*Nettavisen* Nyheter.

Håper på frihet i 2012

Foto: HANDOUT (Reuters)

Syriske demokratiforkjempere startet det nye året med nye demonstrasjoner.

01.01.12 22:43

Syrere demonstrerte natt til søndag i flere deler av landet med håp om at det blir deres tur til å oppnå frihet i løpet av 2012, ifølge aktivister.

- Revolusjonens ungdommer holdt store demonstrasjoner gjennom natten for å ønske det nye året velkommen, ifølge Den lokale samordningskomiteen (LCC), som er et nettverk av opposisjonelle aktivister.

- Måtte 2012 bringe oss fred, sikkerhet og håp om et fritt Syria, skriver LCC i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP 1. nyttårsdag.

Nyttårsdemonstrasjoner

Demonstrasjoner ble arrangert samtidig blant annet i Homs, Hama, Aleppo, Deraa, den kurdiskdominerte byen Qamishli og i Zabadani nær hovedstaden Damaskus, ifølge LCC.

I den nordlige byen Idlib gikk flere hundre mennesker i fakkeltog og sang sanger om nasjonalt samhold mens fyrverkeri lyste opp nattehimmelen, skriver AFP.

Under nyttårsfeiringen ble det flere steder meldt om sammenstøt mellom regimekritiske demonstranter og regjeringsstyrker. Ifølge menneskerettsgruppen The Syrian Observatory for Human Rights ble en sju år gammel gutt drept da bilen han satt i ble beskutt i Hama-provinsen.

- Dette barnet ble det første offeret i 2012, skriver menneskerettsgruppen.

Observatører

Volden skjer mens observatørstyrken fra Den arabiske liga er i landet for å følge med på situasjonen.

Det arabiske parlament, som fungerer som rådgivende organ for ligaen, mener observatørene nå må trekkes ut umiddelbart.

- At volden har fortsatt til tross for at observatørene er til stede, viser at deres eneste funksjon er å gi Syria arabisk støtte til å fortsette sine umenneskelige handlinger, sier Ali al-Salem al-Dekbas, leder for Det arabiske parlament.

Observatørstyrken er en del av fredsplanen for Syria som Den arabiske liga har utarbeidet og som Syria etter mye om og men godtok i begynnelsen av november.

Fredsplanen krever blant annet at president Bashar al-Assad og hans regime trekker tilbake militære styrker fra byer og tettbygde strøk og at volden mot sivilbefolkningen må stanse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HANDOUT (Reuters)

Uenige om snikskyttere

Samtidig er det uenighet innad i observatørstyrken om hvorvidt syriske myndigheter har utplassert snikskyttere på hustak i Deraa sør i Syria.

En video som The Syrian Observatory for Human Rights har offentliggjort, viser en mann i en oransje vest med logoen til Den arabiske liga.

I opptaket sier mannen: - Det er snikskyttere her, vi har sett dem med våre egne øyne.

- Vi ber myndighetene fjerne dem umiddelbart. Hvis de ikke fjernes innen 24 timer, blir andre tiltak satt inn, sier mannen, hvis navn ikke er kjent. Videoopptaket er datert fredag 30. desember.

- Hypotetisk

Lederen for observatørstyrken, den sudanske etterretningsoffiseren og generalen Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, sier imidlertid at mannen i videoopptaket kun kommer med «en hypotetisk bemerkning».

- Denne mannen sier at dersom han med sine egne øyne så snikskyttere, så ville han umiddelbart melde fra om det. Men han så ikke snikskyttere, sier Dabi.

Flere ledende syriske opposisjonelle har gitt uttrykk for stor misnøye med at nettopp general Dabi leder observatørstyrken. Han er en kontroversiell figur for mange i den arabiske verden ettersom han i flere år tjenestegjorde under Sudans president Omar al-Bashir, som nå er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.