*Nettavisen* Nyheter.

Håper å kunne avhøre Breiviks Liberia-kontakt

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

Alpha Kallon er mannen Breivik sier var hans «livslinje» under oppholdet i Liberia. Ennå er han ikke avhørt.

05.06.12 12:25

OSLO TINGHUS (NTB og Nettavisen): Aktoratet har gjennom helgen ikke fått noen avklaring på om de får hentet inn liberiske Alpha Kallon som vitne i terrorsaken.

Ba politiet få tak i ham
Kallon, som nå bor i USA, har uttalt seg til både VG og Dagbladet om møtet med Anders Behring Breivik i 2001. Fredag ba aktor Svein Holden politiet om å få tak i ham, men de har ikke fått noen bekreftelse i helgen.

- Jeg har gitt politiet beskjed om at jeg svært gjerne ønsker at han skal avgi forklaring her. Men hvordan status er per nå, vet jeg ikke, sier han til NTB mandag ettermiddag.

Hovedforhandlingen i saken mot Anders Behring Breivik avsluttes om drøye to uker. Det kan også være aktuelt at Kallon på et vis får gitt sin forklaring fra USA. Liberieren har i intervjuer uttalt at Breivik, så vidt han visste, ikke traff noen andre i Liberia enn dem han satte ham i kontakt med. Massedrapsmannen framholdt i retten mandag at Kallons intervjuer bare «bekrefter min historie».

To til tre timer daglig
På spørsmål fra Holden anslo Breivik mandag at han tilbrakte to til tre timer daglig med Kallon og kameraten hans, en annen afrikaner, den uka han var i hovedstaden Monrovia. I tillegg møtte han mannen han omtaler som en serbisk krigshelt der. Breivik sa Kallon og kameraten hans og serberen aldri møtte hverandre. I retten mandag beskrev Breivik Kallon og kameraten hans som sin «livslinje» under Liberia-oppholdet.

Breivik forklarte at han hadde hørt at serberen var veldig ustabil og kunne drepe ham dersom han begikk en feil, derfor måtte han ta sine forholdsregler. Han hadde fått vite at han ikke måtte fornærme serberen.

- Gikk på utested
- Hva gjorde du og Alpha sammen? ville aktor Svein Holden vite.

- Tja, si det. Vi var på et utested en gang, og jeg spurte om han kunne ta meg med og se på noen diamanter, svarte Breivik og nevnte også et restaurantbesøk.

Holden ba ham beskrive disse diamantmøtene, og Breivik svarte at det var et eller to slike møter, «den ene gangen var i en bakgård, det var noe bakgårdsaktig».

- Han hadde en BMW, og vi kjørte et stykke for å komme dit, fortsatte han.

- Vil ikke identifisere serberen
På spørsmål fra Holden svarte Breivik at når det gjaldt serberen, møttes de kanskje ved fem anledninger. Breivik var svært tilbakeholden med å si noe mer om serberen, slik han har vært også tidligere i rettssaken.

- Jeg vil ikke at dere skal identifisere ham, svarte han da Holden spurte hvorfor det er så farlig å si litt mer om disse møtene.

Episodene Breivik sier formet hans syn på muslimer

Oslo tingrett fikk mandag høre den terrortiltalte liste opp hvilke episoder fra barndom og ungdom som ifølge ham selv har formet hans syn på muslimer og innvandrere.

På spørsmål fra forsvarer Tord Jordet startet Breivik sin gjennomgang i 1986, da han var sju år gammel.

- Det var faren til en tyrkisk venn av meg (...) en dag var sykkelen min ødelagt, jeg finner den i nærheten av huset mitt. Så snakker jeg med min tyrkiske kamerat og spør om han vet noe om det. Så sier han: Det er faren min som har gjort det. Så spør jeg hvorfor og får til svar at det var fordi han mente at jeg hadde krenket ham. Da hadde faren, som altså jobbet ved ambassaden, gått og ramponert sykkelen min fordi jeg hadde krenket en eller annen æreskodeks ved at jeg hadde lekesloss med sønnen hans eller noe sånt, sa Breivik om denne første episoden.

Han fortsatte med å liste opp, blant annet en episode fra han var 15 år da han husker en vognfører på t-banen fra Majorstua - «en pakistaner» - slo ham i ansiktet med en flat hånd etter å ha knepet ham da han hang bakpå vogna.

Breivik beskriver også en episode fra oppgangen hjemme i Hoffsveien. Han fortalte at det gjaldt asylsøkere som bodde i en kommunal leilighet og at moren en gang hadde snakket til beboerne i en slik leilighet for noe bråk.

- Dagen etter sto det en illeluktende søppelpose utenfor døren vår - åpen. Det er jo en måte å si hva man mener på, sa han om den episoden.

I rekken av episoder nevner han også hendelsen i 1999 da han etter eget utsagn fikk den ene neseveggen ødelagt etter at «en gjeng med muslimer» angrep ham og en kamerat på et utested i Grensen.

- Hvorfor mener du disse episodene er viktige? spurte Jordet innledningsvis.

- Jeg tror de fleste som engasjerer seg i politikk er blitt formet av personlige erfaringer, svarte Breivik.

Samtidig snakket han også om at han først var tiltrukket av den muslimske kulturen fordi gutter der ikke fremsto som så feminiserte som norske gutter. Han nevnte også eksempler på positive erfaringer med muslimer. Fra ungdomsskolen husket han at gutter med innvandrerbakgrunn kunne oppvise en lojalitet som han beundret.

- Hvis man får bråk eller lignende, så er kanskje de de første som stiller opp, forklarte han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.