RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håpet om å finne overlevende i gruva svinner

I SIKKERHET: En gruvearbeider bæres i sikkerhet av redningsarbeidere etter å ha blitt hentet ut fra dramaet som utspiller seg to kilometer under bakken vest i Tyrkia.
I SIKKERHET: En gruvearbeider bæres i sikkerhet av redningsarbeidere etter å ha blitt hentet ut fra dramaet som utspiller seg to kilometer under bakken vest i Tyrkia. Foto: AP (Ap)
Sist oppdatert:
Minst 205 mennesker er omkommet og flere hundre er innesperret i gruveulykken i Tyrkia.

205 er bekreftet omkommet og 93 personer er reddet ut av gruva i Soma i Tyrkia. Myndighetene frykter at dødstallet vil stige utover dagen.

Tyrkias energiminister Taner Yildiz opplyser at det brenner fortsatt i gruven.

En 15 år gammel gutt er blant dem som er bekreftet omkommet i gruveulykken. Det opplyser guttens onkel til et tyrkisk nyhetsbyrå.

- Jeg har ikke mer å si, sa onkelen i en uttalelse.

Onsdag formiddag ble seks arbeidere reddet ut, etter å ha vært innesperret i 18 timer. 85 av de til sammen 93 som nå er reddet ut av gruva, er skadd.

205 gruvearbeidere er bekreftet omkommet i ulykken, sier Tyrkias energiminister Taner Yildiz.

Han ønsker ikke å si hvor mange som fortsatt er fanget, men tidligere er det meldt at det var 787 arbeidere i gruva da det smalt. De som fortsatt sitter fast i gruva, befinner seg trolig 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra nærmeste utgang.

– Problemene er større enn først antatt. Dette er i ferd med å utvikle seg til den største arbeidsulykken i Tyrkias historie. Vi er redd dødstallet kan komme til å stige, sier Yildiz.

Redningsarbeidet pågikk for fullt natt til onsdag, og det er blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt.

Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av CO2- og kullosforgiftning.

- De pumper oksygen inn i gruven, men det brenner fortsatt. De sier det skyldes en elektrisk feil, men det kan også være at kullet også brenner, sier en regional fagforeningensleder, Tamer Kucuk­gencay, i en uttalelse.

Venter på sønnen
Utenfor gruva i provinsen Manisa venter fortvilte pårørende på å få vite hvordan det har gått med deres kjære.

- Jeg har ventet på sønnen min siden tidlig på ettermiddagen, sa Sena Isbilder til nyhetsbyrået AFP.

Mange av de overlevende arbeiderne hostet og hadde problemer med å puste da de ble hentet opp av gruva. Noen gikk selv, mens andre ble båret. Minst 80 arbeidere er skadd, og tilstanden er alvorlig for fire av dem.

Alle arbeiderne i gruva hadde trolig gassmasker, men det var begrenset hvor lenge de kunne beskytte dem mot røyk og kullos.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

HJERTESKJÆRENDE SCENER: En gruvearbeider omfavner en slektning, men ikke alle får oppleve det samme. - Tiden er ikke på vår side, innrømmer Tyrkias energiminister Taner Yildiz.


Inspisert i mars
En feil på det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen i gruva. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.

Heisene ned i gruva sluttet å fungere som følge av strømbrudd, noe som gjorde det vanskelig å hente opp arbeiderne.

Kullgruva ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. Alle arbeiderne er imidlertid ikke enige i denne vurderingen.

Fakta: Fakta om store gruveulykker

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 13. mai 2014: Minst 201 gruvearbeidere omkom i en eksplosjon i en gruve i Soma i Manisa-provinsen i Tyrkia. Flere hundre er innesperret.
* 30. juli 2011: 27 gruvearbeidere mistet livet i to ulykker øst i Ukraina. 20 personer døde etter en eksplosjon i en kullgruve i Luhansk. Få timer etter kollapset en annen gruve i Donetsk.
* 5. august 2010: 33 gruvearbeidere ble fanget 700 meter under jorden nær Copiapó i Chile. Alle de 33 ble reddet ut i live etter å ha vært innesperret i over to måneder.
* 18. august 2007: 181 gruvearbeidere mistet livet da to gruver i Kina ble oversvømmet.
* 22. november 2006: 23 personer døde etter en gruveeksplosjon i Polen, som sperret gruvearbeiderne inne 1.000 meter under jorden.
* 26. februar 2006: 65 gruvearbeidere ble innesperret 150 meter under jorden etter en eksplosjon i en kullgruve i Mexico. Alle omkom.
* 15. februar 2005: Minst 203 gruvearbeidere mistet livet i en eksplosjon i en kullgruve nordøst i Kina.
* 28. november 2004: 166 gruvearbeidere døde i en gasseksplosjon i en kullgruve i Shaanxi-provinsen i Kina.

(Kilder: NTB, AFP, Reuters, Ritzau) (©NTB)

- Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og hevder at ledelsen i gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger.

Ville granske gruven
Flere tyrkiske politikere fremmet et forslag for drøye 20 dager siden om at praksisen ved gruven skulle granskes av nasjonalforsamlingen. 60 parlamentsmedlemmer støttet forslaget som ble avvist av regjeringen.

- Hver tredje måned er det ulykker med dødsfall og personskader ved gruven (Soma), sier parlamentarikeren Ozgur Ozel.

- Etter å ha betalt en såpass høy pris allerede, så burde dette aldri ha skjedd. Vi blir syke av å gå i begravelser til døde gruvearbeidere. Verken vi eller de pårørende tåler dette lenger, sier han.

Tyrkia har en lang historie med fatale gruveulykker. Mellom 1991 og 2008 har totalt 2.554 gruvearbeidere mistet livet og mer enn 13.000 mistet evnen til å utføre arbeidet, ifølge en publikasjon fra The Mining Journal.

Tyrkias største gruveulykke skjedde i 1992. Da mistet 260 mennesker livet i en gruve nær Svartehavet.

Erdogan avlyste
Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan har valgt å avlyse et besøk til Albania for å besøke gruva hvor redningsarbeidet nå pågår. Den ligger 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Området her er et av de viktigste for utvinning av brunkull i Tyrkia. Mye av næringsvirksomheten i provinsen Manisa er baset på gruvedrift og strømproduksjon ved kullkraftverk. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere