nettsider er det lagt ut en teller som viser det anslåtte omfanget av oljelekkasjen i fat siden starten. Fredag har den passert 3,6 millioner.

Hvis alt går etter planen vil operasjonen med den nye forseglingen og det ekstra oppsamlingsfartøyet føre til at man gjenvinner kontrollen med lekkasjen mandag, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Jeg bruker ordet «begrense». «Stanse» er når vi har plugget helt igjen, sier Thad Allen om operasjonen ifølge AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.