Gå til sidens hovedinnhold

Håper å unngå ulykkeshelg

Pinsen er en av årets verste ulykkeshelger på veiene. Kan en Facebook-aksjon endre dette?

Høyre-leder Erna Solberg tente det første virtuelle lyset på aksjonssiden «Tenker på deg». Nå har aksjonens Facebook-side passert 18.000 medlemmer. Målet for aksjonen er en pinsehelg med null ulykker.

Glad for stor respons
- Responsen har vært fantastisk. På kort tid har aksjonen fått mange tilhengere, sier kommunikasjonssjef Nina Olkvam ved Sunnaas sykehus til Nettavisen. Spesialsykehuset på Nesodden er en av initiativtakerne til aksjonen, sammen med Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS), Landsforeningen for trafikkskadde og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund. Siden oppstarten har det vært tekniske problemer med nettsiden, men de mange innleggene på Facebook vitner om stort engasjement.

«Vis hensyn i trafikken. Vi har ingen å miste», skriver Ann-Kirsti.

«Tenner et lys for de som er borte! Kjør med hodet!» oppfordrer Lars.

«Tenner lys og oppfordrer alle unge sjåfører: Kjør forsiktig, ikke ta noen sjanser!» skriver Haldis.

- Helst ingen skadde i trafikken
- Her på Sunnaas ser vi konsekvensene av trafikkulykkene, og derfor er også forebyggende arbeid utrolig viktig for oss. Trafikkulykker kan ha konsekvenser i måneder og år, og selv om vi jobber med de som allerede er skadd, ønsker vi selvfølgelig at vi hadde hatt færre, eller helst ingen skadde i trafikken. Derfor oppfordrer vi også alle til å tenke seg om når de kjører nå i pinsehelgen, sier kommunikasjonssjef Nina Olkvam ved Sunnaas.

Sunnaas får de hardest skadde pasientene som trenger lang tid på rehabilitering. Vanlig liggetid er tre måneder, men det er som regel bare starten på en lang opptreningsfase.

Fikk møte pasienter på Sunnaas
Denne uken gjestet Erna Solberg sykehuset og fikk møte noen av dem som jobber seg tilbake til livet etter en trafikkulykke. Hun har selv personlige erfaringer med trafikkulykker.

- For to år siden opplevde jeg selv å være med i en trafikkulykke i Uganda. Selv om jeg kom fra det med småskader, gjør det allikevel et dypt inntrykk. Jeg mistet også en god venn og partifelle i en trafikkulykke under valgkampen i fjor, og disse to hendelsene gjør at jeg merker meg trafikkulykker i nyhetsbildet på en helt annen måte, sier Solberg ifølge en pressemelding fra Tenker på deg-aksjonen.

- Bedre veier og holdninger
Solberg mener det må en holdningsendring til:

- Vi som er politikere har et ansvar, både i forhold til å forbedre veiene, men også å styrke holdningene i befolkningen, enten det dreier seg om fart eller kjøring i ruspåvirket tilstand. Derfor er denne aksjonen svært viktig, og jeg håper den blir vellykket, sier Solberg.

- Lange og harde dager
Under besøket på Sunnaas møtte hun blant andre Elise Wormdahl, som bare for noen måneder siden ble utsat for en ulykke som gjorde at hun ble hardt skadd.

- Det er lange og harde dager som krever mye. Selv enkle ting som å spise eller kle på seg blir vanskelig, og slike enkle ting tenker man ikke på før man ikke kan gjennomføre dem, sier Wormdahl.

Gå til Facebook-siden for «Tenker på deg» her

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot